kamerplant scindapsus hangplant

6 leuke hangplanten voor in huis

Hangplanten voor in huis, ik ben er dol op. Helaas heb ik geen hoge plafonds, maar kan ik wel planten op kastjes of in plantenstandaards zetten. Dit zijn onze 6 favorieten.

Chinees lantaarnplantje

Die lieflijke hartvormige blaadjes en kleine lantaarnvormige bloemetjes maken het Chinees lantaarnplantje (of Ceropegia woodii) een enorm leuke hangplant. De plant groeit als een malle en heeft weinig nodig. Hooguit eens per week water. Geef je ook regelmatig voeding voor kamerplanten mee met het water, dan zie je de blaadjes wel groter worden.

Het Chinees lantaarnplantje is ook goed te stekken.

chinees lantaarnplantje

Erwtenplantje

Senecio rowleyanus oftewel het erwtenplantje is in Nederland een kamerplant, maar in warmere landen doet hij het ook buiten goed. Deze vetplant heeft weinig water nodig. Sterker nog: te veel water is niet goed (dat kan onder andere schimmel veroorzaken). Hij doet het goed in een kleiner potje (dat droogt sneller uit) of in wat schralere grond.

erwtenplantje senecio rowleyanus

Scindapsus

Het blad van de scindapsus vind ik prachtig. Het heeft een mooie tekening die per blad verschilt. En als je hem goed verzorgt, kronkelt het blad aan de stengels naar beneden. Het is erg leuk om te zien hoe er nieuw blad ontstaat.

Deze plant houdt niet van natte aarde, dus het allerbeste kun je hem water geven in een waterbadje. Groeien de stengels wel, maar komt er weinig blad aan? Dan is dat een teken dat je hem iets beter moet verzorgen – regelmatig voeding bij het water kan geen kwaad. Grappig genoeg doet de plant het dan wel weer goed op een vaas water. Scindapsus houdt van een lichte standplaats.

scindapsus pictus in vaas

Rhipsalis

Rhipsalis vind ik altijd een beetje op een bos haar lijken. Die dunne groene sprietjes die naar beneden groeien, vormen net een kapsel. Deze plant ziet er altijd leuk uit en kost weinig onderhoud. Af en toe een scheutje water en zoals elke plant af en toe voeding. Wordt de plant te lang, dan knip je gewoon wat af. En het leuke: als je die stengels dan weer in de grond zet, groeit daar een nieuwe plant uit. Je kunt de plant ook op een vaas water laten staan.

Graslelie

Graslelie is een klassieke plant die veel mensen nog wel kennen van hun grootouders. Hoewel de plant op zich niet echt een hangplant is, ontwikkelt hij stekjes die aan een stengel naar beneden groeien. Op die manier hangt er altijd iets moois naar beneden. Zelf vind ik de groen-wit gestreepte variant het leukst (het liefst in de gekrulde variant), maar er bestaan ook graslelies met donkergroen blad.

gekrulde graslelie

Senecio herreianus

Familie van het erwtenplantje is de senecio herreianus, ook een hangplant maar dan met langwerpige ‘erwten’. De plant verandert van kleur als hij droger wordt, dat is erg leuk om te zien. De plant groeit snel, maar kan niet goed tegen te veel water.

senecio herreianus groen

Wat is jouw favoriete hangplant?

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*