Kamerplanten in de winter: hier moet je op letten

Wist je dat je je kamerplanten in de winter anders moet verzorgen dan in de lente of de zomer? In dit artikel leggen we dit uit.

Minder voeding

In de winter krijgen je planten veel minder (dag)licht. Daardoor zullen ze minder groeien, en hebben ze minder behoefte aan voeding. Meestal is het ongeveer de helft van wat ze nodig hebben in het voorjaar en de winter. Controleer vooral de verpakking van de voeding die jij gebruikt. Daar staat vaak een richtlijn op.

Minder water

Net zoals dat je plant minder voeding nodig heeft, heeft hij ook minder water nodig in de winter. Wat voorzichtiger gieten en wat minder vaak is verstandig. Denk aan één keer per week maximaal.

kamerplant winter

Vaker sproeien

In de winter heb je vaak droge lucht in huis, door de verwarming die aan staat. Dan is het verstandig om je kamerplanten wat vaker te besproeien. Zo houd je de luchtvochtigheid in orde.

De plek van je plant

Planten die het goed doen, moet je niet om de haverklap verplaatsen. Ze moeten zich aanpassen en acclimatiseren. De meeste planten hebben een hekel aan verandering van plek (behalve als de plant het in het groeiseizoen niet goed doet). Maar let wel goed op: vaak is het bij een raam wat kouder (ook als je goed isolerend glas hebt). Een vensterbank is dan vaak niet de beste locatie, want daaronder is vaak ook nog een verwarming.

We raden je aan om kamerplanten te stekken in het voorjaar, in het begin van het groeiseizoen. Dan is de kans het grootst dat de stekjes het redden. In de winter staan planten immers grotendeels stil.

2 Comments

  1. Hi Linda!
    Ik kwam hier terecht via een post van 2 jaar geleden door die foto. Enig idee hoe die mooie plant heet in de bovenste foto? Ik heb hem ook maar heb geen idee hoe die heet, en wil graag opzoeken over hoe die verzorgd moet worden 🙂
    Daarnaast nog een ander vraag, ik heb in september een nieuw klein pannekoeken plantje gekregen, maar die is sindsdien (of sinds het koudere weer/minder licht) bijna al zijn bladeren verloren en ik merk dat de aarde ervan erg snel weer droog wordt dus geef ik het iets vaker water dan de rest. Er zit nu ook maar 1 groen en 1 bijna-bruin blaadje aan, dus ik vraag me af of ik m nog kan redden. Als u nog tips heeft, graag!!
    Alvast bedankt

    • Hoi Madelief, de foto bovenaan is van een lidcactus. Daar schreven we al eens dit artikel over. Pannenkoekenplanten kunnen veel hebben, maar elke plant moet even bijkomen/acclimatiseren van een verhuizing. En inderdaad is de komst van de winter ook vaak niet zo fijn voor kamerplanten. Blijf hem goed verzorgen, dan komt hij er wel bovenop. Ook kun je luchtvochtigheid verbeteren door af en toe met een plantenspuit te spuiten. Succes! Groeten van Albert Jan en Linda

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*