monstera gestekt

Monstera stekken & de stek verzorgen

De monstera is makkelijk te stekken. We schreven het al eens eerder: je kiest een stengel uit met een blad en een luchtwortel. Je snijdt of knipt deze stengel af, laat hem wortelen in water en kunt hem vervolgens uitplanten. Maar hoe verzorg je de gatenplant ná het stekken?

Stekken is ook goed te doen als je plant te groot is geworden. Zo kwam de plant bij ons tegen het plafond aan. Je kunt hem makkelijk inkorten door stengels van de plant af te halen – of een deel van een lange stengel. Vaak kun je zo’n stengel verdelen in meerdere stekken (delen met blad en luchtwortel). Voor de groei van de stek is het beter als er ook een blad aan de stengel zit. Kies bij het stekken stengeldelen van ongeveer dertig centimeter lang.

Ook als je een enkele plant hebt, kun je ervoor kiezen om meerdere stekken bij elkaar te zetten. Dit voorjaar hebben we drie stekken bij elkaar in een pot gezet, in de hoop dat het een mooie volle plant wordt.

De beste plek voor een monstera-stek

De monstera-stek staat het liefst op een lichte en warme plaats. Geef de stek niet te veel water, want dan kan hij makkelijk gaan rotten. Tegelijkertijd wil je niet dat de pot uitdroogt, dus het is een beetje testen hoeveel water je geeft per gietbeurt, en hoe vaak je water moet geven.

Ook geef je een bewortelde stek die je net opgepot hebt, geen voeding of mest. De potgrond bevat een beetje voeding. Meer heeft hij niet nodig, want dit kan al snel rotting en schimmel veroorzaken.

monstera uitloper

Uitlopende knop

Na ongeveer vijf tot zes weken (in het voorjaar) begint de stengel aan de zijkant uit te botten. Dat betekent dat de knop uitloopt. Je ziet het ook op de foto: een stengel met een uitlopende knop. Zodra er nieuw blad aan komt, kun je voorzichtig beginnen met plantenvoeding geven.

Wanneer krijgt de stek blad met gat?

We krijgen veel vragen binnen over het stekken van monstera’s. Een veelgestelde vraag is: hoe lang duurt het voordat de gestekte monstera mooie bladeren krijgt met veel gaten? Dit is een beetje afhankelijk van de plant die je gestekt hebt. Sowieso is het goed om te onthouden dat jong monstera-blad vaak minder gaten heeft.

Maar heb je gestekt van een plant met dikke stengels en mooi blad, dan is de kans groter dat jouw stek ook snel mooi blad vormt. Heb je van een wegkwijnende plant met dichte bladeren gestekt, dan kan het wel een half jaar tot een jaar duren voordat de plant goed op gang komt. Het basismateriaal (de moederplant) is erg bepalend!

In dit artikel vind je meer mogelijk oorzaken als je monstera geen gaten heeft.

Heb je nog vragen over het stekken van monstera’s? Stel ze hieronder!

12 Comments

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*