blad-gatenplant-monstera

Linda’s favoriete kamerplanten

Ik houd ontzettend van planten in mijn interieur. Ze brengen kleur, diversiteit en levendigheid in huis. Helaas is mijn huis ook voor een groot deel erg donker, waardoor niet alle kamerplanten het even goed doen.

Maar dit zijn mijn favorieten!

pilea-peperomioides

 

Pannenkoekenplant / pilea peperomioides / chinese money plant

Dit vind ik echt een fantastische plant. Je ziet hem overigens vaak voorbijkomen op Instagram! In mijn ervaring heeft hij redelijk veel water en licht nodig. Ik heb de moederplant (ik heb inmiddels ook tien stekjes) verplaatst vanuit mijn donkere woonkamer naar mijn keuken, al heb ik daar niet echt ruimte. Voor nu verhuist hij tussen wasmachine, gasfornuis en magnetron (afhankelijk van welk apparaat ik nodig heb!).

Zorg je goed voor je pilea, dan krijg je er veel liefde voor terug. Er groeien namelijk stekjes aan de plant, die je er gemakkelijk af kunt halen. Het stekje zet je in een nieuwe pot en voilà: je hebt nog een pilea!

gatenplant-monstera2

Gatenplant (monstera deliciosa)

De gatenplant is een tropische plant die enorm groot kan worden. Zelf heb ik een bescheiden exemplaar, maar de plant van mijn ouders neemt een flinke hoek van de woonkamer in beslag. Ik vind het geweldig! Het leuke aan deze plant vind ik de groei van de bladeren. Als een nieuw blad verschijnt, komt hij eerst omhoog als een langwerpige groene kegel. Kort daarna ontvouwt het gatenblad zich. Vooral als de plant het naar zijn zin heeft, heeft het blad meerdere gaten. Jonge gatenplanten hebben in het begin vaak dichte bladeren. Na verloop van tijd zie je er dan de gaten in groeien en krijgt hij langzamerhand de karakteristieke bladeren. Het blad is leerachtig en glanzend. De plant heeft over het algemeen wel ondersteuning nodig. De stengels zijn namelijk redelijk slap.

De luchtwortels zijn een leuk detail. Deze donkere wortels steken mooi af tegen het groene blad. Raken de wortels de grond, dan groeien ze zo door.
graslelie

Graslelie

Hij staat misschien bekend als een wat ouderwetse plant, maar toch vind ik de graslelie erg sympathiek. Hij heeft hangend blad dat meerdere kleuren heeft: in het midden loopt een lichtere streep (al heb je hem ook in egaal groen). Dat hangende vind ik erg leuk voor vanaf een hoge plank of kast. Zelf heb ik hem in groot en klein formaat, en ik vind het lastig kiezen welke ik het leukst vind!

Het is trouwens een handige plant voor mensen zonder groene vingers: hoe groter het watergebrek, hoe lichter het blad wordt. Je merk dat het blad weer bijkleurt als je hem water hebt gegeven (of in een waterbadje hebt gezet). Ook de graslelie trakteert je erg gemakkelijk op stekjes: ze groeien vanzelf ‘uit’ de plant.

graslelie-en-pilea

Wat zijn jouw favoriete kamerplanten?

4 Comments

  1. Ja dit is een leuke plant! Ik heb een stekje gekregen van een vriendin. Het stekje heeft nu veel wortel geschoten, dus die gaan we poten. Ik ben heel benieuwd hoe goed de plant het gaat doen in mijn huis. Veel zon, weinig ruimte en het tocht nogal in mijn huis. Maar na heel veel proberen heb ik toch al heel wat cactussen die het goed doen, een aloë vera en twee hertshoorns. Ik heb net vorige week een sansveria gekocht en het chinees lantaarntje. Duimen dat die het ook goed gaan doen 🙂

    • Ha Luna. zo te horen hen je inmiddels een hele verzameling. Succes met de verzorging 🙂 Tocht is meestal niet heel goed, maar veel licht zeker wel!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*