Welke kamerplanten hebben weinig water nodig? Veel mensen denken dat deze planten dan makkelijker te verzorgen zijn. Maar vergis je niet! Het kan juist erg lastig zijn om een plant te verzorgen die weinig water nodig heeft. Je geeft al snel te veel.
Vergeet jij eerder je plant water te geven dan dat je te veel water geeft, dan hebben we een lijstje voor je. Vergeet niet dat planten levende dingen zijn. De meeste hebben wel eens per week water nodig – dat is eigenlijk niet veel.
Hoeveel water is van veel dingen afhankelijk
Verder is de hoeveelheid water ook afhankelijk van de standplaats: hoe warm is het, hoe zonnig, hoe hoog is de luchtvochtigheid? Is het erg droog in je kamer en staat de plant ook nog in het volle licht, dan kun je verwachten dat hij meer water nodig heeft.
Ook goed om te weten: kleine potten drogen sneller uit dan grote potten. Het ziet er heel leuk uit in een tuincentrum, die kleine potjes met vetplantjes. Maar zij hebben dus vaker water nodig dan een plant in een grote pot (vaker betekent niet per se meer).
Goed, nu we dat gehad hebben: vetplanten in het algemeen slaan water op in hun blad, waardoor ze minder vaak water nodig hebben. Ook cactussen hebben over het algemeen weinig water nodig, maar vergis je niet. Je kunt desondanks een cactus gemakkelijk dood laten gaan. Bijvoorbeeld als je niet de goede grond gebruikt, als het water niet weg kan lopen of als de plant op een verkeerde plek staat.
1. Senecio herreianus
Deze senecio is een vetplant die van kleur verandert als hij minder water krijgt. Wordt de plant erg paars, dan weet je: even een scheutje water erbij. Hij slaat vocht op in de ‘blaadjes’, die worden ook dikker als hij genoeg water heeft.
2. Crassula
Crassula is een tropische vetplant die je desondanks goed in Nederland kunt houden. Zowel binnen als buiten (al moeten ze wel binnen overwinteren). Albert Jan heeft zijn crassula heel mooi opgekweekt, het lijkt wel een soort boompje.
3. Erwtenplantje
Het erwtenplantje heet officieel senecio rowleyanus, dus je ziet meteen dat het familie is van de andere senecio. Ook deze slaat het water op in de ‘blaadjes’, de erwtjes. Af en toe een scheutje is genoeg. Houd er wel rekening mee dat deze plant niet van kou en tocht houdt.
4. Rhipsalis
Rhipsalis is een fantastische plant voor mensen die vinden dat ze niet goed met planten zijn. Hij klaagt weinig en doet het goed op af en toe een scheutje water. Deze plant kun je beter niet in te kleine potjes zetten. Je kunt hem makkelijk stekken door wat stengeltjes af te knippen en die in water te zetten. Daarna zet je ze in een klein potje, maar vergeet ze niet snel over te potten.
5. Bromelia (in de kelk)
Bromelia geef je op een bijzondere manier water: in de bladkelk. Wordt het tijd om de plant voeding te geven, dan doe je dat in een schotel waar je de pot op zet. De wortels drinken dan van onderen.
6. Lidcactus
De naam zegt het al: een lidcactus is een cactussoort. Daardoor kan hij best een tijdje zonder vocht, al kan hij ook wel wekelijks een flinke scheut gebruiken. In de herfst bloeit de lidcactus, en dan heeft hij wel extra water nodig.
7. Sanseveria
De sanseveria is een ouderwetse plant die je nu weer veel ziet. Een van de grote voordelen: je kunt hem gemakkelijk een beetje verwaarlozen. Hij heeft niet veel nodig en doet het ook zonder al te veel aandacht erg goed. Wil je hem goed verzorgen, geef hem dan wekelijks een scheut water.
Heb je nog vragen over het water geven van je planten? Stel ze dan hieronder bij de reacties.
Goedemorgen ik wilde even laten weten dat de plantjes er geweldig uitzien ben er erg blij mee hoop in de toekomst vaker bij jullie te bestellen met vriendelijke groet Nora
Hoi Nora, wat fijn om te lezen! Heel veel plezier met je planten en hopelijk tot ziens in onze webshop!