Wordt je pannenkoekenplant (pilea peperomioides) kaal aan de onderkant?

Wordt je pannenkoekenplant (pilea peperomioides) kaal aan de onderkant?

Eigenaren van oudere pannenkoekenplanten (pilea peperomioides) zullen het wel herkennen: de onderkant van de stam wordt een beetje kaal. Af en toe wordt een oud blad van de plant namelijk geel en lelijk, en stoot de plant het blad af. Overigens ben ik de plant meestal voor: ik haal het lelijke blad er zelf af. Hoe ouder de plant, hoe langer de kale stam wordt. Wat doe je daaraan?

Het hoort wel een beetje bij de plant

Veel mensen vinden zo’n kale stam lelijk. Zelf vind ik het niet vervelend: het hoort erbij als de plant ouder wordt – en ik ben heel trots op mij megagrote pilea! Ook hangen bij mijn plant de wat oudere en langere stengels wat meer naar beneden, waardoor ze de kale stam iets bedekken. Maar mocht je het toch niet zo aantrekkelijk vinden, dan zijn er twee gemakkelijke oplossingen.

stengel pannenkoekenplant pilea peperomioides
Je ziet op de stam duidelijk de plekken waar eerst een bladstengel groeide. De stokjes naast de stam zijn ter ondersteuning.

Verpotten

Allereerst kun je ervoor kiezen om je plant bij de volgende verpotbeurt een klein stukje dieper in de pot te planten – ongeveer 1 centimeter. Liever niet dieper, want dan krijgt de plant niet voldoende zuurstof via de wortels en kwijnt hij weg.

Stekjes laten staan

Wat je ook kunt doen, is een paar stekjes die naast de moederstam groeien, laten staan. Zij kunnen dan de onderkant van de plant aanvullen. Je ziet uiteraard wel dat het niet de bladeren van de originele plant zijn, want ze zijn wat kleiner. Maar al met al ziet het er wel mooi groen uit!

Wordt je plant echt te groot voor jou en helpen deze oplossingen niet (genoeg)? Stek je pilea dan en laat opnieuw een plant opgroeien. Met je grote pannenkoekenplant kun je dan iemand anders blij maken.

Heb jij nog een goede ‘oplossing’? Laat het ons dan vooral weten!

Over de foto bovenaan: pannenkoekenplanten zijn kamerplanten. In een warme zomer kan de plant best een tijdje buiten staan, maar hij hoort echt binnen!

24 Comments

 1. Ik heb een pannenkoekenplant van nog geen jaar oud. Er groeien wel jongere bladeren aan de bovenkant van de stam en de stam groeit ook goed maar de bladeren aan de onderkant knappen snel af, ondanks dat ze nog wel groen zijn.
  Het is nog allemaal een heel sneu geheel want bijna alle grote bladeren zijn eraf en slechts aan de bovenkant zit nog blad.
  We geven de plant wekelijks water en om de paar weken doen we hier voeding bij voor kamerplanten.
  Is mijn plant nog te redden?
  Alvast bedankt voor het meedenken.

  Groet,
  Jolien.

  • Hoi Jolien, wat vervelend zeg! De pannenkoekplant heeft inderdaad blad om voorzichtig mee om te gaan. Het komt weleens door dat er tijdens het draaien van de plant zomaar een blad afknapt, maar zo uit zichzelf kennen we het niet.
   Is het blad ook een beetje geel? Dan is dit een normaal verschijnsel, als de bladeren nog groen zijn dan is dit niet normaal. Ik lees dat de plant goed verzorgd wordt, dus dat is niet het probleem. Probeer de plant zo weinig mogelijk te verplaatsen of nog liever: voorzichtig om te draaien als dit nodig is. Deze plant moet te redden zijn. Als de lucht niet te droog is, en het niet veel warmer is dan 21 graden, dan zien we niet zoveel problemen.

 2. Ik wil graag een pannenkoekplant op stam, moet ik dan de onderste bladeren en nieuwe stekjes verwijderen

  Vr. Gr Henny

  • Hoi Henny, het is in ieder geval slim om de nieuwe stekjes uit de pot te halen. De onderste bladeren zullen op den duur vanzelf afvallen. Dat kan even duren, maar ik vermoed dat het beter is om dit op de natuurlijke manier te laten verlopen. Dan raakt de plant niet uit evenwicht. Succes!

 3. Hallo. Ik heb 2 pilea’s bij de ene zijn alle bladeren afgevallen en ik heb enkel nog een stammetje met twee sneue nieuwe blaadjes. De andere begint er ook slecht uit te zien. De randen van de blaadjes worden donker er beginnen te krullen. Dan valt het blad af…ik probeerde al alles, meer water…droger laten staan, voeding bij doen…maar ik zie geen beterschap. Stekjes krijg ik helemaal niet. Graag advies?

  • Hoi An, dat klinkt als een lastig geval. Het is moeilijk in te schatten wat hier de oorzaak is. Vaak geven mensen de planten te veel water – gemiddeld twee keer per week water geven is voor de pilea zeker voldoende. Geef in dit geval zeker geen voeding. Het kan verstandig zijn om de planten over te zetten in nieuwe grond. Als de wortels nog intact zijn, komt het wel weer goed. Lees ook even ons artikel over luis in de pannenkoekenplant. Wie weet heb je die behandeling nog niet geprobeerd? Heel veel succes! Groeten, Albert Jan en Linda

 4. Michelle

  Als je de lange kale stam lelijk vind kan je ook de stam afknippen onder de bladeren die er nog wel aan zitten. De onderse 2 of 3 bladeren haal je eraf en zet het stammetje op water. Deze stam krijgt dan met 2 weken nieuwe wortels. Als deze groot genkeg zijn kan je hem weer jn de potgrknd zetten en je mooie pilea heeft niet zo’n kale stam meer.

 5. Wilfried Van de Sande

  mijn pannenkoek plant heeft een stam onderaan zonder blaren, bovenaan voldoende blaren
  en nu zelfs kleine bloemen in trosjes…kan je met die bloementrosjes iets aanvangen?

  • Hoi Wilfried, leuke bloemetjes zijn het, vind je niet? Wij knippen op den duur de bloemen er wel uit, dan gaan de voedingsstoffen weer naar het blad toe – en dat is uiteindelijk de echte sierwaarde van de plant. Groetjes, Albert Jan en Linda

 6. Hoi Linda!

  Mijn pilea wordt zo groot en zwaar dat ie aldoor omvalt. Heb je nog een goeie tip hoe ik ‘m rechtop kan houden? Heb er nu een stok ingezet maar dit houdt ie ook niet echt.

  Groetjes Sanne

  • Hoi Sanne,

   Heb je er één stok ingezet? Ik zou je adviseren om aan vier kanten een dunne stok in de pot te zetten, en deze vast te zetten aan de stam met bijvoorbeeld hol binddraad. Dan heeft de plant meer steun. Houd er wel rekening mee dat je dan over een tijdje weer langere stokken moet gebruiken.

   Mocht je bedoelen dat de pot telkens omvalt, dan zou je het beste een grotere pot (en grotere binnenpot) kunnen gebruiken.

   Veel succes! Groetjes, Linda

 7. Soms vind ik enkele groene balletjes van 2 tot 3 mm in mijn pannekoekenplant stekjes. Weet iemand waar die vandaan komen?

  • Hoi Wouter, zonder foto is het lastig beoordelen. Het zou misschien een bloem kunnen zijn, dat komt af en toe voor. Je kunt ons altijd even mailen (groenepassies[a]gmail.com), dan kijken we ernaar! Groet, Albert Jan en Linda

 8. Wil nog even reageren op het bericht van Jolien en An.
  Heb die problemen ook gehad met mijn eerste plantjes. Heb er nu terug 2 die het super doen.
  Het ligt echt aan de hoeveelheid water. Ze doen het goed wanneer ze droog staan.Ik geef ze nu
  om de 10 à 14 dagen een scheutje maar water en zo doen ze het goed. Grtjs Connie

  • Hoi Connie, wat leuk dat je op het bericht van Jolien en An reageert. Wie weet is dit ook voor hen een oplossing.

 9. Hoi,
  Ik heb 2 grote pilea planten die het heel lang goed hebben gedaan. Maar sinds een maand of 3 worden ze steeds minder. Wat vooral opvalt is dat een deel vd bladeren (deels) rood begint te kleuren en het blad begint te krullen. Hebben jullie enig idee wat de oorzaak kan zijn en nog belangrijker, wat ik er aan kan doen?
  Alvast bedankt! Hartelijke groet Tamara

  • Hoi Tamara, als je voeding hebt gegeven volgens de richtlijnen op de verpakking (van de voeding), kun je dat uitsluiten. Zo niet, dan adviseren we je met klem om je pilea regelmatig voeding te geven. De planten zouden last kunnen hebben van luis, maar dan krijg je meestal gekruld blad. We raden je aan om het aangetaste blad weg te knippen. Is er nog voldoende ruimte in de pot? Zo niet, verpot dan je plant. Pilea is een sterke plant, dit kan dus zeker nog goed komen. Groetjes, Albert Jan en Linda

 10. Hoi Linda,

  Ik heb meerdere pileas( allemaal gestekt) maar nu worden sommige heel licht van kleur, echt lichtgroen met niet zulke mooie bladeren,en andere donkergroen. Weet je waar dat mee te maken kan hebben?
  Groetjes Willemijn

 11. De pannekoekeplant is de beste plant die vuile lucht opneemt. Maar als hij teveel opneemt gaat hij zelf dood. Dus de kamer goed luchten. Of probeer te weten te komen of de lucht in je kamer goed is!!!

 12. Mijn pannenkoekenplant is nu ongeveer een jaar/anderhalf jaar oud en is door goede verzorging van mijn vader heel mooi en groot geworden. Het bovenste gedeelte is de laatste maanden wat te zwaar geworden waardoor die krom hing maar nu heb ik een groter probleem. Mijn vriendin heeft een stekkie eruit gehaald gister avond voor een andere vriendin en een stokje erin gebonden voor de stevigheid. Net ging ik kijken bij mijn plant de volgende ochtend en hij hangt nu helemaal slap alsof hij is omgeknakt of er geen kracht meer in zit. Ik heb geprobeerd met meerdere stokjes te ondersteunen maar dit houdt hij alsnog niet en door al het gedoe met de stengel al doe ik voorzichtig zijn er meer bladeren verloren gegaan en ben ik bang dat het straks einde verhaal is van mijn plant als ik later vandaag weer ga kijken.
  Dit was mijn lievelings kamer plant en het voelt als me huisdier dus ik vind het super zonde en heb spijt dat ik eraan heb laten sleutelen als iemand anders dan mijn vader😖
  Heeft u misschien de gouden tip hoe ik hem nog zou kunnen redden?
  Groetjes

  • Hoi Lora, wat jammer dat het opeens zo slecht gaat met je plant. Dat het aanvoelt als een huisdier is heel herkenbaar. Maar als je op een normale manier een stekje uit de pot haalt, kan dit niet het resultaat zijn. Is de potgrond aangevuld? Het kan geen kwaad om een grote plant te ondersteunen met stokjes, maar in dit geval lijkt het niet per se nodig. Haal voor nu even alle touwtjes en stokjes uit de plant en laat hem even met rust. Je zult zien dat de pilea opknapt. Overigens hoeft het niet erg te zijn als hij scheef gaat hangen, dat kan een heel karakteristieke plant opleveren. Sowieso is het een goed idee om een van de stekjes op te kweken tot een andere grote plant, met kaarsrechte stam. Dan heb je een vervanger als de moederplant het op den duur opgeeft. Complimenten voor je vader trouwens! Groeten, Albert Jan en Linda

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*