monstera gestekt

Monstera stekken & de stek verzorgen

De monstera is makkelijk te stekken. We schreven het al eens eerder: je kiest een stengel uit met een blad en een luchtwortel. Je snijdt of knipt deze stengel af, laat hem wortelen in water en kunt hem vervolgens uitplanten. Maar hoe verzorg je de gatenplant ná het stekken?

Stekken is ook goed te doen als je plant te groot is geworden. Zo kwam de plant bij ons tegen het plafond aan. Je kunt hem makkelijk inkorten door stengels van de plant af te halen – of een deel van een lange stengel. Vaak kun je zo’n stengel verdelen in meerdere stekken (delen met blad en luchtwortel). Voor de groei van de stek is het beter als er ook een blad aan de stengel zit. Kies bij het stekken stengeldelen van ongeveer dertig centimeter lang.

Ook als je een enkele plant hebt, kun je ervoor kiezen om meerdere stekken bij elkaar te zetten. Dit voorjaar hebben we drie stekken bij elkaar in een pot gezet, in de hoop dat het een mooie volle plant wordt.

De beste plek voor een monstera-stek

De monstera-stek staat het liefst op een lichte en warme plaats. Geef de stek niet te veel water, want dan kan hij makkelijk gaan rotten. Tegelijkertijd wil je niet dat de pot uitdroogt, dus het is een beetje testen hoeveel water je geeft per gietbeurt, en hoe vaak je water moet geven.

Ook geef je een bewortelde stek die je net opgepot hebt, geen voeding of mest. De potgrond bevat een beetje voeding. Meer heeft hij niet nodig, want dit kan al snel rotting en schimmel veroorzaken.

monstera uitloper

Uitlopende knop

Na ongeveer vijf tot zes weken (in het voorjaar) begint de stengel aan de zijkant uit te botten. Dat betekent dat de knop uitloopt. Je ziet het ook op de foto: een stengel met een uitlopende knop. Zodra er nieuw blad aan komt, kun je voorzichtig beginnen met plantenvoeding geven.

Wanneer krijgt de stek blad met gat?

We krijgen veel vragen binnen over het stekken van monstera’s. Een veelgestelde vraag is: hoe lang duurt het voordat de gestekte monstera mooie bladeren krijgt met veel gaten? Dit is een beetje afhankelijk van de plant die je gestekt hebt. Sowieso is het goed om te onthouden dat jong monstera-blad vaak minder gaten heeft.

Maar heb je gestekt van een plant met dikke stengels en mooi blad, dan is de kans groter dat jouw stek ook snel mooi blad vormt. Heb je van een wegkwijnende plant met dichte bladeren gestekt, dan kan het wel een half jaar tot een jaar duren voordat de plant goed op gang komt. Het basismateriaal (de moederplant) is erg bepalend!

In dit artikel vind je meer mogelijk oorzaken als je monstera geen gaten heeft.

Heb je nog vragen over het stekken van monstera’s? Stel ze hieronder!

16 Comments

  1. Kan ik ongeveer 10 cm onder blad en luchtwortel de stengel afsnijden en in water zetten? En de luchtwortel blijft in de lucht of moet die ook in het water?

  2. Hoi, ik las met veel interesse dit artikel en vroeg me af of er ook groeipunten nodig zijn aan een stek of maakt een stek altijd nieuwe blaadjes aan, los van het hebben van een groeipunt?
    Groetjes, Brenda

    • Hoi Brenda, aan een stek hoeft geen groeipunt te zitten. De natuur zit zo mooi in elkaar, die regelt het zelf wel. Als jij maar een goede stek hebt genomen, en die is mooi aangeslagen, dan komt de rest vanzelf. En dan komen er ook weer nieuwe bladeren met gaten. Succes! Groeten van Albert Jan en Linda

  3. Dag! Ik heb een stek van de monstera, maar deze stek heeft een hele lange luchtwortel. Ook heeft hij een duidelijk zichtbare groeipunt. Als ik de hele luchtwortel onder water zet, zit ook de groeipunt onder water. Is dat een probleem? En zo ja, kan ik dan een stuk van de luchtwortel afknippen?

  4. Hoi Albert Jan en Linda!

    Bedankt voor het artikel. Ik heb een vrij jonge, korte stek gekregen van een delicioza. Er zaten 4 bladeren aan dus twee heb ik eraf gehaald en die staan los in de pot. Ik ben m in de pot gaan stekken, elders las ik dat dat de kans op problemen bij de overgang van water wortels naar aarde wortels verkleint. Echter was een van de bladeren vrij geel en deze wordt steeds geler en zieliger. Een jonge stek heeft best wat water nodig volgens mij, maar ik ben al gestopt met geven (af en toe een klein scheutje deed ik). Het is vochtig genoeg. Het andere blad aan de stek wordt nu ook geler. Voeding is volgens mij mogelijk schadelijk momenteel (als er wortels groeien). Wat kan ik doen??

    • Hoi Tess, voeding is inderdaad geen goed idee. Daar kun jij het beste in het voorjaar mee beginnen. Ook als het blad eraf gaat. Dat wil niet zeggen dat de stek doodgaat. Heb geduld, en geef inderdaad niet te veel water, want dan heb je kans dat de wortels gaan rotten. Als je voldoende geduld hebt, zul je zien dat de stek op den duur gaat uitlopen. Dit kan best lang duren, en gebeurt meestal in het voorjaar. Succes! Groeten, Albert Jan en Linda

  5. Hoi Linda

    Sinds kort heb in een stek van de delicioza gekregen. Hij bevat twee grote bladeren met gaten, een luchtwortel en één klein wortel. De plant zit in een bokaal met water waar ik het best kon wachten om over te potten tot er meerdere wortels aankomen. Is dit inderdaad zo, of kan ik best de plant toch in grond zetten? Zo ja, moet de luchtwortel (die niet onder water staat momenteel) dan mee
    in de grond of net niet?

    Alvast bedankt!

    • Hoi Lize, zorg er inderdaad voor dat er meer wortels aan komen. Dan zal de plant beter aanslaan en in de zomer beter doorgroeien. Luchtwortels kunnen bij de potgrond in, dan worden het gewone wortels. Dus dat is een beetje afhankelijk van wat je zelf wil. Succes! Groeten van Albert Jan en Linda

  6. Wat een handig artikel!
    Ik ben benieuwd of je ook weet wat ik moet doen als ik geen aarde wil gebruiken maar direct over wil stappen naar hydrocultuur. Dit zou mogelijk moeten zijn, maar ik kan nergens een uitleg erover vinden.

    • Hoi Frans-Jan, wij hebben te weinig ervaring met hydrocultuur om er goede uitleg over te geven. Maar heb je wortels gekweekt aan je stekken op water, dan zou je het op dat moment kunnen proberen. De wortels zijn het dan al gewend om te groeien op water. Succes! Groeten van Albert Jan en Linda

  7. Hallo Linda,

    Ik heb een Monstera adansonii van een buurvrouw overgenomen in pot en nu heb ik zelf een geworteld stekje van de Monstera Minima, kan ik die 2 bei elkaar in 1 pot doen of is het beter apart te houden?

    • Hoi Sharon, wij zouden je aanraden om ze lekker apart van elkaar te houden. Dan heb je twee verschillende planten! Hartelijke groeten, Albert Jan en Linda

  8. Hoi,
    Ik heb paar weken geleden een monstera stek gekocht via tweedehands, deze had een lange luchtwortel.
    Ik heb de stek geplant, maar nu, 1,5 maand later heeft hij nog geen nieuw blad, ook de knop zie ik niet groen worden, doe ik iets verkeerd? Hij staat aan het raam, niet direct in het zonlicht, geef niet teveel, niet te weinig water.

    • Hoi Lore, zolang hij er nog goed uitziet, zou ik me er niet te druk om maken. Maar het wordt uit je vraag niet duidelijk of je hem hebt laten wortelen op water. Dat zouden we zeker aanraden.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*