bananenplant musa bruin blad

Bananenplant (musa): wat als de bladeren bruin worden?

Als je ook zo’n leuke bananenplant hebt, dan herken je het vast wel: het onderste blad wordt geel en bruin. Kortom: lelijk. Wat moet je daar nu mee?

Bruin blad is natuurlijk verschijnsel

Goed om te weten: het is een natuurlijk verschijnsel dat het blad aan de onderkant afsterft. Als je een nieuwe plant koopt, kun je dat ook vaak aan de stam zien. Daar zie je nog ‘lijnen’ van waar de vorige bladeren zijn afgestorven. Niets om je zorgen om te maken dus! Je kunt de onderste bladeren zonder problemen afknippen.

Onthoud ook dat het blad van de banaan nooit helemaal gaaf is. Ruwe en ingesneden randen maken het echte bananenbladeren. Dat hoort erbij.

bananenplant musa linda

Te veel bruine bladeren?

Het is een ander verhaal als het aantal afgestorven bladeren niet in evenwicht is met het aantal nieuwe bladeren dat weer aangroeit. Sterven de bladeren in rap tempo af, en komt er geen nieuw blad voor in de plek? Ga dan even na of je de plant wel optimaal verzorgt.

Zorg dat je je plant niet verdrinkt. Bruine bladeren kunnen ook een teken zijn dat je te veel water geeft of dat de wortels nat blijven tussen gietbeurten in. Een bananenplant mag ruim water hebben. Niet elke dag, maar twee keer per week. Laat je plant zeker niet uitdrogen, maar laat hem ook niet drijfnat blijven – dan heb je kans op wortelrot.

Bananenplant voor binnen of buiten?

Er zijn verschillende soorten bananenplanten, ook soorten die doorgekweekt zijn om beter tegen ons klimaat te kunnen. Sommige bananenplanten kun je zelfs in je tuin zetten. Doet je plant het ondanks onze tips na een paar maanden niet beter? Zoek dan even uit of je wel de juiste plant voor in huis hebt!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*