Voorzaaien in je vensterbank of kas

Als het buiten nog net te koud is om bloem- of tuinzaden te zaaien, kun je daar binnen (in huis of in een verwarmde kas) al wel mee beginnen. Dat heeft een groot voordeel: zodra het groeiseizoen begint, heb je al kleine plantjes die meteen door kunnen groeien. Je vervroegt dan het groeiseizoen met een paar weken – of je hebt een voorsprong: net hoe je het wil zien.

Ook heb je door het voorzaaien zelf veel meer controle. Zo komen er geen dieren bij, en kunnen de zaden niet wegspoelen door de regen.

Eenjarige planten voorzaaien

Dit is vooral handig met eenjarige planten die wat langzamer groeien. Denk aan tomaten, bonen, peper, paprika, sla, basilicum of eenjarige bloemen zoals leeuwenbekjes, zinnia en scabiosa. Deze planten hebben maar één seizoen om te groeien. Op deze manier kun je al eerder oogsten. Zaai je later in het jaar opnieuw, dan kun je er dus een langere tijd van genieten.

Op deze momenten kun je beginnen met zaaien:

  • Vensterbank of verwarmde kas: februari
  • Onverwarmde kas: eind maart, begin april (als het buiten nog net iets te koud is, is het in de kas al een stukje warmer)
  • Buiten in de volle grond: eind april (met 14 dagen komen dan de planten boven, precies op het moment dat het IJsheiligen is)

Je ziet: met voorzaaien heb je al een hele voorsprong.

Potten goed schoonmaken

Voorzaaien doe je in een zaaitray of in zaaipotten. Maak deze bakjes en potjes goed schoon met water en groene zeep (dat is op natuurlijke basis). In potten of oude resten potgrond kunnen ziektes of luis zitten. Spoel goed na, en je bent klaar om te zaaien.

tomaten gezaaid plastic

Zaaien

Druk de zaadjes als het ware iets in de grond, zodat ze iets bedekt zijn. Basilicum leg je op de grond. Zaai je in huis, dan span je plasticfolie over de pot (vastmaken met een elastiekje), zodat het gaat condenseren en de grond niet uitdroogt. In huis kan het namelijk erg droog zijn. Als de plant zo groot is geworden dat het tegen de folie is gegroeid, moet je de folie weghalen.

Verspenen & de kas in

Zodra de planten een paar blaadjes hebben, moet je ze verspenen: in een grotere pot zetten. Dat is het moment dat ze meer licht nodig hebben – in de vensterbank krijgen ze immers maar licht van één kant. Dan kun je ze dus het beste in de kas in de grond zetten. Bovendien groeien de planten dan compacter, aangezien ze snel groeien als je ze te lang in je warme huis laat staan.

Krijgen we nachtvorst in het voorjaar? Gebruik dan vliesdoek om de jonge planten te beschermen.

2 Comments

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*