senecio herreianus paars

Zo zie je of je kamerplant water nodig heeft (4 aanwijzingen)

Niet iedereen is even goed in het water geven van kamerplanten. Zelf geef ik mijn planten op een vast moment water (op vrijdag, als begin van het weekend), en de planten die meer water nodig hebben, tussendoor nog een keer. Maar elke plant heeft een andere waterbehoefte, en die is ook nog afhankelijk van hoe groot de pot is. Gelukkig zijn er een paar algemene dingen die kunnen aangeven dat je plant water nodig heeft.

1. De potgrond komt los van de pot

Als er een randje ontstaat tussen de potgrond en de binnenpot, is dat een teken dat de grond erg uitgedroogd is. Gaat het om een cactus of vetplant, dan is een scheutje eerst genoeg. Deze planten kunnen immers langere tijd zonder water – ze slaan water op in hun blad.

Gaat het om een andere plant, dan heb je wel erg lang gewacht met water geven. Voor deze keer kun je het beste de binnenpot uit de sierpot halen, en hem in een bak met water zetten. Zo kan de plant genoeg water opnemen. Laat hem goed uitlekken voordat je hem weer in de binnenpot zet. Daarna kun je de plant weer op de nieuwe manier water geven.

pannenkoekenplant water voeding

2. De potgrond is droog

De bovenlaag van de potgrond kan er vochtig uitzien, terwijl de grond tóch te droog is. Kijk verder dan de bovenste laag om een betere kijk te hebben op de vochtigheid van de grond. Dat kun je doen door de bovenste laag iets om te woelen, met je vingers bijvoorbeeld.

3. Het blad gaat hangen

Planten verliezen hun vocht via hun bladeren. Als het blad iets gaat hangen, betekent dit vaak dat ze water nodig hebben. Je ziet dit extra goed bij graslelies, monstera’s en pannenkoekenplanten.

4. Het blad verkleurt

Dit geldt niet voor elke plant, maar sommige planten gaan verkleuren als ze dorst krijgen. Dit gaat bijvoorbeeld op voor de senecio herreianus, een vetplant. Verkleurt het blad van bijvoorbeeld een pannenkoekenplant, dan kan dat duiden op droogte, maar ook op een gebrek aan voeding. Wordt dat blad iets minder groen, dan is er niet zoveel aan de hand. Maar vergeeld blad kun je niet weer groen krijgen. Ook als de randen van blad bruin worden, is dit onomkeerbaar.

monstera jong blad

Waar je goed op moet letten, is dat sommige tekenen van droogte ook kunnen betekenen dat de plant te veel water heeft gekregen (dat geldt natuurlijk niet voor een droge grond). Geef je een plant te veel water, dan rotten de wortels weg en kan de plant niet meer genoeg vocht opnemen. Ook kan het blad van sommige planten dan slap gaan hangen.

Geen voeding geven bij droogte

Heb je je planten een beetje verwaarloosd? Of heb je wel water gegeven, maar bleek dit niet genoeg (bijvoorbeeld door droge lucht)? Geef dan even geen voeding. De wortelkluit is dan niet in staat om beide op te nemen, waardoor de plant kan ‘verbranden’ door te veel voeding. Eerst geef je de plant een paar weken om de vochtbalans op peil te brengen, daarna kun je weer langzaam voeding gaan geven.

De meeste planten lopen meer schade op van te veel water dan door te weinig water. Let er wel op dat je een droge wortelkluit beetje bij beetje iets water geeft, en niet in één keer heel veel.

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*