luchtwortel monstera gatenplant.

Luchtwortels van je monstera: kun je die afknippen?

Gatenplanten krijgen op den duur bruine slierten, dat zijn luchtwortels. Dat is heel normaal, maar niet iedereen vindt dat er mooi uitzien. Daarom krijgen we weleens de vraag of je die kunt afknippen. Ons korte antwoord? Nee. Lees verder voor meer uitleg!

Luchtwortels halen voedingsstoffen uit de lucht

Niet elke jonge monstera heeft luchtwortels. Daarom is het misschien een verrassing voor je als er luchtwortels ontstaan. Maar deze groeien niet voor niets aan de plant. Monstera’s zijn tropische planten, met deze luchtwortels halen ze voedingsstoffen uit de rijke lucht in bijvoorbeeld een regenwoud. Ook zet de plant zich met deze wortels vast aan de boomstammen waar ze tegenaan groeien. Het zijn dus ook hechtwortels, waardoor de plant in de natuur steun krijgt.

luchtwortels gatenplant monstera.

Luchtwortels horen bij monstera’s

Komen de hechtwortels in aanraking met de grond, dan veranderen de wortels in gewone wortels. Dan nemen ze voeding en water op uit de lucht. De wortels hechten zich bij jou thuis ook vast: aan de vloer of aan iets anders waar de wortels tegenaan komen. Om dat te voorkomen, kun je de plant regelmatig bewegen.

De luchtwortels horen echt bij een monstera. Ontwikkelt jouw gatenplant zulke wortels? Dan is dat een teken dat de plant het goed doet.

Knip de wortels niet weg

Soms gaat er een deel van een luchtwortel dood. Bijvoorbeeld omdat je er per ongeluk op bent gaan staan, of omdat je hem hebt beschadigd met stofzuigen. Dat is geen probleem, de plant is sterk genoeg om dat aan te kunnen. Maar knip je de wortels echt weg? Dan maak je het hem wel erg moeilijk.

2 Comments

  1. Marijke de Jong

    Halen die luchtwortels ook voor mensen belangrijke stoffen uit de lucht? En mag je die luchtwortels niet om de plant heen draaien en op de aarde leggen?

    • Hoi Marijke, dat durven we zo niet te zeggen. Het blad is luchtzuiverend. Je kunt de wortels prima om de plant draaien en op de aarde leggen: goed idee juist! Succes! Groeten van Albert Jan en Linda

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*