bananenplant stekjes op een rij

Bananenplant (musa) stekken: stap voor stap

Als je bananenplant het naar z’n zin heeft, zul je al snel zien dat er ‘jonkies’ in de pot groeien. Deze kleinere planten kun je stekken om ze op te kweken tot een grotere bananenplant. In dit artikel laten we zien hoe je dat doet.

bananenplant met pups

Moet je een bananenplant stekken?

Allereerst: als een bananenplant jonkies krijgt, hóéf je hem niet te stekken. Maar houd er wel rekening mee dat het groeien van de kleine plantjes energie kost, die dan niet naar de moederplant kan gaan. Plantenvoeding geven is sowieso een goed idee, maar als je plant veel baby’tjes krijgt, zeker. Ook breekt dan sneller het moment aan dat je de plant moet verpotten.

Als je graag een pot vol bladeren wil, laat de stekjes dan vooral zitten. Wil je je moederplant mooi groot laten worden? Haal dan regelmatig de stekjes weg. Kies er wel voor om de stekjes weg te halen als ze zelf al aardige plantjes zijn, dan is de kans het grootst dat ze aanslaan en het stekken overleven. Kleinere plantjes hebben vaak minder wortels gevormd – in eerste instantie is het kleine plantje nog te veel afhankelijk van de moederplant.

musa uit pot halen

Stap 1. Haal de plant uit de pot

Bij een pannenkoekenplant kun je prima met een mesje de pot in gaan om de stekjes van de moederplant te splitsen. De stam van de bananenplant is echter wat kwetsbaarder, dus ik raad je aan om de plant eerst even uit de pot te halen. Dan kun je ook goed bekijken hoe de wortels lopen. Kijk even goed op welke manier je de stek het beste kunt lossnijden.

bananenplant wortels

Bij de plant op de foto waren twee stekjes bijna tegelijkertijd gegroeid (een tweeling-stek!). De kans is groot dat die wortels erg met elkaar verbonden zijn. Je wil opletten dat je straks een plant zonder wortels hebt gestekt.

stekje banenenplant snijden

Stap 2. Snijd de stek los

Maak het jonkie los van de moederplant. Ik gebruik hiervoor graag een (schoon en scherp!) mesje. Dat is nodig om de plek door te snijden waar het stekje verbonden is aan de moederplant. De rest van de wortels kun je het beste met de hand uit elkaar halen. Snijd dicht bij de stam van de moederplant, zodat de stek genoeg wortels meekrijgt.

stekjes bananenplant in hand

Stap 3. In een eigen potje

Tijd om het stekje in een eigen pot te zetten! Geef hem niet een al te klein potje, maar zorg dat hij aardig de ruimte heeft. Op de foto zie je dat mijn kleinste stekje een mini-potje heeft, maar dat is voor tijdelijk. Deze planten groeien snel, maar daar moeten ze dan wel de ruimte voor hebben.

bananenplanten bovenaf

Zet de stek niet gelijk in de volle zon. Pal naast de moederplant is dus niet het beste plekje. De kans is dan namelijk groot dat het blad verbrandt.

bananenplanten musa op een rij

Vervolgens verzorg je de stek van de bananenplant net zoals de moederplant: geef zeker twee keer per week water, en besproei hem voor een goede luchtvochtigheid.

8 Comments

 1. Hi!

  Ik heb mijn (heel gezonde) bananen-moederplant willen scheiden van de vele kleine plantjes. De wortels zaten zo verward, dat ik tijdens het uitgraven een groot gedeelte van de moeder-wortels heb afgebroken. De Moeder staat nu zo’n drie/ vier weken alleen en ik zie steeds minder mooie groene bladeren groeien en de bladeren die er al aan zaten, sterven snel af.
  Alleen de bovenste twee bladeren zijn nu nog groen en er zit al een week of twee, een opgerolde “in de maak”. Na de bruine afgestorven bladeren afgeknipt te hebben blijft e rnog maar weinig groen over.
  Een schril contrast met de volle bos die het daarvoor was.
  De potgrond heb ik mondjesmaat water gegeven omdat ik dacht dat een natte grond nu helemaal funest zou zijn. Eens per week een goede scheut water houd de grond voldoende vochtig (denk ik).
  Maar ze lijkt steeds verder te verpieteren…
  De plant staat in een grote pot voor een raam dat op het Zuiden staat. Vaak heb ik de vitrage dicht om zo niet een volle zon experience te geven. Deze plek heeft ze al een tijdje en daar ging het prima.

  Heb ik mijn moederplant vermoord of heeft ze nog een kans?

  • Hoi Miriam, het kan inderdaad moeilijk zijn voor een moederplant om hem helemaal uit te graven zodat je de kleintjes erbij weg kunt halen. Meestal gaat het goed als je de plant laat staan, en de kleine plantjes voorzichtig, maar wel met worteltjes lospeutert van de moederplant. Meestal zijn een paar wortels al genoeg om aan te slaan. We denken dat de moederplant de ingreep niet overleeft, maar hopelijk slaan haar kinderen wel aan! Goed dat je niet meteen te veel water hebt gegeven. Dan is er nog een kans. Succes en groeten, Albert Jan en Linda

 2. Ik heb een vraagje. Mijn bananen plant is afgebroken. Is het mogelijk dat het de overgebleven wortel weer een plant zou groeien?

 3. Hallo,

  Even een vraagje niet zo gerelateere aan dit artikel, maar geen idee waar ik het anders kan vragen. Ik lees overal dat je je bananenplant 2 keer per week water moet geven. Nu is het al langer als een week geleden dat ik de plant voor het laatst water heb gegeven maar als ik een watermeter in de aarde steek geeft ie aan dat de grond nog erg nat is. Heb ik dan te veel water gegeven en kan ik beter wachten tot de grond weer wat droger is? Of nu alsnog weer water geven en dan 2 keer per week ook al is de aarde nog nat? Alvast bedankt voor je antwoord

  • Beste Jonna, staat je plant in een plastic binnenpot? Of direct in de sierpot? In dat laatste geval kan het water misschien niet goed weglopen, waardoor de aarde nat wordt en dit de wortels kan aantasten. Je moet altijd kijken naar de plant en de grond, want de hoeveelheid water die je geeft, is ook afhankelijk van omstandigheden zoals de luchtvochtigheid. Je kunt eventueel de plant uit de pot halen om te controleren of de wortels niet te nat zijn. Twijfel je over twee keer per week water geven, geef dan één keer en vernevel op een ander moment wat water rondom de plant. Succes! Groeten van Albert Jan en Linda

 4. Hallo,

  Mijn bananenplant is al gigantisch en de moederplant eruit halen is dus niet echt een optie. Hebben jullie tips om de stekjes weg te halen zonder de moederplant de beschadigen?

  Alvast bedankt

  • Hoi Lisa, je zult altijd een beetje beschadiging toebrengen aan de moederplant, omdat je de pup lossnijdt. Doe het voorzichtig en snijd zo dicht mogelijk bij de moederplant af. Succes!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*