rozemarijn voorgrond

10 tips voor een dakterras of balkon

Houd je van bloemen en planten, maar heb je alleen een dakterras of balkon tot je beschikking? Ook dan kun je er een mooi ‘tuintje’ van maken!

Zelf woon ik (Linda) helaas niet op een plek waar ik ruimte heb voor zo’n grote en mooie tuin als bij mijn ouders. Mijn huis staat wel vol planten, en dat wilde ik graag doortrekken naar mijn dakterras.

collage dakterras voor en na
Mijn dakterras, voor en na.

1. Lekkere geur

Kies voor planten die een lekkere geur verspreiden. Als je dan in je mini-tuintje zit, kun je er met al je zintuigen van genieten. Kies bijvoorbeeld voor lavendel, citroengeranium, een vlinderstruik en/of kruiden (win-win: ook lekker voor in je eten!). Deze planten zijn, door de nectar, ook aantrekkelijk voor bijen en vlinders.

citroengeranium, klaver, succulent
Citroengeranium, klaver en een succulent

2. Vaste planten

Maak geen verzameling van alleen maar eenjarige planten. Dan kun je elk jaar weer opnieuw naar het tuincentrum om bloemen en planten te kopen. Zorg voor een basis aan vaste, overjarige, planten. Denk er wel aan om in het voorjaar de grond te verversen!

3. Gebruik mestkorrels

Mestkorrels zijn ideaal voor kleine tuintjes en (dak)terrassen. Je duwt een kegel in de grond van je (vaste) planten, en de korrels geven gedurende het seizoen de mest af. Meestal is de werking drie maanden. Ikzelf vind het erg handig dat ik daardoor niet hoef te hannesen met mest in huis om naar mijn dakterras te komen.

4. Geef genoeg water

Het belangrijkste verschil tussen een tuin en (dak)terras is dat je je planten in potten hebt staan. Dit heeft gevolgen voor hoe je ze verzorgt. Je planten hebben (behoorlijk) meer water nodig, want in een pot droogt de grond sneller uit. Geef bij warm weer en wind twee keer per dag water – normaal zo eens per twee dagen. Oók als het regent, want dan komt er bijna geen water in de pot; de meeste regen valt ernaast.

5. Zet je planten vast

Op een balkon of dak vangen je planten meer wind. Zet ze de dunne, kwetsbare planten dus goed vast. Wij hebben mijn laurierboompje aan twee kanten vastgemaakt aan de reling, zodat hij bij wind niet te veel heen en weer beweegt of omvalt.

laurier vast
Zo hebben we mijn laurier vastgemaakt

6. Niet al te zware potten

Het is belangrijk om rekening te houden met het gewicht dat je dakterras of balkon kan dragen. Ik heb rubberen tegels liggen, dat scheelt al een hoop. Kies voor niet al te zware potten, of niet te veel potten. Let ook op de grootte van de potten: een grote pot vol potgrond weegt behoorlijk wat.

7. Verschillende structuren

Zelf houd ik niet van te strakke, nette tuinen. Dus ook niet voor mijn dakterras! Daarom heb ik gekozen voor verschillende potten en structuren. Voor mij was het belangrijk dat het natuurlijke kleuren zouden zijn, dus ik heb behalve terracotta ook houten bloembakken en andere donkere kleuren. Ook heb ik afgewisseld in formaat, om het mooi speels te houden.

winde

8. Te zien vanuit huis

Zorg dat je je favoriete planten of bloemen kunt zien vanuit huis. Dan kun je er ook van genieten als het niet zulk mooi weer is.

9. Maak gebruik van de omheining

Ik zei al dat ik mijn laurier aan de reling heb vastgemaakt, maar ik vind het leuk om de omheining meer te laten zijn dan alleen maar een reling. Daarom groeit er een winde tegenaan, en gebruikt mijn tomatenplantje de spijlen als steun. Zo maak je de omheining onderdeel van je tuintje!

winde met tomaat

10. Planten die van zon houden

Op je dakterras komt waarschijnlijk behoorlijk wat zon. Kies daarom planten die goed tegen de zon kunnen. Voorbeelden? Geranium, zonnehoed (rudbeckia), laurier, grassen en vetplanten. Zelf heb ik de succulenten echeveria en agave op mijn dakterras staan. Houd er rekening mee dat agave gevaarlijk is voor kinderen!

Echeveria

Hopelijk heb je wat aan deze tips! En als je zelf je dakterras hebt aangepakt, stuur je ons de foto’s via groenepassies@gmail.com of Instagram?

lavendel

>>> We verkopen zelfgekweekte echeveria’s en lavendel in onze webshop! <<<

2 Comments

  1. Goede tips, Linda! Inderdaad, niet te netjes want dat trekt weer vogels aan! Wel zo plezierig voor de leden van onze gevederde luchtmacht! Mis nog de behuizing en eetgelegenheid voor onze gevederde vrienden, maar wat niet is, kan nog komen!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*