hoya kerrii hartjesplant

Hoya kerrii: zo verzorg je de hartjesplant

De hartjesplant oftewel Hoya kerrii is een groene plant dat mooie dikke, hartvormige bladeren heeft. Dat maakt het een superleuke plant om cadeau te geven aan een dierbare. Maar geef hem wel aan iemand die goed voor z’n planten zorgt, anders houdt het hartje het misschien niet zo lang uit.

Wees geduldig

Als je de plant niet kent, moet je echt even de tijd nemen om aan hem te wennen. Het kostte ons ook even om echt goed uit te vinden waar de plant van houdt. Bovendien is hij wat onvoorspelbaar qua groei. Het duurt best even voordat er uit het hart weer nieuwe blaadjes en scheuten tevoorschijn komen. Geef de moed dus niet zomaar op. Als de plant het eenmaal naar zijn zin heeft, dan schieten de stengels eruit en groeit hij als een speer. Voor elke plant geldt dat hij na een verhuizing even moet bijkomen, acclimatiseren. Voor een hartjesplant lijkt dat wat langer te duren.

hoya kerrii plant

Klimplant of hangplant?

Je kunt de Hoya kerrii op twee manieren laten groeien: als klimmer de hoogte in, of als hangplant. Wel zul je merken dat de lange stengels, als ze er eenmaal zijn, zich graag ergens aan vast grijpen.

De plant zie je niet zoveel, maar als hij verkocht wordt (vaak rondom Valentijnsdag), zie je hem vaak met alleen het blad in het potje. Zo lijkt het wel een vetplant, maar dat is het niet. Wees je ervan bewust dat de plant, als hij eenmaal groeit, dus wel een andere vorm krijgt. Ook zul je dan zien dat niet elk blad een perfecte hartvorm heeft!
Deze plant heb je echt voor het blad. Maar er kúnnen mooie wit met bruine bloemen in de plant komen.

hoya kerrii hartjesplant

Zo verzorg je de hartjesplant

Water geven doe je twee keer per week. Geef een scheutje water. Tussen de gietbeurten door mag de grond goed drogen, om wortelrot te voorkomen.
Een keer per twee weken geef je de hartjesplant vloeibare plantenvoeding met het water mee. Dat is nodig om het blad mooi groen en stevig te krijgen (of te houden). De sierwaarde zit immers in het blad.

Kies voor deze plant een plek met veel licht. De plant staat graag in de ochtendzon, maar niet in de volle middagzon. Het mooie blad kan namelijk snel verbranden in de zon. Blad dat eenmaal beschadigd is, kan niet meer herstellen.

Hoya kerrii stekken

Het is niet erg makkelijk om deze plant te vermeerderen. Ben je nieuw met het stekken van planten, dan kun je er een lastige dobber aan hebben. Je kunt een bladstek nemen, het liefst nog met een stukje stengel eraan. Het kan behoorlijk lang duren voordat de stek aankomt.

Al met al is het dus niet per se een plant voor de beginnende plantenliefhebber. Maar het is wel een unieke kamerplant die een leuke uitdaging vormt!

4 Comments

  1. Goedendag!
    Ik ben sinds kort eigenaar van een Hoya Kerrii.
    Het is de bedoeling dat hij gaat hangen. Hoe kan ik daar het beste voor zorgen? De stengel is nog niet lang, zo’n 20 cm, hij is wel steviger dan ik had gedacht.

    Zou u misschien tips hebben hoe ik de plant het beste kan helpen met naar beneden groeien?

    Alvast bedankt.
    Mvg,
    Karlijn de Gooijer

    • Hoi Karlijn, je wil zorgen dat de stengel iets doorhangt naar beneden. Dat kun je doen door aan het eind van de scheut een gewichtje te hangen. Natuurlijk moet de stengel niet breken. Op den duur zal de stengel steeds meer op een natuurlijke manier naar beneden hangen. Succes! Groeten van Albert Jan en Linda

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*