luchtwortel monstera gatenplant.

Luchtwortels van je monstera: kun je die afknippen?

Gatenplanten krijgen op den duur bruine slierten, dat zijn luchtwortels. Dat is heel normaal, maar niet iedereen vindt dat er mooi uitzien. Daarom krijgen we weleens de vraag of je die kunt afknippen. Ons korte antwoord? Nee. Lees verder voor meer uitleg!

Luchtwortels halen voedingsstoffen uit de lucht

Niet elke jonge monstera heeft luchtwortels. Daarom is het misschien een verrassing voor je als er luchtwortels ontstaan. Maar deze groeien niet voor niets aan de plant. Monstera’s zijn tropische planten, met deze luchtwortels halen ze voedingsstoffen uit de rijke lucht in bijvoorbeeld een regenwoud. Ook zet de plant zich met deze wortels vast aan de boomstammen waar ze tegenaan groeien. Het zijn dus ook hechtwortels, waardoor de plant in de natuur steun krijgt.

luchtwortels gatenplant monstera.

Luchtwortels horen bij monstera’s

Komen de hechtwortels in aanraking met de grond, dan veranderen de wortels in gewone wortels. Dan nemen ze voeding en water op uit de lucht. De wortels hechten zich bij jou thuis ook vast: aan de vloer of aan iets anders waar de wortels tegenaan komen. Om dat te voorkomen, kun je de plant regelmatig bewegen.

De luchtwortels horen echt bij een monstera. Ontwikkelt jouw gatenplant zulke wortels? Dan is dat een teken dat de plant het goed doet.

Knip de wortels niet weg

Soms gaat er een deel van een luchtwortel dood. Bijvoorbeeld omdat je er per ongeluk op bent gaan staan, of omdat je hem hebt beschadigd met stofzuigen. Dat is geen probleem, de plant is sterk genoeg om dat aan te kunnen. Maar knip je de wortels echt weg? Dan maak je het hem wel erg moeilijk.

13 Comments

 1. Halen die luchtwortels ook voor mensen belangrijke stoffen uit de lucht? En mag je die luchtwortels niet om de plant heen draaien en op de aarde leggen?

  • Hoi Marijke, dat durven we zo niet te zeggen. Het blad is luchtzuiverend. Je kunt de wortels prima om de plant draaien en op de aarde leggen: goed idee juist! Succes! Groeten van Albert Jan en Linda

 2. Zou je de wortels kunnen inkorten (dus niet helemaal weghalen)? De plant staat vrij hoog en we hebben nu echt heel veel van die hangende wortels die op de grond liggen.

  • Hoi M, we zouden het zeker niet aanraden. Maar je kunt het proberen. Knip dan niet alles tegelijkertijd af, maar probeer het met één of twee luchtwortels en kijk hoe het daarna gaat. Veel succes!

 3. Hoi,
  Ik heb een baby monstra in een terrarium staan bij mij gekko (tropische omgeving) is het mogelijk om hem in de lengte kort te houden? Mijn terrarium is 77 cm hoog.

  Groetjes Brenda

  • Hoi Brenda, dat kan! Je kunt de plant op de gewenste hoogte snoeien. Als je er de ruimte voor hebt, kun je ook een scheut over de grond leiden. Dat ziet er vast mooi uit! Veel succes! Groeten van Albert Jan en Linda

 4. Oh no. Ik ben een volledige leek op plantengebied en heb dus alle luchtwortels weggeknipt omdat ik dacht dat het dorre takken waren… damn. Zal mn plant het redden? Kan ik nog iets doen?

  • Hoi Sil, je plant gaat het vast wel redden. Echt goed is het niet, maar er groeien vanzelf weer nieuwe aan. Laat die vooral wel zitten! Veel succes! Groeten, Albert Jan en Linda

 5. Hoi! Volgens mij geeft mijn plant gemixte signalen af… Ze groeit op een rap tempo luchtwortels en er schieten redelijk veel nieuwe bladeren (met gaten!😄) uit. Toch beginnen de uiteindes van de oudste bladeren wat bruin te worden… Ik geef mijn Monstera nu eenmaal per week water, met wat voeding. Moet ik haar nog meer water geven?

  • Hoi Romy, dat zou aan de luchtvochtigheid kunnen liggen. Besproei de plant af en toe met water uit een plantenspuit, dat helpt! Groeten, Albert Jan en Linda

  • Geef je niet teveel voeding? Eens per twee weken is voldoende, teveel kan bruine vlekken geven. Je geeft gauw teveel en dat is menselijk. Zeker in de donkere tijden voorzichtig met water en voeding. ( 1x per 3 weken) Bij mij staan de monstera’s in die dagen helemaal stil.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*