boeket groen

Groen in een boeket: 7 soorten groen uit je tuin

Hoewel boeketten met voornamelijk bloemen in zijn, is het ook de moeite waard om wat groen aan de vaas toe te voegen. Bloemen komen snel beter tot hun recht met groen in het boeket. Welk groen geschikt is voor op de vaas, lees je in dit artikel.

Ook in je tuin komen bloemen en planten beter uit met groen. Een plantenborder tegen een mooie groene haag laat de kleuren meer leven (en het geeft meer rust). Mijn tip bij het samenstellen van een boeket, is dan ook om meer groen toe te voegen. Als ik een bos bloemen koop, knip ik vaak ook een paar takjes uit de tuin om het boeket mee op te vullen.

1. Appelblad (Gaultheria shallon)

Het glanzende blad van appelblad maakt een boeket mooi vol, terwijl het natuurlijk oogt. Deze frisse, wintergroene plant groeit prima op wat zure grond. Dus geen kalk geven. Ook doet hij het goed in een beetje schaduw. Heeft de plant het naar z’n zin, dan kun je er regelmatig van knippen. De struik groeit snel weer aan en heeft er geen last van. Appelblad heeft trouwens niets met appels te maken.

appelblad

2. Struikklimop

Vooral in winterboeketten en kerststukken past struikklimop erg goed. Het zorgt voor een creatieve twist. De bloemknoppen geven een mooie andere groene structuur aan je boeket. Het blad glimt mooi, wat ook afwisseling kan opleveren.

bloeiende struikklimop

3. Laurierkers (Portugese laurier)

Het blad van de laurierkers is wat grof, waardoor het erg goed past in de wat grotere boeketten. Het combineert bijvoorbeeld goed met grootbloemige snijbloemen zoals lelies. Maar dat is natuurlijk een kwestie van smaak.

4. Skimmia

Skimmia heeft groen blad in de winter en mooie rode knopjes. Het vult een boeket mooi op. Ook past het goed in kerststukken.

skimmia blad rode bloemknoppen

5. Grassen

Met zowel grassprieten als aren van siergrassen kun je mooie boeketten samenstellen. De grassprieten van bijvoorbeeld Miscanthus of Panicum zijn heel verfijnd. Maar je kunt ook denken aan lampepoetser.

6. Takken

In de lente is het mooi om takjes jong uitlopend voorjaarsgroen op de vaas te zetten. Denk aan malus (sierappel), berkentakjes, lijsterbes, lariks en katjes. Dit combineert erg mooi met tulpen.

takken en tulpen

7. Varens

En zoals je al op de foto bovenaan dit artikel zag: varens doen het ook mooi als groen in een boeket!

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*