graslelie

Water en groene zeep: huis- tuin- en keukenmiddeltje tegen luis bij planten

Wil je luis op je kamerplant bestrijden, en zoek je daarvoor een natuurlijk middel? Gebruik dan groene zeep.

Als een plant luis heeft, kun je dat zien doordat het blad geel en lelijk wordt of omkrult, of bijvoorbeeld aan zwarte puntjes op het blad of de stengels. Bij jonge planten is de luis vaak groen, dan valt het nauwelijks op. Ook geeft luis een glimmend, kleverig stofje af, dat honingdauw wordt genoemd.

Theelepel groene zeep

Om luis te bestrijden, los je om te beginnen een theelepel groene zeep op in een liter water. Doe de oplossing in een schone sprayflacon of een plantenspuit, en bespuit de plant. Spray zo lang tot het vocht van de plant afdrupt. Ga over de gehele plant heen, en spray ook aan de onderkant van het blad, dan heb je alles wel geraakt.

Bij dopluis op bijvoorbeeld laurier veeg je alle bladeren af met het middel. Dat komt omdat dopluis zichzelf vastzet op het blad. Bij ‘gewone’ luis is dat in principe niet nodig – en vaak ook niet verstandig. Blad kan kwetsbaar zijn, heeft een waslaagje, en planten houden er over het algemeen niet van om aangeraakt te worden. Gaat het om een plant met leerachtig blad, dan kun je dit eventueel wel doen. Dat blad is wat sterker.

pannenkoekenplant_pilea_peperomioides

Misschien is niet alle luis meteen dood

Daarna doe je vooral helemaal niets. Het duurt even voordat luis doodgaat – langer dan bij agressievere middelen. Het kan zijn dat nog niet alle luis dood is na de eerste behandeling – vaak is er nog een volgende generatie. Controleer daarom je plant na tien dagen, en herhaal de behandeling als je denkt dat dit nodig is.

Luis = slechte weerstand

De eerste behandeling kan ook net dat zetje zijn voor de plant om weer meer kracht te krijgen, en de resterende luis eigenhandig af te weren. Planten krijgen namelijk last van luis als de weerstand van de plant slecht is.

Toch een anti-luizenmiddel? Ga voor biologisch

Heb je de behandeling een paar keer herhaald, maar is de luis hardnekkig? Dan werkt een specifiek anti-luizenmiddel waarschijnlijk krachtiger. Maar kies dan zeker voor een middel op biologische basis. Behalve dat dit beter is voor de plant, is dit ook beter voor jezelf: waarschijnlijk adem je een beetje in, of komt er een deel op je huid.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*