stekje banenenplant snijden

5 verschillende manieren om je kamerplanten te stekken

Stekken is een superleuke manier om je plantencollectie uit te breiden. Behalve dat het nagenoeg gratis is (je hebt uiteindelijk natuurlijk wel een nieuwe pot en potgrond nodig), is het ook een goede manier om je plant te leren kennen. Je verzorgt hem vanaf het begin en zo weet je precies wat hij nodig heeft.

Er zijn verschillende manieren waarop je je kamerplanten kunt stekken. Niet elke manier kun je bij elke plant gebruiken.

1. Scheuren

Als je een plant scheurt, haal je hem uit de pot en verdeel je de plant in meerdere stukken. Je scheurt dan als het ware de wortels. Dit doe je bijvoorbeeld bij sanseveria’s. Dan doe je dit bij voorkeur in het voorjaar, zodat de losse planten flink de tijd hebben om aan te groeien. Zo verjong je ook de plant. De grote, uitgegroeide stukken kunnen op de composthoop.

sanseveria stekken scheuren

Andere planten die je kunt scheuren, zijn planten die groeien in knollen. Denk aan de caladium of de klaver (oxalis). Deze sterven soms in de herfst bovengronds af, waarna ze in winterrust gaan. Deze planten vermeerderen zich door tijdens het groeiseizoen extra knollen te ontwikkelen. Deze kun je in het najaar of het voorjaar voorzichtig losmaken van de ‘moederknol’. Ook kun je ervoor kiezen om de knollen gewoon verdelen over meerdere potten, zodat je de huidige plant opdeelt. Plaats dan wel meerdere knollen in de nieuw pot, anders houd je maar een ielig plantje over.

caladium strawberry

2. Baby’tjes uitplanten

Sommige planten groeien de babyplanten vanuit de wortels omhoog. Het bekendste voorbeeld hiervan is de pannenkoekenplant. Als je plant het naar z’n zin heeft, zul je zien dat er kleine plantjes naast gaan groeien. Hetzelfde zie je bij de bananenplant.

pannenkoekenplant met stekjes

Deze pups zitten nog wel met wortels vast aan de moederplant, zie het als een soort navelstreng. Deze moet je doorsnijden, waarna je de plant in een nieuw potje kunt zetten. We schreven al eens uitgebreide artikelen over het stekken van de pannenkoekenplant en bananenplant.

3. Blaadjes stekken

Vooral vetplanten staan erom bekend dat je simpelweg een blad kunt plakken, om dat te stekken. Doe dat wel voorzichtig, want je wil de ‘wond’ zo netjes mogelijk houden. Je kunt de blaadjes gewoon op een pot met grond leggen, dan ontwikkelen na verloop van tijd eerst de worteltjes, en daarna groeit er op het blad een nieuw plantje. Vetplanten zijn trouwens sowieso makkelijk te stekken, want je kunt vaak ook de top van de plant pakken en die in de grond zetten. Soms groeien er aan de stengel ook nieuwe plantjes die je kunt afsnijden en uitplanten.

echeveria stekje stam

Sommige mensen herinneren zich misschien het Kaaps viooltje nog. Die plant was erg populair in de jaren 70, en daarvan kun je ook bladstekken nemen. Destijds stonden hele vensterbanken vol.

Ook andere kamerplanten kun je met blad stekken, maar dat is vaak moeilijker. Dan neem je een blad, en zet je dat in de grond. Je snijdt dan de onderkant van het blad eraf. De wond is waar dan nieuwe wortels ontstaan. Dit kan niet met elk blad, het blad moet stevig en dik zijn. Ook kan het verstandig zijn om het blad wat kleiner te snijden, want grote bladeren hebben veel water en energie nodig. Deze manier van stekken kost veel tijd en veel stekken vallen uit.

bladstek vetplant

4. Stekjes aan de plant zelf

De graslelie is misschien wel de bekendste plant die stekjes aan de eigen plant laat groeien. Als je een flinke plant hebt, zullen er op den duur stengels aan groeien die weer nieuwe plantjes voorbrengen. Soms hebben deze plantjes zelfs al kleine worteltjes! Je kunt de plantjes losknippen en in water zetten of meteen in de grond.

Ook de saxifraga heeft babyplantjes aan stengels uit de pot groeien. Nog een voorbeeld: vetplanten die aan de rand van hun blad kleine stekjes groeien.

saxifraga

5. Stengels stekken

Van veel planten kun je simpelweg een stengel afsnijden, om die op water te zetten. De monstera kun je op deze manier stekken, al is het bij die plant verstandig om een stek te nemen met een luchtwortel eraan.

stek monstera vaas

Je kunt dit ook doen met het Chinees lantaarnplantje, al zou ik die stengel eerder een sliert noemen. Ook het erwtenplantje stek je op die manier: je knipt een stukje stengel af, haalt de onderste blaadjes (of erwtjes) eraf en zet de stengel op water of in de grond. Je stekje slaat beter aan als je eerst wortels kweekt in water. Als je de plant daarna in potgrond zet, heeft hij al een voorsprong.

chinees lantaarnplantje stekken

Wat is jouw favoriete manier van kamerplanten stekken?

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*