onkruid tussen tegels gereedschap

Zo haal je onkruid tussen tegels vandaan

Iedereen die weleens onkruid probeert weg te halen tussen tegels weet: het is een behoorlijk rotklusje. Vaak krijg je niet het plantje inclusief wortels uit de grond, en vaak schaaf je in het proces ook je vingers. Dat moet toch makkelijker kunnen?

Dat kan zeker makkelijker! Er zijn twee stukken gereedschap die dit klusje echt een stuk makkelijker maken.

voegenkrabber onkruid tegels

Voegenkrabber

Met deze krabber (wordt ook weleens een voegenkrabber genoemd) kun je gemakkelijk onder de wortels van de plant komen. Vervolgens wip je het onkruid makkelijk tussen je tegels uit. Wij hebben een voegenkrabber met een luxe handvat*, maar je vindt ze ook goedkoper.

voegenborstel onkruid tegels

Staalborstel (voegenborstel)

Sommige planten hebben zulke dunne wortels, dat de krabber geen effect heeft. Dan kan de staalborstel helpen. Ook werkt de staalborstel goed bij mossen. Ik heb een staalborstel met een korte steel, maar ze bestaan ook met lange steel (of een korte die je in een systeem kan klikken, zoals deze variant*). Handiger als je niet zo goed meer kunt bukken. Kijk wel uit, aangezien zo’n borstel je tegels kan beschadigen. Probeer het eerst op een onopvallende plek.

schade tegels voegenborstel

Lees ook: Onkruid wieden: dit moet je wel en niet doen

Kokend water

Liever een trucje waarvoor je minder hard hoeft te werken? Gooi dan kokend water over het onkruid. Hiervoor kun je ook goed gietvocht van aardappelen of pasta gebruiken. Je zult zien dat het onkruid na een dag of wat bruin wordt – dan kun je het makkelijk vegen.

Haal onkruid jong weg

Belangrijk om je werk makkelijker te maken: haal het onkruid weg als het jong is. Dan zijn de wortels nog kort. Hoe ouder en groter het onkruid is, hoe moeilijker het weg te halen is. Dat zie je ook bij woekerend onkruid als gehoornde klaverzuring. Bovendien krijgt het onkruid geen kans om te gaan bloeien en zich uit te zaaien als je er op tijd bij bent.

Linda kromme bezem

Meer weten over deze gebogen bezem? Lees dan het artikel Een gebogen bezem, werkt dat? (recensie)

Onkruid tussen tegels voorkomen

Het helpt om je terras of pad regelmatig te vegen, dan krijgen mos en onkruid tussen tegels minder kans. Wat ook een goed idee is: tegels minder dicht op elkaar leggen. Zaai de tussenliggende ruimte in, bijvoorbeeld met gras, kruiptijm of Erigeron (fijnstraal).

Onkruid bestaat niet

Hoe zit dat nu: wij zeggen toch altijd dat onkruid niet bestaat? Klopt – onkruid is in feite een plant op een plek waar je hem niet wil hebben. Op die plek haalt het onkruid water en voedingsstoffen uit de grond, bij je eigen planten vandaan.

Lees meer over onkruid:

*Dit is een affiliate-linkje. Dat betekent dat wij een klein bedrag krijgen, als je via deze link een product koopt. Voor jou blijft de prijs (uiteraard) gelijk.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*