Chinees lantaarnplantje verzorgen en stekken (Ceropegia woodii)

Chinees lantaarnplantje verzorgen en stekken (Ceropegia woodii)

Het Chinees lantaarnplantje heet officieel Ceropegia woodii, maar staat ook wel bekend als string of hearts. En dat is precies wat er zo leuk is aan deze plant: de blaadjes zijn net kleine hartjes.

Deze hartjes zitten aan dunne ranken, die enorm snel kunnen groeien en dus erg lang worden. Het Chinees lantaarnplantje is daarom echt perfect voor een hoge plek. Bijvoorbeeld een kast: dan kun je de plant mooi naar beneden laten groeien.

Plant van vroeger

Net zoals de pannenkoekenplant, citroengeranium en sanseveria is het Chinees lantaarnplantje een ouderwetse plant, die je vroeger veel zag. Albert Jan herinnert zich dat zijn moeder deze plant ook altijd in huis had.

Verzorging van Chinees lantaarnplantje

De string of hearts is enorm gemakkelijk te verzorgen. Geef de plant gewoon eens per week water, en hij groeit als een tierelier. Wil je echt je best doen, dan geef je ook ongeveer eens per maand wat vloeibare plantenvoeding. Het is niet erg om hem af en toe te vergeten. Worden een paar blaadjes wat lichter (of geel) van kleur, dan weet je dat het weer tijd is voor een slokje water. Als de plant te weinig licht krijgt, zou de tekening op het blad kunnen verdwijnen. Een heel makkelijke plant, die dus eigenlijk vertelt wat er met hem aan de hand is.

chinees lantaarnplantje

Aan de plant verschijnen kleine bloemetjes (lantaarntjes), maar die vormen niet de sierwaarde van de plant. Dat zit ‘m echt in het blad en de groeiwijze.

Als je plant te lang wordt

Omdat mijn eigen plant zo hard groeide, deed ik iets wat niet zo slim was: ik leidde de ranken terug naar boven en liet hem als het ware ‘dubbel’ groeien. De ranken raakten in de knoop en ik krijg de plant niet meer ontward… Als je vindt dat je plant te lang wordt, kun je het beste wat ranken korter knippen.

Chinees lantaarnplantje stekken

Ranken afknippen kun je namelijk ook doen als je de plant wil stekken. Knip wat ranken af, zet ze in een glaasje water en er verschijnen na een tijdje kleine worteltjes. De ranken kun je vervolgens in een potje grond zetten, waarna ze verder zullen groeien. Mijn advies is om meerdere ranken bij elkaar te zetten, dan krijg je een vollere plant. Ook kun je ze bij de moederplant in de pot zetten, om die plant voller te maken.

chinees lantaarnplantje stekken

Heb jij ook een Chinees lantaarnplantje?

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*