Groot kerststuk maken #3 – de afwerking

Je hebt al in twee artikelen kunnen zien hoe we een groot kerststuk opbouwen: de basis en kleur toevoegen. Je hebt nu eigenlijk al een heel mooi stuk, maar er zitten nog wel allerlei gaten in. Je ziet overal nog de oase. Daar gaan we wat aan doen: we vullen de laatste gaten op en werken het stuk helemaal af.

Stap 1: Klein en fijn groen

Neem klein en fijn groen om in de oase te steken. Neem bijvoorbeeld de kleine zijtakjes van de spar of de ‘drobbels’ (ook zijtakjes) van de taxus. Als je de ‘hoofdtak’ zou nemen, wordt het al snel te grof en te lomp. Probeer goed af te wisselen tussen het groen dat je gebruikt, zodat er geen eilandjes van hetzelfde materiaal ontstaan.

klimop kerststuk

Stap 2: Walnoten

Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar het zorgt wel voor een verrassend effect. Kleine gaatjes kun je goed opvullen met walnoot. Ook (Amerikaanse) eikels en schors lenen zich hier goed voor. Kijk wel uit dat je niet te veel bruin gebruikt.

mos kerststuk

Stap 3: Mos

De laatste gaten kun je opvullen met mos. Dit leg je er gewoon op – doe dit wel als allerlaatste. Als je van een stukje ijzerdraad een lusje maakt en dat op het mos drukt, blijft het goed zitten. Het draad zie je nauwelijks terug.

Stap 4: Verzorgen

Een kerststuk zoals dit kan zeker ruim twee weken goed blijven, maar daar moet je wel wat voor doen. Zorg dat de oase voldoende vochtig blijft. Ook zou je het stuk eens per twee of drie dagen lichtjes kunnen bevochtigen met een plantenspuit. Zet je stuk niet bij of boven de verwarming (de vensterbank is dus niet altijd een goede keuze), en ook niet in de buurt van kaarsen in verband met het brandbare materiaal. Controleer ook zeker of je bakje waterdicht is, voordat je vochtplekken op je tafel krijgt.

In dit artikel lees je hoe je je kerststuk lang mooi houdt.

kerststuk

Let op: je hebt de appel beschadigd door het stokje erin te steken. Als je het stuk dan in huis zet, waar er warmte en vocht bij komen, gaat de appel op een gegeven moment rotten. Je zou hem dus na een poosje kunnen vervangen door een nieuwe appel.

>>> Nog meer inspiratie? Meld je aan voor onze online workshop kerststukken maken! <<<

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*