Lidcactus (Schlumbergera): ouderwets en opnieuw populair

Lidcactus (Schlumbergera): ouderwets en opnieuw populair

In mijn huis staat een enorme lidcactus, die ik van Albert Jan heb gekregen. Hij wist niet zo goed wat hij ermee aan moest, met zo’n ouderwetse plant. En ik vind hem juist weer fantastisch!

Eén van de leukste dingen van de plant vind ik dat je heel snel nieuwe blaadjes ziet verschijnen. Haast waar je bij staat! De nieuwe blaadjes zijn wat lichter van kleur, dus je ziet het heel gemakkelijk. Soms verschijnen twee nieuwe blaadjes aan een vorig blad, en ontstaat er een vertakking.

Lidcactus is makkelijk te verzorgen

Nog een voordeel van de lidcactus is dat hij makkelijk te verzorgen is. Hij kan wekelijks een flinke scheut water gebruiken, maar kan ook best lang zonder – het is immers een soort cactus. Ik merk wel dat hij het beter doet als ik geregeld (= eens per maand) voeding geef. Er bestaat speciale cactusvoeding, maar hij doet het bij mij ook prima op normale kamerplantenvoeding.

lidcactus knop

Bloemen in het najaar

In het najaar, tegen de winter aan, bloeit de lidcactus. Op die momenten mag je hem wel een extra scheut water geven, want die bloemen kosten energie! De bloemen zijn heel bijzonder: niet wat je van tevoren verwacht bij zo’n robuuste plant! Overigens is er ook een soort die in het voorjaar bloeit, die wordt ook wel de paascactus genoemd (rhipsalidopsis). Maar je moet hem niet kopen voor de bloemen, want het grootste deel van het jaar bloeit hij niet.

Let trouwens op: als de lidcactus knoppen krijgt, kun je de plant beter niet blootstellen aan grote temperatuurwisselingen. Verplaats hem ook zo min mogelijk De knoppen zijn heel kwetsbaar en vallen er snel af. Vooral in het beginstadium zijn ze erg gevoelig en drogen ze ook snel in. Op dat moment kan de plant ook niet zo goed tegen een wisseling van plaats.

lidcactus bloem

Stekken is simpel

Het leuke is dat deze plant enorm gemakkelijk te stekken is. Haal er voorzichtig een blaadje af en zet ze in een potje met stekgrond (potgrond gemengd met scherpzand). Bij sommige blaadjes zie je al een soort van ‘sprietjes’, dan zijn worteltjes. Het allerbeste stek je ze daar.

lidcactus vertakking stekjeDe plant houdt trouwens wel van licht! Ik heb er twee: de grote en een kleinere die een jonkie is van de grote lidcactus. De kleine deed het in het begin niet zo goed, omdat hij te donker stond. Nu hij dicht bij een raam staat, gaat het prima.

Wat vind jij van de lidcactus?

11 Reacties

 1. ik wilde deze delen. maar dan krijg ik de melding,
  pagina niet gevonden, wilde deze op mijn eigen plantengroep van Facebook plaatsen.
  en de lidcactus vind ik geweldig, heb er drie. 1 witte die telkens in bloei staat en als ik de uitgebloeide witte bloemen verwijderd dan zie ik weer knopjes bij komen. tot nu toe al ruim 4 a 5 keer in bloei gestaan. heb ook een grote rode die krijgt nu ook meer knopjes en die kleine ,met paarse meen ik krijgt ook allemaal knopjes dus in verloop van tijd heb ik 3 lidcactussen die gaan bloeien.

  • Bedankt voor je reactie, Patricia. Het probleem is nu opgelost! Leuk dat je zelf ook fan bent van de plant 🙂 Goede tip, het verwijderen van de bloemen. Veel plezier met de bloeitijd!

 2. Loekie wigmore

  Ik heb twee, een orange en rode. Doe niets aan deze planten , af en toe water en geen voted I got maar elk jaar worden ze groter en blloeien er op los.ze zijn heel groot nu. Na de bloeit zijn het wel Saaie planten en z staan danook ergens in een hoekje!!!!!!

  • Hoi Loekie, bedankt voor je reactie! Het zijn inderdaad heel makkelijke planten. Grappig dat je ze saai vindt, Albert Jan vindt dat ook. Ik juist niet 🙂 Geniet van de bloei 🙂

 3. Mooi
  Heb je deze planten ook te koop ?
  Zo ja hoe duur zijn ze

 4. Piet Toonen

  Klopt het dat je de lidcactus moet verwaarlozen om ze in bloei te krijgen? M.a.w. geen of heel weinig water geven tot ze in bloei staan?

  • Hoi Piet, het klopt inderdaad dat je de lidcactus weinig tot geen water moet geven om hem in bloei te krijgen. Op de plek waar ze van nature voorkomen, zijn heel droge periodes en een korte vochtige periode. Juist dan komen ze in bloei en kunnen ze weer water en voedsel opslaan voor de volgende bloeiperiode.

 5. Heb je site net gevonden. Leuk! Ik heb twee lidcactussen. Maar ze blijven behoorlijk klein. De een staat pal bij een raam op het noordwesten de ander op eentafelop twee meter afstand ramen (zuid en west). Heb je de gouden tip?

  • Hoi Joke, zijn de potten groot genoeg? Hebben de planten genoeg ruimte en grond om te groeien? Af en toe voeding geven is ook belangrijk. Daarnaast houdt de lidcactus van veel licht/zon. Bij het raam om het noordwesten is misschien niet de beste plek. Hij kan wel wat meer zon gebruiken, voor meer warmte. Zijn de ramen groot, en hebben ze veel lichtinval? Dat zou goed kunnen zijn. Let er wel op dat je de lidcactus niet te veel moet verplaatsen. Af en toe draaien kan wel, maar houd daar mee op als de plant knoppen krijgt. De knoppen vallen er snel af.

   Hopelijk heb je iets aan deze tips. Veel succes!

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*