kerstboom

Zo blijft je kerstboom lang(er) mooi

Houd jij ervan om je kerstboom zeker tot Driekoningen (6 januari) te laten staan? Dan hebben wij wat tips voor je!

Natuurlijk is de kwaliteit van de boom ook afhankelijk van de soort boom die je in huis haalt. Een traditionele fijnspar (Picea abies) raakt redelijk snel zijn naalden kwijt – zonder kluit nog sneller. Een Nordmann (abies nordmanniana) heeft taaie en stugge naalden die niet zomaar uitvallen. Nog een voordeel: de naalden zijn niet zo scherp. Een nadeel? De prijs is ook hoger.

kerstboom kerstbal

Voorkom dat je kerstboom uitdroogt

Goed om te weten: de naalden van een kerstboom vallen uit als de takken indrogen. Je wil dus voorkomen dat de boom te veel uitdroogt. Dat kun je doen door de takken regelmatig te besproeien met een plantenspuit. De naalden nemen namelijk ook water op, en tegelijkertijd is de luchtvochtigheid heel belangrijk.

Kerstboom met kluit

Heb je een boom met kluit, dan geef je hem ongeveer eens per drie dagen water. Geef niet te veel, want je wil niet dat het een modderpoel wordt.

Kerstboom zonder kluit

Een boom zonder kluit moet eigenlijk constant in het water staan. Daar heb je mooie standaards* voor, die de boom rechthouden, en de stam tegelijkertijd in een waterbad laten staan (tip: een flinke scheut glycerine in het water schijnt te helpen tegen uitval van naalden bij een boom zonder kluit).

Daarnaast is het niet goed voor je boom om pal naast een verwarming of kachel te staan. Heb je de ruimte, zorg dan dat er wat afstand tussen de boom en de warmtebron is. Dat geldt ook voor vloerverwarming: zet dan je kerstboom op een krukje of bijzettafel.

kerstboom

Kerstboom uitplanten

Wil je de boom uitplanten? Snijd dan niet de top eraf om je piek gemakkelijker te kunnen bevestigen. De top is het groeipunt, en dat ben je dan kwijt. Dan moet een zijtak uitgroeien tot de hoofdtak (en dat kost weer meer moeite). Uitplanten doe je bij vorstvrij weer. Geef de boom regelmatig water!

Onthoud ook: hoe langer je de boom in huis hebt staan, hoe moeilijker het is om hem uit te planten. Vriest het heel hard? Wacht dan nog even met je boom buiten zetten. Zet hem zo lang in een garage of schuur. Dan kan de boom acclimatiseren.

Laat je kerstboom wennen

En goed om te onthouden voor volgend jaar: laat de boom ook even acclimatiseren als je hem van buiten naar binnen haalt. Laat hem een paar dagen in de garage, schuur, bijkeuken of berging staan. Dan went de boom vast aan wat hogere temperaturen, en is de overgang niet zo groot.

>>> Nog meer kerstinspiratie? Meld je aan voor onze online workshop kerststukken maken! <<<

kerstboom

*Dit is een affiliate-linkje. Dat betekent dat wij een klein bedrag krijgen, als je via deze link een product koopt. Voor jou blijft de prijs (uiteraard) gelijk.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*