pannenkoekenplant_pilea_peperomioides

Kun je een pannenkoekenplant (pilea peperomioides) snoeien?

Als je met liefde voor je pannenkoekenplant (pilea peperomioides) zorgt, zul je zien dat hij snel kan groeien. Sterker nog: het kan een enorme plant worden.

Vanaf de herfst groeit de pannenkoekenplant minder hard. Er is immers minder licht; het groeiseizoen is voorbij.

Maar toch zal er een tijd komen dat je pilea misschien te groot is voor de plek waar hij staat. Wij krijgen dan ook vaak de vraag of je een pannenkoekenplant kunt snoeien.

De natuurlijke groeiwijze van pilea peperomioides

Wij zouden het snoeien van de pilea niet aanraden. Stel je zou de stengel afknippen, dan zou de plant best opnieuw kunnen uitgroeien. Maar dan zou hij gaan vertakken: er komen meerdere stammetjes aan de plant. Dat kun je mooi vinden, maar het doet de natuurlijke groeiwijze teniet. De stengels en de bladeren zullen elkaar in de weg gaan zitten.

pannenkoekenplant_pilea_peperomioides_staand

Een plant weggeven?

Zelf pas ik mijn planten niet aan mijn huis aan, maar probeer ik mijn huis op mijn groeiende planten aan te passen (dat lukt niet altijd). Is een plant dus te groot geworden voor een plek in huis, dan zoek ik een andere plek, of geef ik de plant – met pijn in mijn hart – weg.

Pannenkoekenplantje stekken

Is je pilea te groot geworden, dan zouden wij zeggen: pak een paar mooie stekjes en begin opnieuw. Er is vast iemand te vinden die je blij kunt maken met je mega-pilea.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*