monstera gatenplant zonder gat.

Waarom je monstera geen gaten krijgt in nieuw blad

De monstera heet niet voor niets een gatenplant! Het blad ziet er prachtig uit, met aan weerszijden van de nerf sierlijke gaten. Maar wat als het nieuwe blad van de plant zich uitvouwt, en het blijkt geen gaten te hebben, of maar een paar? We leggen uit wat dat betekent.

Wanneer krijgt een monstera gaten?

Naarmate je monstera deliciosa ouder wordt, en het goed naar z’n zin heeft, kan een groot blad zo tien tot twaalf gaten bevatten. Maar het moet wel aan een paar voorwaarden voldoen. Als het blad géén gaten krijgt, kan dat verschillende oorzaken hebben:

 • Het is een jong blad
 • Je geeft de plant niet de juiste verzorging
 • Je geeft de plant niet genoeg mest
 • De plant staat niet op de juiste plek
 • De plant moet nog acclimatiseren
 • De plant is over zijn hoogtepunt heen

monstera gatenplant verzorging

Jong blad

Allereerst het jonge blad. Dat klinkt een beetje raar, maar wat we ermee bedoelen, is dat het een blad is aan een jonge scheut. Je ziet duidelijk het verschil tussen een jonge, dunne scheut en een oudere: die laatste is veel dikker. Jonger blad ziet er ook iets anders uit, heeft een iets andere vorm. Dit type blad bevat meestal helemaal geen gaten.

Niet de juiste verzorging

Monstera deliciosa is een tropische plant. Dat betekent dat hij een andere verzorging nodig heeft dan een standaardplant. In dit artikel leggen we alles uit. Let vooral op de luchtvochtigheid op de plek waar je plant staat! Besproei de plant zo’n twee keer per week met een plantensproeier.

monstera gatenplant groot blad.

Niet genoeg mest

Elke plant heeft voeding nodig, ook de monstera. De gatenplant kan met de luchtwortels ook voeding uit de lucht halen, maar de lucht in een gemiddelde Nederlandse huiskamer is daar niet rijk genoeg voor. Geef dus regelmatig plantenvoeding voor groene kamerplanten mee als je je plant water geeft.

Niet de juiste plek

Omdat het een tropische plant is, kun je je monstera ook niet zomaar op elke plek neerzetten. Het moet er lekker warm zijn, en de plant moet genoeg licht krijgen. Let ook op tocht: daar houdt deze plant niet van. En pal naast een verwarming of kachel is ook niet de beste standplaats.

De plant moet nog acclimatiseren

Als je een plant verplaatst, moet hij wennen aan een nieuwe plek. Dat geldt als je hem in huis verplaatst, maar ook als je hem net hebt gekocht bij een tuincentrum of kweker. Het kan wel een jaar duren voordat hij zich helemaal op z’n plek voelt – maar meestal gaat het wel wat sneller.

De monstera is over zijn hoogtepunt heen

Op de top van z’n kunnen en van z’n groei produceert de monstera de mooiste en grootste bladeren. Maar een plant kan ook weer aftakelen. De potgrond raakt een keer uitgeput. Als je netjes voeding blijft geven, houdt de plant het heel lang vol: hij blijft groen en mooi. Maar de wortels raken op den duur zo vergroeid in de pot, dat hij geen ruimte meer heeft om te groeien. De pot is volgegroeid met alleen wortels; er is geen potgrond meer over. Dan moet je de plant uit de pot halen, snoeien en opnieuw oppotten (snoei je wat van de bovenkant af, dan moet je ook wat van de ‘normale’ wortels snoeien).

blad gaten monstera

Ook na het verpotten heeft de monstera tijd nodig om weer te wennen, dus je zult niet direct resultaat zien. De gesnoeide delen kun je op een vaas met water zetten. De luchtwortels kun je bij het water in doen. Je zult zien: deze wortels groeien zo door. Zo heb je je plant gemakkelijk gestekt (vermeerderd).

Wat wij merken, is dat veel mensen vergeten om hun planten regelmatig te bemesten. Dat is stap één! Doe jij dat wel goed, dan zou je kunnen kijken wat je nog kunt optimaliseren in de verzorging en de standplaats. Als laatste redmiddel kun je de plant verpotten.

6 Comments

 1. Claudia

  Beste Linda,
  Mijn Monstera had vorig jaar last van tripsen, waardoor hij heel lelijk is geworden. Een aantal bladeren zijn er vanaf gevallen en een aantal bladeren heb ik met de luchtwortels in water gestekt. Dit laatste is heel goed gegaan, de stekken heb ik laatst weer in de pot gezet bij de moederplant. Aan de moederplant groeien nu ook nieuwe uitlopers aan de stengels waar veel blaadjes af zijn gevallen en/of waar ik hem heb afgeknipt! Maar de jonge scheuten aan mijn plant heeft dus alleen nog maar kleine blaadjes, zoals je ook in je verhaal benoemt.
  Mijn vraag is nu, groeien deze jonge blaadjes nog, of zullen ze altijd ongeveer deze grootte houden en worden de nieuwe blaadjes dan elke keer groter? En hoeveel blaadjes per uitloper moet je ongeveer verder zijn als ze gaten gaan vormen?
  Groetjes, Claudia

  • Hoi Claudia, als de monstera flink aan de groei is, worden de bladeren steeds groter. Eerst zie je inderdaad kleine blaadjes. Het kan wel een paar jaar duren voordat de eerste grotere bladeren met gaten gaan komen. Maar dat is dan ook iets om trots op te zijn – een zelfgekweekte plant geeft zoveel meer voldoening. Succes! Groeten, Albert Jan en Linda

 2. Suzanne

  Hoi, mijn monstera Geeft bovenin wel gewone gaten bladeren maar onderin niet! Nu heb ik een mooie stengel met gewone bladeren inclusief goede wortel afgeknipt. Als ik de ze plant, groei hij dan naast de gewone bladeren uiteindelijk weer gaten bladeren?

  • Hoi Suzanne, als de plant flink aan de groei is, vormen zich steeds grotere bladeren met ook steeds meer gaten. Succes! Groeten van Albert Jan en Linda

 3. Desiré

  Hoi! Mijn Monstera is zo breed geworden dat opbinden bijna niet meer lukt. Ben ben dat ik de stelen van de bladeren dan afbreek. In de basis begint hij met 2 hele dikke stelen vanuit waar nieuwe stelen splitsen. Ik weet wel dat je de plant goed kan stekken door een blad met luchtwortel af te knippen, maar is het ook mogelijk om Monstera in z’n geheel bij de wortel al te scheuren/splitsen, zodat die 2 hoofdstelen allebei in een aparte pot kunnen? Groet Desiré

  • Hoi Desiré, we begrijpen wat je bedoelt. Het is zeker ook mogelijk om de monstera te splitsen, dan heb je zelfs sneller resultaat dan bij stekken. Let er dan wel op dat de beide planten ongeveer evenveel wortels hebben. Dat je niet de ene plant alle wortels geeft en de andere bijna geen. Succes! Groeten, Albert Jan en Linda

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*