lidcactus bloemen

Lidcactus (Schlumbergera): ouderwets en opnieuw populair

In mijn huis staat een enorme lidcactus, die ik van Albert Jan heb gekregen. Hij wist niet zo goed wat hij ermee aan moest, met zo’n ouderwetse plant. En ik vind hem juist weer fantastisch!

Eén van de leukste dingen van de plant vind ik dat je heel snel nieuwe blaadjes ziet verschijnen. Haast waar je bij staat! De nieuwe blaadjes zijn wat lichter van kleur, dus je ziet het heel gemakkelijk. Soms verschijnen twee nieuwe blaadjes aan een vorig blad, en ontstaat er een vertakking.

Lidcactus is makkelijk te verzorgen

Nog een voordeel van de lidcactus is dat hij makkelijk te verzorgen is. Hij kan wekelijks een flinke scheut water gebruiken, maar kan ook best lang zonder – het is immers een soort cactus. Ik merk wel dat hij het beter doet als ik geregeld (= eens per maand) voeding geef. Er bestaat speciale cactusvoeding, maar hij doet het bij mij ook prima op normale kamerplantenvoeding.

lidcactus knop

Bloemen in het najaar

In het najaar, tegen de winter aan, bloeit de lidcactus. Op die momenten mag je hem wel een extra scheut water geven, want die bloemen kosten energie! De bloemen zijn heel bijzonder: niet wat je van tevoren verwacht bij zo’n robuuste plant! Overigens is er ook een soort die in het voorjaar bloeit, die wordt ook wel de paascactus genoemd (rhipsalidopsis). Maar je moet hem niet kopen voor de bloemen, want het grootste deel van het jaar bloeit hij niet.

Let trouwens op: als de lidcactus knoppen krijgt, kun je de plant beter niet blootstellen aan grote temperatuurwisselingen. Verplaats hem ook zo min mogelijk. De knoppen zijn heel kwetsbaar en vallen er snel af. Vooral in het beginstadium zijn ze erg gevoelig en drogen ze ook snel in. Op dat moment kan de plant ook niet zo goed tegen een wisseling van plaats.

lidcactus bloem

Stekken is simpel

Het leuke is dat deze plant enorm gemakkelijk te stekken is. Haal er voorzichtig een blaadje af en zet ze in een potje met stekgrond (potgrond gemengd met scherpzand). Bij sommige blaadjes zie je al een soort van ‘sprietjes’, dan zijn worteltjes. Het allerbeste stek je ze daar.

lidcactus vertakking stekjeDe plant houdt trouwens wel van licht! Ik heb er twee: de grote en een kleinere die een jonkie is van de grote lidcactus. De kleine deed het in het begin niet zo goed, omdat hij te donker stond. Nu hij dicht bij een raam staat, gaat het prima.

Wat vind jij van de lidcactus?

31 Comments

  1. ik wilde deze delen. maar dan krijg ik de melding,
    pagina niet gevonden, wilde deze op mijn eigen plantengroep van Facebook plaatsen.
    en de lidcactus vind ik geweldig, heb er drie. 1 witte die telkens in bloei staat en als ik de uitgebloeide witte bloemen verwijderd dan zie ik weer knopjes bij komen. tot nu toe al ruim 4 a 5 keer in bloei gestaan. heb ook een grote rode die krijgt nu ook meer knopjes en die kleine ,met paarse meen ik krijgt ook allemaal knopjes dus in verloop van tijd heb ik 3 lidcactussen die gaan bloeien.

    • Bedankt voor je reactie, Patricia. Het probleem is nu opgelost! Leuk dat je zelf ook fan bent van de plant 🙂 Goede tip, het verwijderen van de bloemen. Veel plezier met de bloeitijd!

      • Ik heb een zygocactus en “ze” wordt door iedereen oma genoemd. Hij was van mijn oma die de cactus in 1931 kreeg van iemand waar mijn oma totaal geen affectie voor voelde integendeel ( te lang om dit allemaal uit te leggen) De plant moest maar naar zolder. Mijn opa vond dat zielig en gaf de plant regelmatig water. Oma en Opa zijn er niet meer maar ” Oma” de Lidcactus wel. Volgend jaar wordt ” ze” 90 jaar. Top aantal bloemen was 258 maar dit jaar heeft ze inmiddels 378 bloemen gegeven en zit nog vol knoppen. Benieuwd naar volgend jaar.

        • Hoi Anneke, dank je wel voor het delen van het bijzondere verhaal. Heel mooi dat de plant nog leeft en in de familie is gebleven. Hopelijk kan hij nog lang mee, en kun je het verhaal ook nog vaak doorgeven 🙂 Groetjes, Albert Jan en Linda

  2. Ik heb twee, een orange en rode. Doe niets aan deze planten , af en toe water en geen voted I got maar elk jaar worden ze groter en blloeien er op los.ze zijn heel groot nu. Na de bloeit zijn het wel Saaie planten en z staan danook ergens in een hoekje!!!!!!

    • Hoi Loekie, bedankt voor je reactie! Het zijn inderdaad heel makkelijke planten. Grappig dat je ze saai vindt, Albert Jan vindt dat ook. Ik juist niet 🙂 Geniet van de bloei 🙂

  3. Klopt het dat je de lidcactus moet verwaarlozen om ze in bloei te krijgen? M.a.w. geen of heel weinig water geven tot ze in bloei staan?

    • Hoi Piet, het klopt inderdaad dat je de lidcactus weinig tot geen water moet geven om hem in bloei te krijgen. Op de plek waar ze van nature voorkomen, zijn heel droge periodes en een korte vochtige periode. Juist dan komen ze in bloei en kunnen ze weer water en voedsel opslaan voor de volgende bloeiperiode.

  4. Heb je site net gevonden. Leuk! Ik heb twee lidcactussen. Maar ze blijven behoorlijk klein. De een staat pal bij een raam op het noordwesten de ander op eentafelop twee meter afstand ramen (zuid en west). Heb je de gouden tip?

    • Hoi Joke, zijn de potten groot genoeg? Hebben de planten genoeg ruimte en grond om te groeien? Af en toe voeding geven is ook belangrijk. Daarnaast houdt de lidcactus van veel licht/zon. Bij het raam om het noordwesten is misschien niet de beste plek. Hij kan wel wat meer zon gebruiken, voor meer warmte. Zijn de ramen groot, en hebben ze veel lichtinval? Dat zou goed kunnen zijn. Let er wel op dat je de lidcactus niet te veel moet verplaatsen. Af en toe draaien kan wel, maar houd daar mee op als de plant knoppen krijgt. De knoppen vallen er snel af.

      Hopelijk heb je iets aan deze tips. Veel succes!

  5. Hoi Linda,
    Bij mij staat er een lidcactus al meer dan 24 jaar, die ook al in het ouderlijk huis van mijn moeder stond. We hebben er nu maar stekjes van genomen, om te voorkomen dat hij straks uit elkaar valt en er niets meer van is. We durven hem eigenlijk niet te verpotten: bang dat hij dan scheurt.
    Heb jij misschien nog stekjes van jouw plant in de “aanbieding”?
    Mijn zus is momenteel heel druk met allerlei gestekte lidcactussen. Zij vertelde me over een ziekte die op dit moment veel voorkomt in de lidcactusse: verkleuringen/vlekjes op de blaadjes. Weet jij daar ook meer van misschien?

  6. Hoi Linda,
    Bij toeval kom is deze site tegen. Mijn zus is heel actief aan het stekken en verzamelen van lidcactussen. Zelf heb ik de mijne intussen ook gestekt, en hij slaat al een beetje aan. Ik heb een hele oude. Bij mij staat hij al zeker 24 jaar, maar ik kreeg hem door van mijn moeder die hem nog vanuit haar ouderlijk huis had. Hij is zo oud en ook wel wat breekbaar dat ik bang ben als ik hem zou verpotten, dat hij zou scheuren. Misschien moet ik dit toch gewoon proberen?
    Heb jij van jouw lidcactus stekjes?
    En weet jij van een ziekte die voorkomt in lidcactussen? Het zou gaan om verkleuringen in de blaadjes.
    Ik ben benieuwd!

  7. Hallo, ik heb een enorme grote lidcactus van ruim een meter in omtrek. Deze is van mijn moeder geweest en tientallen jaren oud. Maar de blaadjes worden zo dun en slap. Twee weken terug heeft de plant nieuwe potgrond en buiten gestaan. Het ziet er wel wat beter uit maar de blaadjes blijven slap.

    • Hoi Ellen, zet de cactus mooi in de schaduw en geef de plant voldoende water. Vervolgens kun je hem verpotten. Voor een oude cactus is dat ook een aanslag, er kunnen dan wat blaadjes afsterven. Maar daarna zullen er weer nieuwe frisse blaadjes aan komen. Succes! Groetjes van Albert Jan en Linda

      • Een paar jaar geleden kreeg mijn toenmalige vriendin een hele oude lidcactus kado. Ik heb daar een keer een stuk van twee ‘bladen’ afgehaald en er een stek van getrokken. Intussen is deze al aardig uitgegroeid en heb ik van deze ook een stek gehaald.
        Ik ben het met jou eens; wat een heerlijke plant!

  8. Dit bericht zorgde ervoor dat ik vanmiddag flink druk ben geweest!
    Ik heb twee knoeperds van lidcactussen staan. Die wilde ik vanmiddag verloten…maar uiteindelijk heb ik ze gesplitst èn gestekt!
    Nu ivm 2 flinke planten….7 planten en vier potjes met stekjes! Nu hopen dat alles aan zal slaan 🤞🏻😄

  9. Hallo, ik heb een lidcactus geërfd van mijn moeder. Zij kreeg hem in plm 1979, het was een miezerig plantje. Degene waar ze hem van kreeg was toen overleden. Bij mijn mieder is de plant van toenaf elk jaar gaan bloeien. Mijn moeder overleed in 2009 en sindsfien heb ik de plant. Hij heeft nooit meer gebloeid… hoe krijg ik hem in bloei. Ik durf niet te experimenteren, het is voor mij een emotioneel geladen plant…

    • Hoi Annet, wat bijzonder dat zo’n oude lidcactus met zo’n geschiedenis hebt. Logisch dat je er niet mee durft te experimenteren.
      Allereerst een tip: haal er twee stekjes af. Gaat er toch iets mis in de toekomst, dan heb je nog twee als reserve.

      Het klinkt misschien een beetje raar, maar de lidcactus moet je in de zomer een klein beetje ‘verwaarlozen’. Dat wil zeggen: niet te veel water en voeding geven. Een keer per maand is wel voldoende. In de herfst, tegen november kun je hem iets meer geven. Dan breekt de tijd aan dat hij knoppen moet zetten. De standplaats is ook belangrijk: hij houdt van een lichte plek, maar niet van volle zon. Nog een vraag: hoe is de grond?

      Eens per drie of vier jaar moet hij even uit de pot. Het voorjaar is hiervoor de juiste periode. Kijk of het nodig is om hem te verpotten. Hoe staat het met de wortels? Is hij helemaal doorworteld, dan heeft hij een grotere pot nodig (of je moet de wortels wat snoeien). Dan is het ook verstandig om de wortels wat af te spoelen (zodat er wat grond afspoelt), dan is er wat meer ruimte voor nieuwe grond en dus nieuwe voeding. Misschien is het ook goed om dan specifieke cactusgrond te gebruiken in plaats van potgrond – al kan potgrond ook geen kwaad. Eerste drie weken na het afspoelen geef je de plant geen water, want hij heeft al veel water opgenomen.

      Heel veel succes met je mooie plant! Groetjes van Albert Jan en Linda

  10. Hoi ,
    Ik heb 2 hele grote lidcactussen iedereen een jaloers dat ze in volle bloei staan een ware bloemen pracht hoef ik geen bos bloemen voor te hebben .het verzorgen gaat vanzelf .

  11. donderdag 12-12-2019.
    mijn lidcactussen krijgen geregeld nieuwe knoppen. nadat ik de uitgebloeide knoppen verwijder.
    men adviseerd op facebook (kamerplanten en stekjes meen ik) dat je nadat de lidcactussen uit gebloeit zijn. deze in het voorjaar te verpotten. maar over welke maand hebben ze het dan.
    en uit eigen ervaring weet ik dat de lidcactus het ook perfect doet met verse potgrond. (te koop bij de Hema of Albert Heijn) met hydro korrels eronder in doen ze het ook perfect. zit jij trouwens ook op facebook zou ik als kamerplanten liefhebster wel leuk vinden. om zo elkaar tips te geven.

    • Hoi Patricia, leuk om te lezen dat je lidcactus het zo goed doet! Het begin van het groeiseizoen (februari/maart) is over het algemeen een goede tijd om je kamerplanten te verpotten. Je kunt ons zeker op Facebook vinden: hier vind je onze pagina. Groetjes, Albert Jan en Linda

      • Ik heb een lidcactus die staat op de goede plek hij krijgt één keer per week water en zit vier keer per jaar vol bloemen echt een prachtige plant

  12. Hoi
    Ik heb veel lidcactussen en 1 daarvan is heel groot. Een gedeelte daarvan stierf af bij de wortel. Mijn man en ik hebben het afgestorven deel eraf gesneden en de rest in een pot met aarde gedaan. Zou het lukken? Ik hoop het zo.
    Groetjes Gonny

    • Hoi Gonny, de kans is groot het dat lukt! In de afgelopen twee jaar is mijn bejaarde lidcactus ook voor een groot deel afgestorven. Ik heb veel delen van de plant die er nog wel goed uitzagen, in een pot gezet. Deze delen groeien heel goed, krijgen nieuwe blaadjes en hebben zelfs gebloeid! Dus het komt vast goed. Veel succes en groetjes, (ook namens Albert Jan) Linda

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*