schotel onder pot

Schotels onder een pot: zo drogen kuipplanten minder snel uit

Kuipplanten drogen sneller uit dan planten in de volle grond, omdat ze maar een beperkte pot hebben om water uit te halen. In een droge zomer (met zon en wind) wordt dat versterkt – en valt er regen, dan valt er maar heel weinig in de pot zelf.

Water vasthouden bij droogte

Onderin een pot voor kuipplanten zit een gat, zodat overtollig water weg kan lopen. Bij droogte wil je water juist langer vasthouden, zeker bij planten die veel water nodig hebben. Wij hebben hortensia’s in een pot staan, en hortensia’s staan erom bekend dat ze veel drinken. Een halve dag na het watergeven kan de pot alweer droog zijn. Dan begint het blad alweer te hangen als ik na mijn werk thuiskom.

hortensia schotel pot droogte

Schotels houden water vast

Om te zorgen dat kuipplanten minder snel uitdrogen, kun je schotels onder de pot zetten. Die schotels vul je met water, zodat er altijd een extra voorraadje vocht is. De plant zuigt vanzelf het water uit de schotel.

Met name droogtegevoelige planten, zoals hortensia en brugmansia, hebben baat bij een schotel onder de pot.

Waterreservoir

De schotels dienen in feite als een soort reservoir. Denk aan de hangpotten met ingebouwd reservoir, het is hetzelfde idee.

Hoeveel water heeft de plant nodig?

Daarnaast zijn de schotels een goed zichtbare graadmeter van hoeveel water de planten nodig hebben. Als er water in een schotel is blijven staan, hoef je niet extra te geven. Maar als de schotels droog zijn, is het tijd voor een gietbeurt. Dit is zeker handig als de potten niet al te groot zijn, of als het regent en je dus niet precies weet hoeveel water de planten hebben gekregen.

schotel onder pot hortensia

In de schotels op de foto past wel een gieter vol. Dat scheelt ook nog een hoop werk!

Er zijn veel verschillende soorten schotels die je kunt gebruiken – in verschillende materialen (plastic, aardewerk*). Hoewel het niet de schoonheidsprijs verdient, werkt het wel heel goed!

Wortelrot

Iets waar je extra goed op moet letten als je schotels gebruikt: dat de wortels van de planten niet gaan rotten. Bij hortensia’s kun je de schotels lang laten staan, maar bij andere zomerbloeiers of bijvoorbeeld hibiscus, moet je de schotels weghalen zodra ze niet meer nodig zijn.

*Dit is een affiliate-linkje. Dat betekent dat wij een klein bedrag krijgen, als je via deze link een product koopt. Voor jou blijft de prijs (uiteraard) gelijk.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*