Wat als je oude monstera lelijk wordt?

Als je een prachtige grote monstera (gatenplant) hebt waar je al jarenlang voor zorgt, dan ben je er best een beetje aan verknocht. En omdat het nogal een opvallende plant is, is het ook een belangrijk onderdeel van je interieur. Wat als hij het niet meer goed doet?

Zo had ik ook een fantastische gatenplant die tot het plafond kwam – maar hij begon dof en kleiner blad te krijgen en de mooie grote bladeren kregen bruine randen. Al met al ging hij flink achteruit. Wat te doen?

gatenplant-monstera2

Let op het nieuwe blad

Allereerst is dit belangrijk om te weten: het is normaal dat oud blad op den duur lelijk wordt. Je moet vooral op het nieuwe, net ontvouwen blad letten. Hoe ziet dat eruit? Is het nog mooi fris en glanzend? Zitten er gaten in? Dit laat zien hoe het met de plant gesteld is, en of er nog voedingsstoffen in de potgrond zitten.

Onze plant werd een beetje een wirwar, en sommige delen stierven af. Dat is natuurlijk geen goed teken! We kregen daardoor het idee dat de fut een beetje uit de grond was.

De plant opdelen en snoeien

Om de plant te redden, zoek je de gezondste delen uit. Redelijk dikke stengels geven over het algemeen straks weer mooie nieuwe bladeren. Wij hebben de drie gezondste stukken van de plant uit de wortelkluit gehaald en opnieuw geplant in verse potgrond. Deze stukken hebben we ook teruggesnoeid, tot ongeveer een halve meter. Let op: in zulke gevallen snoei je de stengel net boven een uitloper.

De oude bladeren van deze stukken gaan eerst nog afsterven. Dat is normaal, en geen reden om te denken dat je reddingmissie mislukt is! Het kan zelfs wel een jaar duren voordat er weer mooie grote nieuwe bladeren tevoorschijn komen. De gaten kunnen wel weer direct gevormd worden, maar het kan ook nog wel maanden duren. De plant moet weer helemaal opnieuw beginnen.

verjongde monstera

Het oude blad kun je als verloren beschouwen. Je begint opnieuw met een stengel die intact is, en waar nog veel groeikracht in zit.

In het voorjaar

Dit uitplanten en snoeien kun je het beste doen in het voorjaar, als de plant nog een heel groeiseizoen voor zich heeft.

Stekken

Van de stengels die je nog over hebt, kun je stekken maken. Van alle stekken die we gemaakt hebben, is ongeveer de helft aangeslagen. Dat betekent dat we hier nog 6 planten van hebben gekregen!

monstera gestekt

Deze manier van je plant redden lijkt wel wat op het vernieuwen en verjongen van vaste planten. Doordat je de plant hebt teruggebracht tot de beste delen, kan hij weer jaren mee!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*