kamerplant dieffenbachia

Wat als er paddenstoelen in de potgrond van je kamerplanten groeien?

Misschien heb je het weleens gezien in de herfst: paddenstoelen die naast je kamerplanten omhoog komen uit de potgrond. Is dat erg? In dit artikel leggen we het uit!

Paddenstoelen zijn schimmels die zich voortplanten door sporen (schimmeldraden) in de grond. Groeit er een paddenstoel in je potgrond, dan hoeft dat niet meteen te betekenen dat je planten dood gaan. Het hoeft zelfs niet te betekenen dat de potgrond té vochtig is. Sommige planten houden immers van vochtige grond. Paddenstoelen zijn natuurlijk en leven meestal goed samen met planten.

Warmte en vocht

Paddenstoelen gedijen bij genoeg warmte en vocht. Als er minder licht is in de herfst, komen ze boven. Maar die paddenstoelen komen niet uit het niets. Die schimmels zitten al in de grond. Heb je je plant verpot? Waarschijnlijk zitten de sporen dan in de potgrond.

paddenstoel kamerplant

Wat te doen?

Vaak is het zo dat als je de paddenstoel weghaalt, daar er snel weer een nieuwe voor in de plek groeit.

Controleer voor de zekerheid wel even hoe het staat met de hoeveelheid vocht in de potgrond – en of je plant daarvan houdt. Heb je de plant met grond direct in een sierpot staan? Ga dan containerpotten gebruiken, dat is belangrijk om te zorgen dat de plant niet te nat wordt.

Eet de paddenstoel niet op. Heb je kleine kinderen of huisdieren, dan is het slim om ze weg te halen.

Vind je het niet mooi, verpot je de plant dan. Dit doe je het best in het voorjaar. Als je nieuwe grond gebruikt, ben je de sporen kwijt – tenzij er natuurlijk ook sporen in de nieuwe grond zitten. Let er bij het verpotten goed op dat je ook alle potgrond rondom de wortels weghaalt.

 

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*