kamerplant verdrinken water uitdrogen pilea

Je planten kunnen verdrinken en uitdrogen door te veel water

Hoewel veel mensen bang zijn dat ze hun planten te weinig water geven, is het ook een probleem als je ze te veel water geeft! En gek genoeg ziet dat er ongeveer hetzelfde uit.

Laagje water in de pot?

Als je planten eruitzien alsof ze te weinig water hebben gehad, ga dan niet meteen heel veel water bijgieten. Je kunt beter eerst even de plastic binnenpot optillen. Staat er een laagje water onderin de sierpot, dan is je plant verdronken. De wortels zijn dan afgestorven en kunnen daardoor geen water meer opnemen. Het gevolg: Een plant die er verdroogd uitziet.

Je plant laten uitdrogen

Het enige wat je op dat punt nog voor je plant kan doen, is hem laten uitdrogen. Toch blijft het de vraag of je plant er weer bovenop komt. Geef in ieder geval voorlopig geen water. Als je ziet dat de potgrond droog is, en ook daadwerkelijk droog aanvoelt, kun je voorzichtig weer wat water geven.

kamerplant chinees lantaarnplantje

Zorg dat het water weg kan!

Hoe snel een plant verdrinkt, ligt heel erg aan de grootte van de pot en de afvoer van het water. Daarom is het belangrijk om altijd plastic binnenpotten te gebruiken voor je kamerplanten! Voor terrasplanten geldt natuurlijk dat je een pot moet uitkiezen met een gat onderin, zodat een overschot aan water weg kan stromen.

4 Comments

  1. Linda , en Albert’Jan ,
    Hoe zit het dan met “grote drinkers “, bv parapluplant Chlorophytum en kindje-op-moederschoot ? Die laat ik juist altijd in een laagje water staan . Kan dat ook niet dan ??

    • Hoi Heleen, je hebt natuurlijk grote drinkers die meer water nodig hebben dan andere planten. Je moet altijd naar de wensen van de plant zelf kijken!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*