Heb je zaden geoogst van je eigen planten of heb je zaden gekocht, dan wil je ze vast zo lang mogelijk goed houden. Er zijn een paar dingen die je kunt doen, zodat de zaden hun kiemkracht behouden.
Zaden goed laten drogen
Zaden die je zelf oogst, moet je allereerst goed laten drogen. Daarom oogst je ze ook het beste op een mooie nazomerdag, het liefst met zon en een beetje wind. In dit artikel leggen we je uit hoe je zaden kunt oogsten. Het is belangrijk om de zaden goed te laten nadrogen, bijvoorbeeld in de zon of in huis.
Goede kiemkracht
Als zaden een goede kiemkracht hebben, betekent het dat ze gemakkelijk kiemen als je ze zaait én dat zoveel mogelijk zaden ontkiemen. Het is dus belangrijk dat je de zaden helpt hun kiemkracht te behouden. Zaden kiemen als ze in vochtige, warme grond liggen. Daarom moet je het tegenovergestelde van die omstandigheden hebben voor het bewaren van zaad.
Waar bewaar je zaden?
Bewaar je zaden daarom op een donkere, koele en droge plek. Wij bewaren ze bijvoorbeeld in onze koele berging, in een kast. Bewaar je zaden zeker niet op een plek waar de zon op staat, niet buiten en ook zeker niet in de koelkast.
Kiemkrachtbeschermende zakjes
Zaadhandelaren leveren hun zaad in zakjes met een kiemkrachtbehoudende laag. Voel maar eens aan de binnenkant van zo’n zakje, het voelt een beetje vettig. Heb je de zakjes geopend, maar niet alle zaden gezaaid? Zorg dat je ze goed afsluit om de rest van de zaden te bewaren. Plak ze dicht met plakband of vouw ze en paar keer dubbel en zet er een klem op.
Papieren zakjes of koffiefilters
Zaden die je zelf geoogst hebt, kun je het beste bewaren in een papieren zakje, envelop of in koffiefilters. Let er goed op dat er geen vocht bij kan komen, want dan wordt het papier nat en je zaad dus ook. Vergeet niet op de zakjes te schrijven welke zaden ze bevatten en wanneer die geoogst zijn!
Kiemkracht verschilt per plant
Het is afhankelijk van de soort bloem of plant hoe lang de zaden kiemkrachtig blijven. Tomatenzaden kunnen bijvoorbeeld jarenlang hun kiemkracht behouden, mits je ze goed bewaard. We hebben weleens zaden van vijf jaar oud gezaaid, die kiemden nog prima. Vaak kun je van groenten het beste elk jaar nieuwe zaden kopen (of oogsten). Wortelzaden blijven bijvoorbeeld niet zo lang goed. Ook boontjes kun je hooguit zo’n drie jaar bewaren.
Zaden voorzaaien
Als je wil weten of je zaden nog kiemkrachtig zijn, kun je ze voorzaaien in potjes in je vensterbank of warme kas. Doe dit ruim voor de officiële zaaidatum. Dan zie je op tijd of ze wel of niet goed zijn, en kun je eventueel nog vervanging zorgen.