kerststuk benodigdheden groen

Wat heb je nodig voor een kerststuk van natuurlijke materialen?

Wij zijn dol op het maken van kerststukken! Albert Jan maakt ze al ruim 40 jaar en zijn stukken zijn prachtig. In dit artikel vind je een lijst met materialen die je kunt gebruiken voor een kerststuk van natuurlijke materialen.

Groen

Wij houden van natuurlijke kerststukken, zonder kunstaccessoires. Het belangrijkste is daarom het groen. Kies voor groen met een fijne structuur, anders wordt het al snel lomp. Zoek veel verschillende structuren en tinten groen, het liefst minimaal vijf verschillende soorten. Dit maakt je kerststuk heel wat geraffineerder dan wanneer je één soort groen gebruikt. Ga gewoon je tuin door en kijk wat je mooi vindt.

We kiezen voor groen van de abies koreana, dat is een spar. Deze heeft fijne, korte en stevige naalden, en als bonus is de onderkant zilvergrijs. Daarnaast gebruiken we hulst, struikklimop (blad + bloem), mahoniablad, olijfblad, taxus, fijne rododendron en mos.

hulst kerst

Kleur

We gebruiken twee aanvullende kleuren in onze stukken: rood en bruin (en natuurlijk het grijs van de spar). Het rood komt van hulstbessen, kleine sierappeltjes (malus red sentinel) en zelfs een ‘grote’ appel, de jan steen. In één van de stukken verwerken we de laatste rode roosjes uit de tuin.

Als bruin nemen we dingen die we tegenkomen in onze tuin: een berkenzwam, larikskegels (‘dennen’-appels van de lariks) en dennenappels van de grove den. De larikskegels zijn heel geschikt voor kleine stukken, omdat het hele fijne appeltjes zijn. De Japanse lariks heeft omgeslagen ‘schubben’, de Europese lariks heeft opstaande schubben.

Bakje of schaal

Het bakje of schaaltje waar je je stuk op maakt, bepaalt de grootte (en vaak ook de vorm) van je stuk. Voor de stukken die wij hebben gemaakt, hebben we een ovale bak van middenformaat, een klein bloempotje en een oud stuk douglashout gekozen. Wees creatief! Je hoeft niet per se een bakje te gebruiken als jij iets anders hebt waar je je stuk op zou kunnen maken. Zorg wel dat je iets hebt wat waterdicht is, anders blijven er waarschijnlijk watervlekken achter op je tafel.

lariksappels kerststuk
Lariksappels

Oase (steekschuim)

Oase of steekschuim* kun je in de aanloop naar de feestdagen overal kopen. We gebruiken voor deze kerststukken oase in blokken, dat we zelf bijsnijden, maar het is ook te koop in allerlei vormen, zoals kransen of bollen. Leg het steekschuim voor gebruik in een bak met water, zodat het zich goed vol kan zuigen.

Snoeischaar en mesje

Een snoeischaar* gebruik je om takjes van je groen af te knippen, met een scherp mesje strip je de onderkant van je takjes en snijd je het schuin af. Op die manier steek je de takjes makkelijker in de oase en blijven ze beter zitten.

Satéprikkers

Wij gebruiken satéprikkers of andere stevige stokjes om bepaalde materialen makkelijker en steviger in de oase te zetten, of om slap blad te ondersteunen.

Optioneel: wikkeldraad

Eventueel kun je heel dun ijzerdraad (wikkeldraad)* gebruiken om het mos vast te zetten in het steekschuim. Vaak blijft mos wel zitten, maar wil je echt zeker zijn, dan kun je dit draad gebruiken. Je ziet er niets van terug.

kerststuk werkplek kas
Dit is onze werkplek: de lege kas!

>> Nog meer inspiratie? Meld je aan voor onze online workshop kerststukken maken! <<<

*Dit is een affiliate-linkje. Dat betekent dat wij een klein bedrag krijgen, als je via deze link een product koopt. Voor jou blijft de prijs (uiteraard) gelijk.

One Comment

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*