scindapsus pictus in vaas

Kamerplanten op een vaas water

Het is een plantentrend van de laatste tijd, en het ziet er ook heel gaaf uit: kamerplanten in een vaas met water. In plaats van dat je ze in de grond zet, zet je ze dus in water.

Ik vind het zelf ontzettend gaaf om de wortels van een plant te zien. Het is interessant om te zien hoe dat groeit en in elkaar kronkelt. Je kunt simpelweg een geschikte plant kiezen en de grond nauwkeurig van de wortels afspoelen. Zelf vind ik het leuker om een stekje te laten wortelen in water, en zo een nieuwe plant te ‘maken’.

Hydroponie

Planten laten wortelen en groeien in water wordt hydroponie genoemd. Er schijnen allerlei planten geschikt voor te zijn, zoals kamerplanten en kruiden. Ik zou adviseren om te beginnen met planten die je in water kunt stekken. Denk aan monstera (gatenplant), scindapsus pictus, pannenkoekenplant of het erwtenplantje.

wortels plant op vaas

Stekken

Zelf heb ik ruim anderhalf jaar geleden mijn scindapsus pictus gestekt door een stengel in het water te zetten. Al snel kwamen er wortels aan, en dat vond ik fascinerend om te volgen. Ik vond dat zo leuk, dat ik besloot de plant nog niet in de grond te zetten. Inmiddels staat-ie nog steeds op water…

Water verversen

Het is belangrijk om het water regelmatig te verversen. Kijk vooral per situatie wat wenselijk is. Als ik merk dat er schimmel of algen ontstaan, dan weet ik dat ik te laat ben. Ook qua voeding is het verstandig om per plant te kijken wat nodig is. Het blad van de scindapsus is nog steeds erg mooi donkergroen, dus ik voeg geen (vloeibare) voeding toe aan het water.

stek monstera vaas

Vaak wordt de tip gegeven om een vaas met een smalle hals te gebruiken. Dit kan inderdaad handig zijn om je plant op z’n plek te houden. Maar vergeet niet dat het hierdoor ook lastiger wordt om de plant op den duur uit de vaas te halen. In de vaas is een flinke wortelkluit gevormd, en die krijg je niet gemakkelijk door een smalle flessenhals.

Ga jij dit eens proberen? Laat het weten, ik ben benieuwd!

8 Comments

  1. Ik doe dat al zeer lang, maar een beetje uit luiheid of onachtzaamheid: ik zet dan een stekje in water om worteltjes te laten groeien zodat ik het daarna in aarde kan zetten, maar vergeet dat dan en z gebeurt het regelmatig dat hier stekjes veel en veel langer in water blijven staan dan mijn bedoeling was. Ze eindigen vervolgens toch allemaal alsnog in een bloempot met aarde hoor. En dat gaat zowat altijd goed.

    • Hoi Moois van Mie, het kan inderdaad geen kwaad om je stekjes veel langer in water te laten staan dan nodig. Wel erg interessant om de wortels te zien groeien, vind je niet? Groetjes, Linda

    • Hoi Meike, probeer de algen er voorzichtig af te halen. Alg is iets natuurlijks, daar kan de stek best doorheen groeien. Succes! Groeten van Albert Jan en Linda

  2. Wat een fijne praktische tips ook hier weer. Vooruitdenken, weet wat je doet, waarom en hoe je iets doet: jullie site ademt dit alles uit. Nuchter boerenverstand, ik houd er zó van. Maar ik ben docent, boerin en veehouder, misschien dat jullie mij daarom zo aanspreken. Dank voor alle info en goede nieuwsbrieven telkens weer.

    • Hoi Florina, wat een ontzettend lieve reactie! Wij zijn hier een beetje stil van hoor. Wat fijn dat de site voor jou precies zo is als wij bedoelen, inderdaad lekker met nuchter boerenverstand (Albert Jan is niet voor niets een boerenzoon!). Fijne dag! Groetjes van Albert Jan en Linda

  3. Dag Linda,
    Leuk artikel! Ik heb het al eerder gezien, maar wilde toch nog even reageren omdit dit waarschijnlijk mede een van de vele artikelen is geweest die mij weer wat verder gebracht heeft.
    Met vazen heb ik een tijdlang geëxperimenteerd. Voor mij bleek het uiteindelijk niet helemaal de juiste oplossing; ik heb een vrij warme kamer op het zuiden en het water vond ik te snel gaan stinken. Aangezien ik een flinke voorraad planten heb was dat behoorlijk veel werk. Inmiddels laat ik mijn planten (monstera’s, epipremnum, een hele club philodendrons, etc) vanuit mijn aquaria groeien. Stromend water, filtering en ook voeding (vissen 😉 is aanwezig. Niet alle planten doen het goed op zo’n systeem, maar de planten die ervoor geschikt zijn hebben het nog nooit zo goed gedaan.
    Ik ben benieuwd hoe het nu inmiddels met jouw planten gaat en of je ook nieuwe soorten hebt ontdekt die het goed op hydro doen.
    Hartelijke groet,

    • Hoi Ben, wat ontzettend leuk om te lezen! En creatief ook: kamerplanten in een aquarium. Ik heb geen enkele plant definitief op water gehouden, omdat het toch een beetje tegen mijn eigen natuur in ging. Ik merkte bij sommige planten ook een gebrek aan voeding, wat niet heel makkelijk op te lossen was. Maar mijn stekken zet ik zeker nog graag in water, en af en toe laat ik ze wat langer staan. Het blijft wat bijzonders hebben voor mij!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*