Wordt je pannenkoekenplant (pilea peperomioides) kaal aan de onderkant?

Wordt je pannenkoekenplant (pilea peperomioides) kaal aan de onderkant?

Eigenaren van oudere pannenkoekenplanten (pilea peperomioides) zullen het wel herkennen: de onderkant van de stam wordt een beetje kaal. Af en toe wordt een oud blad van de plant namelijk geel en lelijk, en stoot de plant het blad af. Overigens ben ik de plant meestal voor: ik haal het lelijke blad er zelf af. Hoe ouder de plant, hoe langer de kale stam wordt. Wat doe je daaraan?

Het hoort wel een beetje bij de plant

Veel mensen vinden zo’n kale stam lelijk. Zelf vind ik het niet vervelend: het hoort erbij als de plant ouder wordt – en ik ben heel trots op mij megagrote pilea! Ook hangen bij mijn plant de wat oudere en langere stengels wat meer naar beneden, waardoor ze de kale stam iets bedekken. Maar mocht je het toch niet zo aantrekkelijk vinden, dan zijn er twee gemakkelijke oplossingen.

stengel pannenkoekenplant pilea peperomioides
Je ziet op de stam duidelijk de plekken waar eerst een bladstengel groeide. De stokjes naast de stam zijn ter ondersteuning.

Verpotten

Allereerst kun je ervoor kiezen om je plant bij de volgende verpotbeurt een klein stukje dieper in de pot te planten – ongeveer 1 centimeter. Liever niet dieper, want dan krijgt de plant niet voldoende zuurstof via de wortels en kwijnt hij weg.

Stekjes laten staan

Wat je ook kunt doen, is een paar stekjes die naast de moederstam groeien, laten staan. Zij kunnen dan de onderkant van de plant aanvullen. Je ziet uiteraard wel dat het niet de bladeren van de originele plant zijn, want ze zijn wat kleiner. Maar al met al ziet het er wel mooi groen uit!

Wordt je plant echt te groot voor jou en helpen deze oplossingen niet (genoeg)? Stek je pilea dan en laat opnieuw een plant opgroeien. Met je grote pannenkoekenplant kun je dan iemand anders blij maken.

Heb jij nog een goede ‘oplossing’? Laat het ons dan vooral weten!

Over de foto bovenaan: pannenkoekenplanten zijn kamerplanten. In een warme zomer kan de plant best een tijdje buiten staan, maar hij hoort echt binnen!

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*