Heb je mooie houten tuinmeubelen? Dan zul je ze regelmatig moeten verzorgen. Meubelen kunnen namelijk uitdrogen of barsten als je ze niet behandelt. Als je je houten tuinset regelmatig in de olie zet, wordt het hout niet zo snel groen en is het beter beschermd tegen weersinvloeden.
Hoe je het ook wendt of keert: een houten tuinset kost best veel werk. je moet je dus echt afvragen of je dat wilt of niet, voordat je er één aanschaft. O ja: gebruik geen hogedrukspuit bij hardhout, want dan gaat het zachte hout tussen de nerven verloren. Hierdoor zullen je meubelen er al heel snel versleten uitzien. Door de meubelen te behandelen met olie, zien ze er weer mooi en verzadigd uit.
In het voorjaar, als de meubelen naar buiten gaan, zet je ze voor het eerst in de olie. Eventueel moet je eerst de schimmel eraf halen – in ieder geval moet ze heel goed schoonmaken. Ongeveer een maand na de eerste olie-beurt, doe je nogmaals het zitvlak en de leuningen. Deze plekken zijn het meeste in de zon, en hebben dus ook het meeste te verduren. Laat je je meubelen buiten staan, volop in de zon? Dan is het verstandig om dit elke maand te herhalen.
Wanneer hebben je tuinmeubelen olie nodig?
Je kunt heel gemakkelijk zien wanneer het weer tijd wordt om je meubels in de olie te zetten: dan krijgt het hout een grauwe of zwarte kleur. In een later stadium kan het hout iets gaan barsten. Dit kun je met de olie weer herstellen. Let er trouwens ook op welke olie je gebruikt: een goedkope olie schimmelt sneller. Dan ontstaat er schimmel op de oppervlakte van je meubelen (niet in het hout). In duurdere olie zit vaak een middel dat beschermt tegen schimmel.
Zo verzorg je je houten tuinmeubelen, stap voor stap.
1. Schoonmaken
Schoonmaken met warm water en met groene zeep is meestal het beste. Ook kun je tuinmeubelreiniger gebruiken, maar groene zeep is ook goed. Alles wat los zit, moet je eraf halen. Dan laat je de meubelen drogen.
2. Schuren
Schuur je meubelen lichtjes op. Doe dit met de hand, niet met een apparaat – dan gaat er te veel af. Je schuurt het hout om het weer wat gladder te krijgen, puur voor comfort. Hout werkt altijd en zal in de loop van de tijd weer ruwer worden. Bij deze stap wordt duidelijk waarom schoonmaken zo belangrijk is; als je dat niet hebt gedaan, zal je schuurpapier binnen een mum van tijd vol zitten.
3. Borstelen
Borstel het schuursel van het hout, en ga er dan met een droge doek overheen.
4. In de olie
Je kunt de olie met een kwast of een doek aanbrengen. Met een kwast heb je meer olie nodig, en mors je meer. Met een doek heb je minder nodig en het druipt er minder af. Maar een nadeel van het doek is dat je er langer mee bezig bent. Gebruik je een kwast, ga dan na een paar uur met een doek over het hout heen, om de overtollige olie weg te halen. Gebruik je meteen een doek, dan trekt de olie sneller in en is dit niet nodig. Bovendien hoef je dan ook niet zo lang te wachten voordat je de meubelen weer kunt gebruiken.
Kijk uit voor je terrastegels; heb je natuurstenen tegels, dan krijg je vlekken als je olie morst. Doe dus wel wat onder je tuinmeubelen voordat je ze in de olie zet. Trouwens: je gazon kan ook niet tegen olie.
Tip: doe bij een stoel eerst de onder- en achterkant. Dat is handiger, omdat je daarna de stoel weer in de ‘normale’ positie kunt zetten om het zitvlak en de leuningen te doen – en dan kun je hem zo laten staan om te drogen. Vergeet ook niet de plekken tussen de planken in.
5. Drogen
Laat je meubelen zoveel mogelijk in de schaduw drogen. Dan is het klaar en kunnen je meubelen er weer even tegenaan!
Hoe verzorg jij je tuinmeubelen?