kamerplanten voeding

Het belang van voeding bij kamerplanten

‘Ik heb geen groene vingers’, ‘Deze plant gaat bij mij altijd dood’ en ‘Die plant ziet er bij jullie veel groener uit!’ Wij krijgen regelmatig deze opmerkingen. De eerste vraag die ik dan stel is: hoe vaak krijgt jouw plant voeding?

Elke plant heeft lucht, licht, warmte, water en voeding nodig. Weliswaar in wisselende hoeveelheden, maar dit is de basis. Veel planten, zoals de pannenkoekenplant, kunnen een hoop ‘verwaarlozing’ hebben. Maar wil je dat de plant het écht goed doet, dan moet hij bijgemest worden.

De grond raakt uitgeput

In potgrond zit voor ongeveer zes weken aan voedsel. Daarna levert de grond niet meer genoeg voeding voor de plant. Geef je nooit voeding of mest, dan zal de grond uitgeput raken. Het gevolg is dat het blad van de plant veel lichter van kleur wordt. Test het maar eens door van dezelfde soort één geen voeding te geven en de andere(n) wel. Na zes weken zul je al verschil zien.

Bovendien zorgt goede bemesting voor een sterke plant die beter bestand is tegen ziektes.

pannenkoekenplant water voeding

Voeding tegelijk met het water

Daarom is ons advies altijd: geef in het groeiseizoen eens per week voeding mee met het gietwater – of volg de aanwijzingen op het etiket op. In de winter kun je dit wat minder vaak doen – bekijk ook hiervoor de dosering op de verpakking.

Welke voeding?

Je kunt simpelweg voeding voor groene kamerplanten gebruiken. Er zijn verschillende soorten die je kunt oplossen in water. Ook bestaan er kegels en korrels die de mest geleidelijk afgeven, al wordt dit vooral gebruikt bij kuipplanten (voor buiten). Dit is te koop bij elk tuincentrum, en vaak vind je ook wel een selectie bij een bloemist of supermarkt die planten verkoopt.

Geef jij je kamerplanten al voeding?

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*