kamerplanten luchtvochtigheid scindapsus

Waarom luchtvochtigheid zo belangrijk is voor kamerplanten

Planten geef je water met de gieter (of je dompelt ze onder). Maar wat voor veel planten ook belangrijk is, is een niet te droge lucht.

Veel kamerplanten komen van oorsprong uit de regenwouden of tropische omstandigheden. Denk aan de monstera, bananenplant, dieffenbachia, maranta en calathea. Daar is de lucht erg vochtig, terwijl in je huiskamer de lucht behoorlijk droog kan zijn: vooral in de winter, als de verwarming aan staat.

Ideale luchtvochtigheid voor kamerplanten

De ideale luchtvochtigheid is minimaal 55 of 60 procent. Dat is in de winter moeilijk te behalen. Twijfel je of de lucht in je huis te droog is? Dan kun je dat meten met een hygrometer*. Je zult vooral zien dat het in de winter moeilijk is om de 55 procent te halen.

caladium plantenspuit luchtvochtigheid

Wat te doen?

Wij adviseren om een plantenspuit te gebruiken om water te vernevelen rondom de plant. Niet alleen op het blad, maar zeker ook eronder. Kijk dan wel uit voor je vloer. Doe dit ongeveer elke twee dagen, maar kijk vooral goed wat het effect is voor je plant.

De plantenspuit op de foto’s heb ik bij een woonwinkel gekocht, maar je vindt dit type ook online*.

Als vernevelen niet genoeg is

Soms is een plantenspuit gebruiken niet genoeg. Je kunt dan ook waterbakjes aan je radiatoren hangen of een luchtbevochtiger* gebruiken. Je hebt duurdere varianten waarbij je kunt instellen welk percentage luchtvochtigheid je graag wil halen, maar ook goedkopere varianten waarbij dat niet kan.

plantenspuit luchtvochtigheid

Een goede luchtvochtigheid is trouwens niet alleen goed voor je planten. Ook voor jezelf: als je last hebt van droge ogen of een droge huid kan het helpen.

*Dit is een affiliate-linkje. Dat betekent dat wij een klein bedrag krijgen, als je via deze link een product koopt. Voor jou blijft de prijs (uiteraard) gelijk.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*