kamerplant verpoten

Kamerplanten verpotten of de potgrond vernieuwen

Je koopt een kamerplant met een pot en klaar ben je? Dat is in het begin zeker het geval, maar na een jaar of anderhalf moet je zeker de potgrond vervangen. Het begin van het groeiseizoen (februari/maart) is daarvoor een goed moment.

In de oude potgrond van je planten is de voeding uitgespoeld. Bovendien zijn de wortels de hele pot doorgegroeid. Als je de wortels van de plant schoonmaakt en afspoelt, en er eventueel nog een klein stukje vanaf haalt, kun je nog even dezelfde pot gebruiken. Lukt dat niet, dan zul je een iets grotere (plastic) binnenpot moeten gebruiken – en daardoor waarschijnlijk ook een grotere sierpot.

Na een paar jaar zul je echt een grotere pot moeten nemen. Als je dat doet, dan zul je zien dat de plant veel meer nieuwe bladeren vormt. Ook zal hij groter en groener zijn en mooier bloeien. Let er wel op dat je je planten niet elk jaar in een grotere pot zet, want dat zal hij spectaculair groeien. Dan zul je elk jaar meer ruimte nodig hebben en uiteindelijk geen plek meer overhouden.

Kamerplanten snoeien

Bij het verpotten is het belangrijk dat je de plant een beetje snoeit: haal de dode en lelijke bladeren eruit, en snijd stukken afgestorven (bruine) wortel weg. Let op: als je wat van de plant afhaalt, kun je ook iets van de wortel afhalen.

kamerplant snoeien

Bemesting

In potgrond zit meststof voor de eerste zes weken. Daarna moet je erop letten dat je eens per veertien dagen zorgt voor bemesting. Bij een tuincentrum, de supermarkt of online* vind je flesjes vloeibare bemesting voor groene of bloeiende kamerplanten.

Het verpotten doe je in februari of maart zodat je in het voorjaar weer helemaal frisse planten hebt die het nieuwe groeiseizoen optimaal kunnen benutten. Want als de zon weer aan de hemel staat, groeien niet alleen de buitenplanten beter, maar ook die in huis.

kamerplant verpotten snoeien

Potgrond met een keurmerk

Kies voor potgrond met het RHP-keurmerk* (Regeling Handelspotgronden), dan is de kwaliteit gewaarborgd. Kwaliteit betekent dus dat de bemesting voor de eerste zes weken al in de grond zit, en dat de grond een goede structuur heeft. Bij goedkope potgrond zonder keurmerk kan het aangevuld zijn met zaagsel en dat wil je niet!

potgrond rhp

*Dit is een affiliate-linkje. Dat betekent dat wij een klein bedrag krijgen, als je via deze link een product koopt. Voor jou blijft de prijs (uiteraard) gelijk.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*