echeveria

Waarom je sommige planten beter niet kunt aanraken

Heb jij ook de neiging om planten met bijzondere bladeren aan te raken? Niet doen! Dat kan weleens nadelig zijn voor de plant! Daarnaast is het geen mooi gezicht.

Natuurlijk kun je planten zoals lavendel of citroengeranium aanraken. Juist doen, want die verspreiden na aanraking een heerlijke geur! Deze planten hebben niet een opvallend waslaagje op hun blad zitten, maar er zijn ook planten die dat wel hebben. Raak je die bladeren aan, dan tast je het waslaagje aan, en wordt het blad lelijk.

Beschermingslaagje voor huidmondjes en haartjes

Het waslaagje is als het ware een beschermingslaagje. Zo’n blad bestaat uit huidmondjes en haartjes. Dat zijn over het algemeen de bladeren die er een beetje fluweelachtig uitzien. Bij aanraking beschadig je dat fluweelachtige. Dat kun je ook meteen zien, want je vingerafdrukken blijven erin staan, of het krijgt donkere vlekken. Het gevolg is dat de huidmondjes van het blad niet meer goed kunnen ademen, en dat kan niet meer herstellen.

Gelukkig gaat je plant er niet dood van. Want hoewel dat blad is aangetast, is er (over het algemeen) nog genoeg blad over dat niet is aangetast.

blad-gatenplant-monstera

Kamerplanten met sierwaarde

Dit type blad zie je veel bij kamerplanten, en dan met name bij het jonge blad. Denk aan gatenplanten (monstera), de grootbladige ficus en vetplanten. Meestal is het blad juist het decoratieve van zo’n plant, en bij beschadiging wordt de sierwaarde een stuk minder.

Zie je in een tuincentrum planten met zulke bladeren? Kies dan de plant met het meeste onaangetaste blad!

>>> De echeveria van de coverfoto verkopen we ook in onze webshop! <<<

2 Comments

 1. Hoi,bij de echeveria zit bij a geen wortel meer aan,moet ik de plant verpotten of eerst op water zetten om er wortel aan te laten komen.
  En moet ik de citroengeranium snoeien voor de winter.
  Groeten.

  • Hoi Janny, een echeveria moet je niet op water zetten. Je kunt hem gemakkelijk stekken door de stekjes van de stam te halen en die in een pot gevuld met potgrond te zetten. Nu voor de winter zullen ze niet zoveel meer groeien (de plant komt in rust), maar volgend voorjaar gaan ze dan groeien. Geef de plant niet te veel water!

   Citroengeranium kun je prima snoeien voor de winter, daar krijg je een mooie volle plant voor terug.

   Veel succes Janny!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*