bananenplant stekjes op een rij

Bananenplant (musa) stekken: stap voor stap

Als je bananenplant het naar z’n zin heeft, zul je al snel zien dat er ‘jonkies’ in de pot groeien. Deze kleinere planten kun je stekken om ze op te kweken tot een grotere bananenplant. In dit artikel laten we zien hoe je dat doet.

bananenplant met pups

Moet je een bananenplant stekken?

Allereerst: als een bananenplant jonkies krijgt, hóéf je hem niet te stekken. Maar houd er wel rekening mee dat het groeien van de kleine plantjes energie kost, die dan niet naar de moederplant kan gaan. Plantenvoeding geven is sowieso een goed idee, maar als je plant veel baby’tjes krijgt, zeker. Ook breekt dan sneller het moment aan dat je de plant moet verpotten.

Als je graag een pot vol bladeren wil, laat de stekjes dan vooral zitten. Wil je je moederplant mooi groot laten worden? Haal dan regelmatig de stekjes weg. Kies er wel voor om de stekjes weg te halen als ze zelf al aardige plantjes zijn, dan is de kans het grootst dat ze aanslaan en het stekken overleven. Kleinere plantjes hebben vaak minder wortels gevormd – in eerste instantie is het kleine plantje nog te veel afhankelijk van de moederplant.

musa uit pot halen

Stap 1. Haal de plant uit de pot

Bij een pannenkoekenplant kun je prima met een mesje de pot in gaan om de stekjes van de moederplant te splitsen. De stam van de bananenplant is echter wat kwetsbaarder, dus ik raad je aan om de plant eerst even uit de pot te halen. Dan kun je ook goed bekijken hoe de wortels lopen. Kijk even goed op welke manier je de stek het beste kunt lossnijden.

bananenplant wortels

Bij de plant op de foto waren twee stekjes bijna tegelijkertijd gegroeid (een tweeling-stek!). De kans is groot dat die wortels erg met elkaar verbonden zijn. Je wil opletten dat je straks een plant zonder wortels hebt gestekt.

stekje banenenplant snijden

Stap 2. Snijd de stek los

Maak het jonkie los van de moederplant. Ik gebruik hiervoor graag een (schoon en scherp!) mesje. Dat is nodig om de plek door te snijden waar het stekje verbonden is aan de moederplant. De rest van de wortels kun je het beste met de hand uit elkaar halen. Snijd dicht bij de stam van de moederplant, zodat de stek genoeg wortels meekrijgt.

stekjes bananenplant in hand

Stap 3. In een eigen potje

Tijd om het stekje in een eigen pot te zetten! Geef hem niet een al te klein potje, maar zorg dat hij aardig de ruimte heeft. Op de foto zie je dat mijn kleinste stekje een mini-potje heeft, maar dat is voor tijdelijk. Deze planten groeien snel, maar daar moeten ze dan wel de ruimte voor hebben.

bananenplanten bovenaf

Zet de stek niet gelijk in de volle zon. Pal naast de moederplant is dus niet het beste plekje. De kans is dan namelijk groot dat het blad verbrandt.

bananenplanten musa op een rij

Vervolgens verzorg je de stek van de bananenplant net zoals de moederplant: geef zeker twee keer per week water, en besproei hem voor een goede luchtvochtigheid.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*