Ik ben groot fan van de pannenkoekenplant, ofwel de pilea peperomioides. Hij ziet er onwijs leuk en speels uit, en is daarnaast gemakkelijk te verzorgen. En het allerleukste: als je pilea blij is, groeien er baby’tjes aan de plant. In dit artikel leggen we uit hoe je de pannenkoekenplant kunt stekken.
Allereerst moeten er dus stekjes groeien aan de moederplant. Je ziet het snel genoeg als er opeens groene blaadjes opduiken in de pot, of als er aan de ‘stam’ van de plant stekjes groeien. Ons advies is om de stekjes niet te snel van de plant af te halen. Laat de baby’s eerst maar even bij hun moeder groeien! 😉 Zonder gekheid: als de stekjes wat groter zijn, is de kans groter dat ze al wortels hebben. Dan groeien ze sneller uit tot een volwaardige plant!
Benodigdheden
Als je een pilea wilt stekken, heb je het volgende nodig:
- Moederplant met stekjes
- Een scherp mesje
- Een containerpotje (hoeveelheid is afhankelijk van het aantal stekjes)
- Potgrond
Stekje afsnijden
Het stekken van een pilea peperomioides is heel simpel. Je snijdt gewoon het stekje van de plant af. Wees hierbij voorzichtig, want je zou niet de eerste zijn die een stengel van de moederplant afbreekt! Je kunt gewoon een keukenmesje gebruiken, maar zorg er wel voor dat hij scherp is. Op die manier maak je een schonere ‘wond’, die makkelijker dichtgroeit.
Je steekt het mesje tussen het stekje en de moederplant de grond in. Als het lukt, zou ik hem zo dicht mogelijk bij de stam van de moederplant afsnijden. Op die manier neem je zoveel mogelijk wortel mee, waardoor je stekje straks makkelijker zal wortelen. Vervolgens vind ik het makkelijk om met het mesje onder het stekje door te gaan, en hem zo in feite omhoog te drukken.
Zelf vind ik het fijn om alvast een potje gevuld met potgrond klaar te hebben staan. Het liefst kies je hiervoor een potje met gaatjes in de onderkant (plastic binnenpotje bijvoorbeeld), zodat overtollig water makkelijk weg kan lopen. In de potgrond maak je een kuiltje voor het stekje, je zet het stekje erin en je vult de aarde aan. Geef het stekje dan wat water. Op de plek waar je het stekje bij de originele plant hebt weggehaald, kun je potgrond weer wat aanvullen.
Heeft je stekje nog geen wortels, dan zou je hem eerst kunnen laten wortelen in water. Zodra er wat wortels aanzitten, kun je hem alsnog in een potje zetten.
De verzorging van de pannenkoekenplant
Pannenkoekenplantjes geef je één à twee keer per week water. De regel is: hoe kleiner het potje, hoe vaker hij water nodig heeft. Kleine potjes drogen namelijk sneller uit. Ook hebben de planten voeding nodig: zo eens per maand geef ik ze vloeibare mest. Zet je pilea op een plek waar hij veel licht krijgt, daar houdt hij van!
Vind jij de pannenkoekenplant (oftewel de pilea peperomioides) net zo’n leuke plant als ik? Ik ben erg benieuwd naar je ervaringen.
Mijn plant was eigenlijk dood gegaan ik heb geprobeerd hem te redden maar ik weet niet goed hoe ik da moet!! Kun je me helpen?
Mijn plant is eigenlijk dood hoe kan ik hem redden??
Geweldig plant!!
Mijn pannenkoekenplant is eigenlijk te groot geworden, overal nieuwe stammetjes en bladeren, de plicees in de raamkozijnen kunnen niet meer dicht omdat de plant zo groot geworden is. Kan ik hem “snoeien”? En hoe dan? BVD!
Hoi Kelly, echt snoeien is niet aan te raden. Als je pilea te groot is geworden, kun je hem het beste stekken en het jonge plantje de plek van de moederplant laten innemen. Succes!
Ik heb sinds vorig jaar een pilea en er zijn nu al 7 kleintjes bij gekomen en ze blijven maar komen maar durf ze niet zo goed te steken ben bang dat ik de plant kapot maak maar de pot word wel erg klein voor 7 planten wat nu
Hoi Joyce, waarom ben je bang dat je de plant kapotmaakt? Als je het stappenplan uit dit artikel volgt, moet het haast wel goedkomen. Eventueel kun je de pilea ook nog verpotten in een grotere pot. Succes!
Mijn pannenkoekenplant krijgt maar geen stekjes. Ik vind dat echt jammer. Kan ik iets doen om de groei van stekjes te stimuleren?
Hoi Marieke, heb je ons artikel over de verzorging van de pannenkoekenplant al gelezen? Als je dat volgt, wordt de plant vanzelf gezond genoeg om stekjes te groeien. Het groeiseizoen is natuurlijk ook nog niet zo lang geleden begonnen. Vergeet niet van je huidige pannenkoekenlant te genieten!
Kun je een Pilea die t opgeeft überhaupt nog redden??😔
Hoi Agnes, wat bedoel je precies met opgeven? Pilea’s kunnen heel veel hebben, dus het is zeker de moeite waard 🙂 Succes!
Kan ik in november de baby pileas nog stekken of is dit beter in het voorjaar?
Hoi Gerda, het kan geen kwaad om het te proberen. Wel is het voorjaar echt de beste periode om ze te stekken, want dan gaan ze juist het groeiseizoen in. Succes! Groetjes, Albert Jan en Linda
Hoi, ik kreeg 2 pannenkoeken plantjes. Een grote en een kleine. Ze lijken me beide niet zo gelukkig… ze zijn allebei nog wel mooi van kleur, maar de kleine verloor al best veel takjes, en de grote gaat steeds slapper Hangen… ik probeerde hem al te verplaatsen maar niet veel resultaat… misschien niet de juiste mest? Welke kan u me aanraden? Volle zon hebben we niet snel op onze ramen, maar ze hebben we zeker voldoende licht… kan de pot ook te klein of te groot zijn? Of is dat niet zo belangrijk voor hun gezondheid, eerder voor het zicht… groetjes en alvast bedankt
Hoi Kathleen, een pannenkoekenplant kan lang in dezelfde pot staan, dus een te kleine pot is waarschijnlijk niet het probleem. Probeer als proef één van de planten eens op een koelere kamer te zetten en wat vaker te besproeien met een plantenspuit. Wellicht maakt dat verschil. In principe kan de pilea veel hebben, maar de winter is een moeilijke tijd voor kamerplanten. Veel succes, groetjes van Albert Jan en Linda
Hoi,
Als ik de foto’s hierboven zie dan denk ik dat ik een speciaal gevalletje heb.
Mijn plantje doet het goed, hij krijgt steeds nieuwe blaadjes bij.
Deze komen er bovenaan bij en af en toe valt er onderaan eentje af.
Gevolg is nu dat ik een kaal, krom stammetje heb van ongeveer 12 cm en dat er geen stekjes in de grond bij komen. Mijn plantje ziet er daardoor een beetje kaal en leeg uit.
Hoe kan ik dit verhelpen?
Groetjes, Margo
Hoi Margo, dat is niet zo gek hoor! Als je de verzorging helemaal goed hebt (inclusief voeding), dan kun je dit artikel lezen over pilea’s met kale stammen! Succes!
Welke planten voeding en welke getallen N-P-K zijn het beste.
Er zijn zoveel verschillende.
Stikstof
Phosfaat
Kali.
Aan welke voedingstoffen heeft de pannenkoek plant behoefte,
Graag in de verschillende stadia of herstelfase
C.D
Hoi C, wij geven de pannenkoekenplant ‘gewone’ kamerplantenvoeding. We hebben in de loop der jaren meerdere merken geprobeerd en nooit echt problemen gehad. Gebruik dus vooral je eigen favoriete merk. Succes!
Ha Linda,
Mijn pannenkoekplantje heeft kuren en ik weet niet waar dat aan ligt. De bladeren worden hol en zijn niet zo kenmerkend plat meer. Ik weet eerlijk gezegd niet hoe ik dit kan verhelpen. Ik ben benieuwd naar je tip hierover.
Hartelijke groet,
Olav
Hoi Olav, het is moeilijk te zeggen waar dit aan kan liggen. Ons advies is om te zorgen voor een sterke plant. Geef hem regelmatig voeding, voldoende water en let op de luchtvochtigheid. Dan kunnen pannenkoekenplanten veel hebben. Succes! Groeten van Albert Jan en Linda
Hoi ik vraag me af dat als je je plant gaat verpotten nu eingelijk een grotere binnenpot moet gebruiken of de plant uit de kleinere binnenpot moet halen en gelijk in de aarde van de grotere buitenpot mag plaatsen want dat heb ik namelijk gedaan om me plant meer ruimte te geven 🥲
Hoi Nathalie, wij zouden je altijd aanraden om een binnenpot te gebruiken, zodat je de plant makkelijk uit de sierpot kunt halen en er minder kans is dat de wortels gaan rotten. Dat betekent inderdaad vaak dat je dan een grotere binnenpot moet gebruiken, en dus meestal ook een grotere sierpot. Succes! Groeten van Albert Jan en Linda