Als je een echte kerstboom wil, moet je een paar keuzes maken. Met kluit of zonder, bijvoorbeeld. Maar ook welke soort boom je wil. Er zijn verschillende bomen met hun eigenschappen. We helpen je op weg.
Je kent vast de fijnspar en nordmann, maar er zijn meer soorten.
Dennenboom of spar?
Door het liedje ‘O denneboom’, is de kans erg groot dat je denkt dat een kerstboom een den is. Maar nee: alle kerstbomen zijn sparren. Een leuk ezelsbruggetje om sparren en dennen uit elkaar te houden: sparren hebben alle naalden los van elkaar (solo – s). Dennen hebben telkens twee naalden bij elkaar (d – duo).
Fijnspar (Picea abies)
De fijnspar is de traditionele kerstboom, de ‘gewone’ van vroeger. Deze boom raakt redelijk snel haar naalden kwijt, al helpt het enorm als je de boom af en toe besproeit (of in water zet). De fijnspar heeft die lekkere dennengeur, de geur van hars (die dus geen echte dennengeur is). Nadeel: de naalden prikken behoorlijk, dat is niet zo prettig bij het optuigen van de boom.
Nordmann (abies nordmanniana)
De nordmann is een duurdere boom, met als voordeel dat de naalden niet zo snel uitvallen. Ook zijn de naalden niet zo scherp. De boom geeft een harsgeur af, die je vooral ruikt als je de boom aanraakt.
Korea-spar (Abies koreana), Koreaanse zilverspar
Ook de naalden van de Korea-spar vallen niet zo snel uit én ze prikken niet. De Korea-spar geeft een harsgeur af. Deze boom heeft prachtige blauwige kegels.
Servische spar (Picea omorika)
Als je een traditionele kerstboomvorm zoekt, kijk dan eens naar een Servische spar. Deze boom staat door zijn mooie vorm ook erg mooi in de tuin met kerstlampjes. In Duitsland wordt deze boom veel gebruikt als erfafscheiding, gek genoeg zie je dat niet in Nederland.
Blauwspar
De naalden van de blauwspar zijn erg scherp en vallen bovendien snel uit. Deze boom heeft veel verzorging nodig. Daar staat wel tegenover dat de blauwspar een prachtige kleur heeft en de takken mooi dicht op elkaar groeien.
Welke kerstboom is het beste?
De nordmann is mijn favoriet. De boom is mooi om te zien, ook in het bos. Bijna alle bomen hebben een mooie vorm, maar daar betaal je ook voor. Bijkomend voordeel is de stevigheid van de naalden, de naalden blijven aan de boom zitten.
Welke kerstboom ruikt het lekkerst?
De fijnspar heeft die heerlijke dennengeur, bovendien blijft de geur het langst hangen. Maar alle sparren hebben hars in de boom, als bescherming tegen indringers. Ze ruiken dus allemaal lekker. Geurt jouw boom wat minder, dan is hij droog en bevat hij minder hars.
Welke kerstboom blijft het langst mooi?
Hoe lang je boom mooi blijft, is natuurlijk ook afhankelijk van je eigen verzorging. Maar over het algemeen staat de nordmann het langst en blijven ook de naalden het langst zitten.
Welke kerstboom is het grootst?
Zoek je een grote kerstboom, ga dan voor een fijnspar. Ook de nordmann kan erg groot worden, maar is erg duur. Fijnsparren zijn een stuk goedkoper. Een Servische spar wordt niet zo breed, wat handig is als je een kleinere, maar hoge ruimte hebt.
Wat is een kleine kerstboom?
De Korea-spar heeft al van jongs af aan een mooie vorm. Ook zijn deze kleine exemplaren sterk. Een andere kleine kerstboom is de picea glauca conica. Deze mini-kerstboom kun je in tuincentra in pot kopen. Ze variëren van 30 centimeter tot 1 meter hoogte.
Hoe verzorg je de kerstboom?
Voor een goede verzorging van de boom in een warme kamer moet je ook een boom met kluit een paar keer per week water geven. Geef niet te veel water in één keer: het moet geen modderpoel worden. Daarnaast vindt je kerstboom het fijn als je regelmatig met de plantenspuit wat water sproeit rondom de takken. Meer tips om je kerstboom langer mooi te houden, vind je in dit artikel.
Een kerstboom zaaien
Vind je het leuk om je eigen kerstboom te zaaien? Neem dan eens sparrenkegels mee uit het bos. Als je ze laat drogen, vallen de zaden eruit. Zaai deze in het voorjaar (februari, maart) in potjes en graaf ze met potje en al buiten in de grond. Dan kun je ze later makkelijker terugvinden. Het eerste jaar is je boompje niet meer dan een speldenkussentje. Na zo’n vier jaar is je boom 20 tot 30 centimeter hoog, en vanaf dat moment gaat het hard. Het duurt zeker 5 of 6 jaar voordat je boom groot genoeg is om als kerstboom in huis te zetten. Maar kleiner kan natuurlijk ook: zet dan je boompje in een bloempot in huis – met wortel en al. Dan kun je hem daarna weer terugzetten in de tuin.
Wat is jouw favoriete kerstboom?
>>> Nog meer kerstinspiratie? Meld je aan voor onze online workshop kerststukken maken! <<<