terras-bij-vijver

De nadelen van een tuin vol tegels

Mensen die denken dat ze geen groene vingers hebben, neigen er snel naar om hun hele tuin te laten betegelen. Lekker makkelijk, weinig onderhoud. Maar wist je dat een tuin vol tegels meer werk kan zijn dan deels terras en deels begroeid? Wat ons betreft heeft betegelen nauwelijks voordelen, en alleen maar nadelen.

De enige voordelen van tegels die wij kunnen bedenken, zijn dat je schoenen schoon blijven als je naar buiten gaat, en dat het makkelijk te vegen is.

Wat ons betreft kun je beter gaan voor bodembedekkers dan dat je je hele tuin betegelt. Goede voorbeelden zijn maagdenpalm, Euonymus ‘darts cardinal’ en Pachysandra ‘terminalis’. En dit zijn de redenen waarom!

Reden 1: onkruid

Als je een goede bodembedekker plant, heb je nauwelijks last van onkruid. Oké, het kost een jaar of twee voordat het dichtgroeit, maar daarna hoef je niet meer te wieden. En als je weleens hebt geprobeerd onkruid tussen tegels uit te krijgen, dan weet je hoe fijn dat is!

Reden 2: beter voor dieren

Stel je toch eens voor: een woonwijk waar iedereen zijn tuin betegelt. Dieren zoals vogels en egels kunnen dan geen kant op.

terras

Reden 3: geen wateroverlast

Tuinen met tegels kunnen regenwater minder goed afvoeren. Het is namelijk het beste als water ter plekke in de grond kan zakken: beter voor het grondwaterpeil en het voorkomt wateroverlast.

Reden 4: tegels worden groen

Tegels hoef je niet te onderhouden? Jammer genoeg gaat dat niet op: tegels worden snel groen. Dit moet je goed bijhouden, anders krijg je de aanslag niet meer weg.

Reden 5: planten in potten vergen veel werk

Wil je alsnog een paar planten in pot op je tegels zetten, dan is dat een enorme klus om te onderhouden. Veel meer werk dan wanneer je deze planten in de grond zet. Met name in de zomer drogen de planten snel uit en zul je soms wel twee keer per dag water moeten geven.

Reden 6: bodembedekkers vragen nauwelijks onderhoud

Als je bodembedekker eenmaal is dichtgegroeid, dan hoef je er nauwelijks meer naar om te kijken. Je zult hem hooguit eens per jaar hoeven te snoeien.

Ehh ja, het is wel duidelijk: wij zijn geen fans van betegelde tuinen. We hebben dus ook alleen maar foto’s van de twee kleine terrasjes in Albert Jans tuin!

2 Comments

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*