gekrulde graslelie

Als het blad van je kamerplanten lichter van kleur wordt

Regelmatig krijgen we de vraag want lezers moeten doen als het blad van hun favoriete kamerplant lichter wordt. Soms wordt het blad geel, maar het gaat voornamelijk over bladeren die heel lichtgroen worden. Wat te doen?

Af en toe blad verliezen hoort erbij

Allereerst is het goed om te weten dat ook kamerplanten af en toe een blad verliezen – net zoals planten die buiten staan (of bomen). Dan hoeft er echt niet meteen iets aan de hand te zijn. Bij pannenkoekenplanten zie je bijvoorbeeld dat het onderste blad na een flinke tijd ‘afsterft’. Hoort erbij, geen probleem.

gatenplant-monstera2

Voeding

Maar wat veel mensen vergeten, is dat planten ook voeding nodig hebben. In de potgrond die je gebruikt om je plant op te potten, zit namelijk maar voor maximaal zes weken aan voeding. En als je dan je plant jaren in dezelfde pot laat staan, kun je er wel van uitgaan dat je plant op den duur honger krijgt. Behalve dat het aan te raden is om je kamerplanten regelmatig (eens per jaar of eens per twee jaar) te verpotten, is het ook belangrijk om ze regelmatig voeding te geven.

Hoeveel voeding heeft een plant nodig?

In de zomer geef je je planten eens per week of eens per twee weken vloeibare voeding mee met het water. In de winter kun je dit wat terugschroeven. Dan is eens per maand meer dan genoeg. Op deze manier zorg je ervoor dat er altijd voldoende voeding in de pot aanwezig is. Het blad blijft dan mooi diepgroen van kleur en tegelijkertijd blijft de weerstand van de plant ook in orde. Minder kans op ziektes dus.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*