flower constellation

Zo wordt bloemschikken een eitje: dit is een handig trucje om makkelijker bloemen te schikken

Vazen vol dahlia’s, cosmea en zinnia: vorig jaar begon ik echt met het kweken van plukbloemen, Destijds nog in mijn stadse postzegeltuin. Daar schreef ik al eens over in dit artikel. Inmiddels heb ik een heuse moestuin, waarvan toch wel zo’n beetje de helft is gereserveerd voor bloemen. Ik verwacht een echte bloemenzee dit jaar! Eerder zette ik gewoon wat bloemen bij elkaar in een vaas, maar het resultaat kan dan weleens tegenvallen. Albert Jan is juist heel goed in het schikken van bloemen, maar ik vind het toch wel een vak apart.

Hulpmiddeltjes voor bloemschikken

Gelukkig zijn er allerlei hulpmiddeltjes om je bloemen op een mooie manier in een vaas te zetten. Zo ben ik aan het experimenten met een ‘flower frog’ of kenzan*. Dit leg je onderin een vaas of bakje, met de pinnetjes naar boven. Doordat de kenzan verzwaard is, blijft hij goed op z’n plek. De bloemstelen steek je in of tussen de pinnetjes, en klaar ben je. Ik merk dat dit nog wel een beetje oefening vereist. Niet voor niets worden kenzans ook veel gebruikt in creatieve (Japanse) bloemsierkunst. Ik zag ze ook tijdens mijn vakantie in Japan.

ranonkels op vaas

Flower Constellation

Wat makkelijker werkt, zijn een soort van frames of templates die je op of in de opening van een vaas legt. Je kunt hiervoor kippengaas gebruiken (al is het dan makkelijker om het in een balletje te kneden en het dan vast te schuiven in de opening). Op social media zie ik mensen ook weleens een raster maken van plakband. En iets wat ik de laatste tijd steeds vaker zie is een plaatje dat je op de vaas legt, van hout of metaal. Dat laatste mocht ik uitproberen, want Jana van House of Thol stuurde mij een ‘Flower Constellation’ toe. Een goudkleurige, messing schijf met verschillende cirkels voor verschillende vaasgrootten en in het midden verschillende gaten voor bloemstelen.

Je legt simpelweg de schijf op de opening van een vaas, drukt de binnenkant iets naar binnen en kunt dan gemakkelijk bloemstelen door de gaten steken. Sommige zijn groot genoeg om er twee door te steken, andere zijn juist erg klein. Het is leuk om een voor- en nafoto te zien van mijn eerste ranonkels. Dit vind ik met uitstek bloemen die zich hiervoor goed lenen, omdat de bloemen zelf soms wat zwaar kunnen zijn. Ondersteuning is dan extra fijn.

flower constellation voor en na

Mijn mening

Een Flower Constellation is geen wondermiddel, maar wel een heel fijn hulpmiddel. Steek je alle bloemstelen er rechtop in, dan is het alsnog niet erg prachtig. Je zult wat moeten proberen, van een afstandje moeten kijken en dan wat aanpassen. Een tip: steek, net zoals bij een korenschoofboeket, de stelen kruislings in de vaas. Dat ziet er natuurlijker uit. Het lukt mij niet goed om de binnenste ringen écht naar binnen te duwen, en de Flower Constellation op die manier stevig vast te zetten. Erg is dat niet, want als de vaas eenmaal staat, verschuift het plaatje niet meer. Zet je graag een boeket van losse stelen op de vaas, of een mooi veldboeket? Dan kun je echt wat aan de Flower Constellation hebben.

Overigens is het echt leuk om eens op de site van House of Thol te kijken. Zo ontwierpen ze ook een heel mooie set voor het kweken van kiemgroenten en een bijzondere terracotta groente- en fruitschaal om voedselverspilling te voorkomen.

Lees ook: Beter bloemschikken: doe gaas in je vaas

*Dit is een affiliate-linkje. Dat betekent dat wij een klein bedrag krijgen, als je via deze link een product koopt. Voor jou blijft de prijs (uiteraard) gelijk.

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*