kantoorplant

Planten op kantoor? Zo verzorg je ze

Wie kent het beeld niet: een paar verpieterende plantjes ergens in een vensterbank of weggestopt op een kast. Op kantoor is het lastig om planten levend te houden. Of niet?

Wat je veel ziet is dat kantoorplanten in kleikorrels (hydrocultuur) worden gezet. Er zit een wijzertje in de pot dat het waterpeil meet, zodat je precies weet wanneer je water moet geven. Bij sommige grote kantoren is de zorg voor planten uitbesteed aan speciale bedrijven. Heb je dat echter allemaal niet, dan zijn dit goede tips.

Licht

Een van de belangrijkste dingen is rekening houden met het licht. Planten willen graag in daglicht staan en niet verpieteren in een donker hoekje. Maar in de felle zon is ook geen goed idee. Voornamelijk achter glas kan het heel erg warm worden, en daar kunnen niet alle planten tegen.

Luchtvochtigheid op kantoor

De lucht mag niet te droog zijn voor planten – en voor mensen eigenlijk ook niet. Bij droge lucht drogen de planten ook sneller uit. Mocht je een meter hebben: de luchtvochtigheid moet boven de 55 zijn.

Airconditioning en verwarming

Ook airco kan de lucht en je planten uitdrogen. Dus staat de airco vol te loeien, denk dan eens extra aan je planten. Té warm is helaas ook weer niet goed. Zet je planten dus liever niet dicht bij een verwarming (en al helemaal niet in een vensterbank bóven een verwarming).

Water geven

Geef planten liever één keer per week water dan drie keer per week. Planten hebben een grotere hekel aan natte voeten dan aan droge grond. Maar ja: maandenlang geen water geven is ook niet de bedoeling! Maar wees er dus niet té fanatiek in.

Water geven gatenplant

Voeding

Voedingsstoffen worden heel vaak vergeten. Vloeibare voeding kun je gemakkelijk geven wanneer je de planten ook water geeft. Deze heb je trouwens ook voor hydrocultuur. Hoeveel je geeft, ligt aan de voeding: volg de aanwijzingen op de verpakking. Een handige tip zijn voedingskegels die langzaam de voedingsstoffen afgeven aan de grond. Dan hoef je er niet zo vaak aan te denken!

Verpotten

Wat vaak vergeten wordt, is dat ook planten op kantoor na een jaar of anderhalf nieuwe potgrond of zelfs een grotere pot nodig hebben. Onder de nieuwe potgrond kom je echt niet uit, maar je kunt het verpotten nog even uitstellen door te snoeien. Als je namelijk iets van de plant afhaalt, kun je ook iets van de wortel afhalen (en dat betekent misschien dat je hem niet in een grotere binnenpot hoeft te zetten).

Maak één persoon verantwoordelijk

Het belangrijkste bij de verzorging van kantoorplanten is misschien wel wie er verantwoordelijk voor is. Laat één persoon (met de meest groene vingers) chef planten zijn. Als het de taak van iedereen is, is er nooit iemand écht verantwoordelijk. Bovendien weet je dan nooit precies van elkaar hoeveel water en voeding de planten hebben gekregen. En van te veel water kunnen planten ook uitdrogen!

Planten doen veel meer in een kantoor dan iedereen denkt. Mensen worden er blij van, het is goed voor de luchtkwaliteit en het is een mooie levende decoratie.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*