Heb je vol enthousiasme je favoriete bloemen of groenten gezaaid, en komen de zaden maar niet op? Dat kan veel verschillende redenen hebben, maar een daarvan is: ze hebben niet voldoende licht gekregen.
Wat zijn lichtkiemers?
Je denkt misschien: je maakt een gaatje in de grond, stopt daar een zaadje in, en dekt het af met nog meer aarde. Maar dat klopt niet altijd. Er zijn ook zaden die je bovenop de aarde (of op de zaaigrond in je zaaitray) legt, omdat ze anders niet ontkiemen.
Wat altijd van belang is bij lichtkiemers, is dat je de zaden wel goed aandrukt. Op die manier maken ze echt contact met de aarde, en is de kans dat ze wegwaaien buiten minder groot. Eventueel kun je er nog voor kiezen om een een heel dun laagje vermiculiet of perliet over de zaden te leggen, daar komt het licht doorheen.
Op de foto bovenaan dit artikel zie je de zaailingen van korenbloemen. Op het blad zie je nog het zaadje waaruit de plantjes zijn gekomen.
Deze zaden zijn lichtkiemers
Soms lees je op de zaadverpakking of de zaden lichtkiemers zijn, maar niet altijd. Daaro vind je hieronder een lijstje met veel voorkomende lichtkiemers. Heb je toevoegingen? Zet ze in de reacties!
- Aardbei
- Achillea (duizendblad)
- Andijvie
- Basilicum
- Cosmea
- Duifkruid (scabiosa)
- Duizendschoon
- Kamille
- Klaproos
- Korenbloem
- Peterselie
- Rudbeckia hirta
- Salvia
- Selderij
- Sierpeen (Daucus carota)
- Sla
Net zoals je lichtkiemers hebt, heb je natuurlijk ook donkerkiemers. Dat zijn dus zaden die je moet afdekken met een laagje grond, omdat ze donkerte nodig hebben om te kunnen kiemen. Vaak zijn bloemen en groenten met grote zaden donkerkiemers. Denk aan zonnebloem, pompoen, courgette, phlox, verbena en calendula. Over het algemeen kun je deze richtlijn aanhouden: je zaait ze ongeveer twee keer zo diep als ze zelf groot zijn.
Veel plezier met zaaien!