geveltuintje

Geveltuintjes: tips voor planten & verzorging

Heb je geen tuin, maar houd je wel van groen? Een geveltuintje is zo gemaakt!

Voor een geveltuintje haal je één of meerdere tegels uit de stoep tegen de muur van je huis. Eén tegel kan al genoeg zijn. Je kunt natuurlijk ook bloempotten buiten zetten, maar voor planten is het beter om in de grond te staan. Ze zullen beter groeien, omdat de wortels dieper kunnen groeien.

Veel kalk en warmte

Vooral oude gevels bevatten veel kalk, tussen de stenen en in de grond. Dat hebben sommige planten nodig. Die zullen het daar dus extra goed doen. Wat ook een voordeel is: de stenen van een gevel houden warmte vast, nog lang nadat de zon onder is gegaan.

geveltuintje paars

Een nadeel van een geveltuin is dat een dak vaak een beetje oversteekt. Dat betekent dat je geveltuintje weinig water krijgt, en dat je zelf dus veel water (en voeding) moet geven – zeker bij warm weer. Dit is natuurlijk afhankelijk aan welke kant van je huis het geveltuintje is: is dat aan de zonkant, op het westen? Of juist op de weerkant, waar de wind en tegen tegenaan zullen komen?

Tegelijkertijd heeft het overstekende dak ook een voordeel: kwetsbare planten staan mooi beschut.
geveltuin roos

Let op: soort grond

Een fundering wordt vaak gemaakt in geel zand. In geel zand zit geen voeding, en het heeft ook geen structuur. Daardoor houdt het ook geen voeding vast. Daarom is het belangrijk om bij geel zand een stuk uit te graven, en dit aan te vullen met een mengsel van potgrond en tuingrond.

geveltuintje bloemetjes

Typische planten voor een geveltuin

De planten in je geveltuintje kun je natuurlijk perfect vastzetten tegen de muur, zoals de trompetbloem (campsis radicans). Denk aan stokrozen, gewone klimrozen, passiebloem of een vlinderstruik. Gebruik hiervoor geen touw, maar hol binddraad.
gevels zwolle collage

Ook klimplanten kun je mooi langs de gevel leiden. Daarnaast zie je veel lavendel langs muren staan, en doet slaapmutsje (escholtzia) het goed in een geveltuin. Dit is een eenjarige plant die zich makkelijk uitzaait.

Sowieso doen warmteminnende planten het goed tegen de gevel. Maak er dus een mooi zonnig en zuidelijk tuintje van!

geveltuin campanula

Tip: combineer klimroos en clematis

Een roos bloeit niet altijd. Een clematis bloeit net iets eerder, waardoor deze twee planten mooi te combineren zijn. Laat de clematis (of een andere klimmer) door de roos heen groeien. Kies dan twee kleuren die goed bij elkaar passen, en je hebt een supermooie combinatie voor je geveltuin.

geveltuin zwolle

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*