Waarom je sommige planten beter niet kunt aanraken

Waarom je sommige planten beter niet kunt aanraken

Heb jij ook de neiging om planten met bijzondere bladeren aan te raken? Niet doen! Dat kan weleens nadelig zijn voor de plant! Daarnaast is het geen mooi gezicht.

Natuurlijk kun je planten zoals lavendel of citroengeranium aanraken. Juist doen, want die verspreiden na aanraking een heerlijke geur! Deze planten hebben niet een opvallend waslaagje op hun blad zitten, maar er zijn ook planten die dat wel hebben. Raak je die bladeren aan, dan tast je het waslaagje aan, en wordt het blad lelijk.

Beschermingslaagje voor huidmondjes en haartjes

Het waslaagje is als het ware een beschermingslaagje. Zo’n blad bestaat uit huidmondjes en haartjes. Dat zijn over het algemeen de bladeren die er een beetje fluweelachtig uitzien. Bij aanraking beschadig je dat fluweelachtige. Dat kun je ook meteen zien, want je vingerafdrukken blijven erin staan, of het krijgt donkere vlekken. Het gevolg is dat de huidmondjes van het blad niet meer goed kunnen ademen, en dat kan niet meer herstellen.

Gelukkig gaat je plant er niet dood van. Want hoewel dat blad is aangetast, is er (over het algemeen) nog genoeg blad over dat niet is aangetast.

blad-gatenplant-monstera

Kamerplanten met sierwaarde

Dit type blad zie je veel bij kamerplanten, en dan met name bij het jonge blad. Denk aan gatenplanten (monstera), de grootbladige ficus en vetplanten. Meestal is het blad juist het decoratieve van zo’n plant, en bij beschadiging wordt de sierwaarde een stuk minder.

Zie je in een tuincentrum planten met zulke bladeren? Kies dan de plant met het meeste onaangetaste blad!

>>> De echeveria van de coverfoto verkopen we ook in onze webshop! <<<

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*