kerststuk

Groot kerststuk maken #2 – kleur aanbrengen

In het eerste artikel van deze serie heb je gelezen hoe je de basis van een groot kerststuk neerzet. We lieten je zien hoe je de lijnen van je stuk kunt bepalen en we hebben de randen weggewerkt. Nu is het tijd om kleur in je stuk aan te brengen. Wij doen dat onder andere met hulst, een appel en dennenappels.

Stap 1: Spar

Je hebt vast al takjes van een spar gebruikt om bijvoorbeeld de rand van je bakje weg te werken. Maar draai eens zo’n takje om! De onderkant is namelijk (zilver)grijs en geeft daardoor een mooi contrast. Je hebt helemaal geen spuitsneeuw nodig in je kerststuk, gebruik gewoon de natuur! Wij steken dit op ongeveer drie plekken (horizontaal!) in, anders wordt het te bont.

appel kerststuk

Stap 2: Appel

We gaan verder met kleur toevoegen aan het kerststuk door onze rode materialen te gebruiken. We hebben hulst, een appel (Jan Steen) en sierappels (malus red sentinel). Eerst kies je de plek van de grote appel, die heeft de meeste ruimte nodig. Pak een stevige tak van de taxus, snijd die aan weerskanten schuin af en steek hem in de appel, bij het steeltje van de appel. De andere kant steek je in de oase (ergens bovenin, anders zakt de appel onderuit door het gewicht).

Druk de appel stevig op de oase, helemaal tot aan de basis. Zorg dat je het steeltje van de appel niet ziet. Schrik niet! Het ziet er nu nog overheersend uit, maar dat laten we schuil gaan onder het groen. Pak groen naar keuze en zet het rechtop in de oase – een beetje links en rechts van de appel, speel daarmee. Pas ervoor op dat je het rondom de appel plaatst, want dan wordt het een stijf kringetje. Enne, heb je er iets ingestoken dat er niet zo mooi uit ziet, haal dat er gewoon weer uit.

Stap 3: Sierappeltjes

Plaats kleine appeltjes op de basis van het stuk. Twee of drie is vaak het mooiste. Eentje valt weg, en vijf is meteen te veel van het goede. Let goed op waar je ze plaatst in verhouding tot de grote appel! Vergeet niet je stuk regelmatig om te draaien, zodat het er van alle kanten goed uitziet.

kerststuk hulst

Stap 4: Hulst

Plaats de hulst op dezelfde hoogte als de lange horizontale takken, laat de hulst mooi op het groen liggen. Dan houd je je lijnen goed. Ik knip het uiteinde altijd af, zodat de bessen aan het eind zitten. Dit ziet er mooier uit dan wanneer de bessen tussen het groen zitten, op deze manier valt het meer op. Knip het wel zo af, dat het afgeknipte takje niet zo in het oog valt. Vervolgens zet je in de buurt van de verticale basis ook een paar hulsttakken met bessen. Heb je takken met te veel blad, dan zou je rondom de bessen iets van het blad kunnen weghalen, zodat de bessen beter opvallen.

lariksappels kerststuk

Stap 5: Bruintinten (dennenappels)

Houd altijd in de gaten dat je de eyecatchers, zoals de appel en de dennenappels, goed verdeelt over het stuk. Plaats niet alles aan één kant.
Larikskegels (de ‘dennenappels’ van de lariks) horen rechtop te staan. Dit is de natuurlijke groeiwijze van de kegel. Dat betekent dat ze min of meer van het stuk afwijzen, naar je gezicht. Probeer het maar eens andersom, dan snap je waarom dit mooier is. Het geldt trouwens ook voor de gewone, grove dennenappel. Je moet er als het ware ‘in kunnen kijken’.

Een tip voor als je een grove dennenappel in je stuk wilt zetten: maak er een gaatje in (bijvoorbeeld met een spijkertje, of een 2mm-boortje op je boormachine), doe daar een satéprikker in en steek de andere kant van de prikker in de oase. Zo blijft hij mooi zitten. Gebruik liever niet meer dan één grove dennenappel, het wordt al snel te veel.

Deel drie van een groot kerststuk maken: de afwerking.

>>> Nog meer inspiratie? Meld je aan voor onze online workshop kerststukken maken! <<<

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*