Vandaag hebben we een korte tip voor je: geef je planten gekookt water. Uiteraard wel afgekoeld water! Water dat je hebt gekookt, bevat minder kalk. Het water is dus minder hard. Dit komt ten goede aan je (kamer)planten.
Wij koken er niet speciaal water voor, maar er blijft toch best vaak water achter in de waterkoker. Voordat we de waterkoker opnieuw vullen, gieten we dit restant in de gieter of in een maatbeker. Op die manier heb je altijd zachter water bij de hand.
Kalk in het water
Merk je dat de potgrond van je kamerplanten een beetje wit wordt? Dat kan wijzen op de aanwezigheid van kalk in de grond. In dat geval is afgekoeld gekookt water een aanrader.
leuke tip, bijkomend voordeel is veel minder kalkaanslag in je waterkoker. de kalk slaat pas aan na afkoeling van het water.
ik heb een kan op het aanrecht staan waarin ik de waterkoker na gebruik leeggiet. zo zie je hoeveel kalk er in het water zit en op deze manier heb ik zelf ook lekkerder, zachter drinkwater.
Als ik eieren kook, haal ik die met een lepel uit het water en laat het kookwater afkoelen en gebruik het voor mijn kamerplanten. Het bevat waardevolle voedingsstoffen.
Bedankt voor de tip, Onella!
Ik gebruik regenwater uit de ton. Is dat ook goed voor binnenplanten?
Ha Joke, dat is heel goed voor kamerplanten, zelfs een van de betere dingen voor planten! Het schijnt zelfs dat er meer voeding in zit dan in leidingwater. Gewoon blijven doen, dus!
Pas wel op dat het geen zuurminnende plant is, anders kunnen ze erg slecht gaan groeien of schade oplopen. In water van gekookte eieren zit vooral veel meer kalk.
Heb het ook geprobeerd voor mijn Plantarium ( klein Mangroves en Nypa’s staan in het water) regenwater, doch zag daar puntjes in bewegen en vond dat vies, Gewoon kraan water nu, ongeveer
14 liter, doch laat kalk sporen na tegen het glas, er staan 2 klein filter in. Beneveld ze iedere dag met bron water, doch laat ook kleine druppels van kalk na op het glas. Wat raad U me aan?
Hoi Niki, leidingwater koken zorgt ervoor dat kalk uit het water gaat. Dat zou ons advies zijn!
Beste, leidingwater koken zorgt ervoor dat water verdampt en de concentratie opgeloste zouten (Mg, Ca en Na) juist hoger is. Minder water, hogere concentratie. Dit advies is dus helaas niet correct.
Het enige dat je kan doen als je geen regenwater voorhanden hebt, is gedemineraliseerd water kopen (strijkwater zonder geurtje), of een Brita filter (enkel de Maxtra) te gebruiken. Gebruik géén waterontharder, hier worden Ca en Mg vervangen door Natrium.
Nog een probleem is de Chloor in leidingwater. Dit is voor de plantenwortel niet goed. Je kan daarom het leidingwater enkele uren in een kan laten staan (niet afgesloten), zodat dit vervliegt. Laat het water niet te lang staan, want na een dag is het zuurstofgehalte alweer gehalveerd en ook zuurstof in water is van belang voor het wortemilieu.
Gebruik overigens nooit mineraalwater, om evidente redenen. Te hoog gehalte aan mineralen.
Ik hoop dat ik hiermee enkele misverstanden de wereld heb uitgeholpen en wens iedereen veel succes met zijn plantjes.
Door water te koken heb je echt niet minder kalk in her water. Je dood eventuele bacteriën etc.
In verhouding heb je zelfs hogere concentratie kalk in water na het koken omdat er veel stoom verloren gaat die wel weer kalk vrij is.
Om te sproeien gebruik ik regenwater of gedestilleerd om geen watervlekken op bladeren te krijgen. Verder normaal water.
Hoi Kat, we hebben dat inderdaad wat minder goed verwoord. Als je hard water hebt, kan het wel minder hard worden door het te koken!
wij hebben ontkalker