Zo verzorg je een gatenplant (monstera deliciosa)

Zo verzorg je een gatenplant (monstera deliciosa)

Een gatenplant of monstera deliciosa is een dankbare plant die niet ingewikkeld is om te verzorgen. Je moet wel met een paar dingen rekening houden!

De monstera is oorspronkelijk een tropische plant. Dat betekent dat hij van warmte en een hoge luchtvochtigheid houdt. De woonkamer is dus een goede plek voor de plant. Houd er wel rekening mee dat de lucht in de winter snel droog wordt. Zéker als je een houtkachel hebt – maar ook centrale verwarming zorgt voor droge lucht. Dan kan het geen kwaad om een keteltje op je kachel te zetten of de plant af en toe te besproeien met een plantenspuit.

Luchtwortels van monstera

In het oerwoud groeit de gatenplant op grote bomen. Daarom krijgt hij luchtwortels: de bruine stengels die uit de plant steken. Knip deze niet af, het zijn geen dode takken. Met deze luchtwortels haalt de plant vocht en voedingsstoffen uit de lucht. Je kunt je voorstellen dat de lucht in een regenwoud daar vol mee zit. Bij ons is dat niet zo, dus je plant heeft ook gewoon potgrond nodig. Als de luchtwortels op de grond komen, is het verstandig om ze regelmatig te bewegen. Anders hechten ze zich aan je vloer.

monstera gatenplant luchtwortels

De bladeren van de monstera draaien zich naar het licht. Zet je de plant bij een raam, dan zul je zien dat ze je de rug toekeren. Daarom heeft Albert Jan de plant tegen de muur gezet waar geen ramen staan. Er komt wel genoeg licht, omdat de tegenovergestelde muur vooral uit ramen bestaat. Hierdoor groeien de bladeren de kamer in en kijken ze je aan. In mijn huis heb ik weinig keuze waar ik de plant neerzet. Daarom draai ik hem regelmatig, zodat hij niet maar één kant op groeit.

Monstera water en voeding geven

Monstera heeft ongeveer eens per week een flinke scheut water nodig – bij temperaturen boven de 20 graden wel twee keer per week. Ook is het goed om regelmatig vloeibare plantenvoeding mee te geven met het water. Doe dat ongeveer eens per maand in de winter, en eens per twee weken of eens per week in de zomer. Blijf goed kijken naar wat de plant nodig heeft.

Het blad van de monstera laat zien hoe de plant zich voelt. Is het blad mooi groen en glanzend, dan is de plant hartstikke gezond. Jong blad is meestal wat lichter van kleur. En wat ik heel gaaf vind: het komt opgerold uit de plant. Pas na een tijdje ontvouwt het blad zich en zie je hoeveel gaten het heeft. Hoe meer gaten, hoe gezonder de plant. Jonge planten krijgen vaak eerst blad zonder gaten of met weinig gaten.

Wordt het blad een beetje geel en droog, dan kan dat betekenen dat de plant meer water en voeding nodig heeft. Controleer ook de potgrond, want als die te nat is, kunnen de wortels gaan schimmelen en afsterven. Vervolgens kan de plant geen vocht meer opnemen en verdroogt hij.

Water geven gatenplant

Gatenplant snoeien

Een gatenplant kan enorm groot worden. Die van Albert Jan groeit tegen het plafond! Het is fantastisch als je daar de ruimte voor hebt, maar het past natuurlijk niet in elk huis. Ook zul je zien dat het oude blad op den duur wat lelijker wordt. Dan kun je de plant snoeien. Dat doe je door af en toe een lelijk blad af te knippen. Wordt de plant van onderen kaal? Dan kun je de stengel tot op zo’n 20 centimeter van onderen afknippen. De plant krijgt dan vanzelf weer nieuwe uitlopers. Voordat je de plant gaat snoeien, is het verstandig om hem te verpotten en nieuwe potgrond te geven. Van de afgeknipte stengel(s) kun je stekken maken. Het juiste moment hiervoor is het voorjaar.

Mosstokken

Omdat de monstera in de natuur op andere, stevigere planten en bomen groeit, is het zelf een erg slappe plant. Het blad gaat snel op de grond hangen. Daarom worden ze in tuincentra vaak al verkocht met mosstokken in de pot. Kweek je zelf een monstera op, dan zul je op den duur dus stokken in de pot moeten zetten om de plant rechtop te houden en te leiden.

gatenplant-monstera2

Monstera stekken

Een monstera is gemakkelijk te stekken. Ideaal ook als je de plant te groot vindt: een stek kun je nog wel gemakkelijk ergens kwijt. Ik schrijf expres ‘stek’ in plaats van ‘stekje’: hij is niet bepaald klein.

Om de plant te stekken, heeft hij wel luchtwortels nodig. Je kiest een stengel uit waar een blad én een luchtwortel aan zitten. Vervolgens knip of snijd je de stengel af met een schone snoeischaar of een schoon mesje. Je zet deze stengel eerst op water, om extra wortels te laten groeien. Vervang het water regelmatig, zodat de plant altijd schoon water heeft en niet gaat schimmelen. Overigens doet monstera het ook heel goed op water, dus je kunt ook een vaas met een gatenplant op tafel zetten.

Wat vind jij van de monstera?

34 Comments

 1. Hoi Linda,

  Wellicht een domme vraag 🙂 ,maar een monstera geeft toch ook nieuw blad vanaf de zijkanten? (Dus niet alleen van bovenaf). Mijn monstera is erg hoog en ik zou zo hem.zo graag de breedte in zien gaan.

  • Hoi Debora, dat klopt! Monstera groeit zeker ook in de breedte, er komen niet alleen bovenaan nieuwe bladeren aan. Geef je hem voldoende voeding? Groeten Linda

   • Bedankt voor je reply. Extra voeding wil ik nog wel eens vergeten… heb jij hierin nog tips?

    • Ha Debora, graag gedaan! Ik geef mijn monstera in de zomer wekelijks vloeibare plantenvoeding voor groene kamerplanten mee met het gietwater. Kijk voor de dosering vooral ook op de verpakking. Je koopt voeding bij een tuincentrum, en vaak hebben bloemenwinkels met een paar kamerplanten ook wel een klein assortiment voeding. Succes!

 2. De mijne is een drama…. hij hangt slap, de bladeren zijn geel en bruin en ziet er slecht uit. Genoeg water heeft hij zeker gehad…. Jammer want ik vind hem erg mooi. Blijkbaar ben ik niet gemaakt voor zelfs makkelijke planten….

  • Hoi Eva, heb je hem op de juiste plek staan? Geef je hem niet te veel water? En geef je hem regelmatig voeding? Groeten, Linda

 3. Hallo mijn monstera heeft veel bladeren maar geen gaten hoe komt dat en wat kan ik daar aan doen aub

  • Hoi Julia, jong blad van de monstera heeft over het algemeen geen gaten. Verzorg de plant optimaal, zodat hij zich helemaal goed voelt. Dan moeten er op den duur vanzelf gaten in het nieuwe blad komen. Succes!

 4. Mijn monstera groeit enorm breed uit. Erg mooi. Staat in de zomer naast de houtkachel. In de winter wordt dat natuurlijk te warm. Ik snoei hem dan weer flink in en geef hem een plaatsje bij het raam.

 5. Hoi
  Mij plant heeft af en toe nieuwe bladeren
  Maar mijne zit wel heel.vol met die stengels
  Kan ik er niet een aantal.weg knippen?

  • Hoi Sonja, bedoel je met stengels de luchtwortels? Die kun je beter niet afknippen, daar haalt de plant zuurstof mee uit de lucht. Als ze in aanraking komen met grond of water, maken ze gewone wortels. Groetjes, Albert Jan en Linda

 6. Hallo, de luchtwortels beginnen nu zo lang te worden dat ze in de weg beginnen te staan. Ik weet ik mag ze niet wegknippen. Bijknippen is ook geen optie?

  • Hoi Wendy, ons advies is om niet aan de luchtwortels te zitten. We kunnen je niet beloven dat er niets gebeurt als je de stengels wegknipt. Groeten, Albert Jan en Linda

 7. Hallo,

  Sinds kort zie ik kleine zwarte vliegjes uit mijn monstera pot komen, en het zijn er echt heel veel!
  Volgens internet zijn dit dan rouwvliegjes maar ik weet niet zo goed hoe dit te behandelen.. heb al wel aaltjes gekocht ( dit nog niet in de pot gedaan ) en er werd me aangeraden de potgrond te vervangen en ook tussen de wortels af te spoelen maar dit is haast geen doen met zo’n grote plant..
  Enig idee?

  • Hoi Suzanne, wat vervelend dat je er zoveel last van hebt. We kunnen ons voorstellen dat uitspoelen geen optie is. Wij hebben hier geen ervaring mee, maar volgens ons ben je al goed op weg. Kijk het nog even aan! Groeten, Albert Jan en Linda

 8. Mijn Monstera krijgt steeds bruine randen langs de bladeren. Ik ontdekte dat de grond enorm stonk, dus waarschijnlijk gaf ik teveel water. Ik geef hem nu dus minder en gelukkig stinkt de grond inmiddels niet meer. Wel zijn de bladeren nog bruin. Maar denk ook niet dat dit nog bijtrekt of wel?
  Hij krijgt trouwens ook voeding en voldoende licht. Ook krijgt hij nog steeds af en toe een nieuw (groen) blad. Maar ik heb nu een paar bruine bladeren weg geknipt en nu is ie wel erg kaal.
  Ik heb overigens nog nooit luchtwortels gekregen.
  Nog tips om hem mooier groen en voller te krijgen?

  • Hoi Ginny, waarschijnlijk was je er net op tijd bij. Een plant heeft meer last van te veel water dan van te weinig.
   Bruine bladeren kun je inderdaad beter weghalen, dat trekt niet meer bij. Als er alweer een nieuw blad aankomt betekent dit dat je op de goede weg bent. Nu het herfst is, is het verstandig om de plant de helft minder voeding te geven dan in de zomer (bekijk vooral ook de verpakking). Een plant ontwikkelt luchtwortels alsh ij wat ouder is. Hebben de nieuwe bladeren (steeds meer) gaten? Dat is een teken dat de plant het naar zijn zin heeft.
   Of de plant voller wordt, is afhankelijk van met hoeveel uitlopers of stammen de plant uit de grond komt.
   Veel plezier met je monstera! Groeten, Albert Jan en Linda

 9. Ik heb er één cadeau gekregen en daarmee was het de 20ste plant in mijn huishouden. Ik heb hem gestekt en eigenlijk lijken ze het goed te doen. Nu zijn er alleen 2dingen. Bij het stekje is een nieuw blad maar deze rolt niet uit, kijk nu +-3wkn tegen opgerold blad aan. En bij de originele zie ik wel een nieuw blad ontstaan maar die lijkt niet goed uit de stengel te kunnen komen… Tips?

  Groetjes taar

  • Hoi Tara, wat een leuk cadeau! Dat de plant het nu wat langzamer aan doet, komt door het seizoen. In het najaar duurt dit nou eenmaal wat langer. Dat komt door de kortere dagen, de plant krijgt simpelweg minder licht. Ook bij ons doen alle planten het in het voorjaar beter dan in de herfst en de winter. Bij voldoende licht, regelmatig water en voeding, gaat dit vanzelf. Geniet van je mooie plant! Groetjes, Albert Jan en Linda

 10. Hoi!

  Ik heb een Monstera cadeau gekregen afgelopen augustus en hij heeft pas na een paar weken een vast, licht plekje gekregen. (daarvoor even buiten gestaan en door verhuizingen mee geschoven)

  Nu merk ik dat de bladeren steeds meer omkrullen, inzakken en dat nieuwere bladeren onderop geel worden. Hij krijgt nu om de twee weken water, sproei ik zeker 4x in de week en ik begrijp dat in de winter voeding geen goed idee is. Ook heb ik hem nog niet verpot en groeit hij in de breedte, dus zonder stok.

  Hoe kan ik ervoor zorgen dat de bladeren weer mooi recht en groen worden?

  Alvast bedankt!

  • Hoi Niekie, allereerst zal je gatenplant tijd nodig hebben om aan zijn nieuwe plek te wennen. Blad dat eenmaal geel is, wordt niet meer groen. Plaats een mosstok en leid aan de hand daarvan de plant voorzichtig omhoog. Verpot je plant in het voorjaar, wanneer de dagen weer langer worden. Dan gaat het helemaal goedkomen. Lees ook ons artikel waarin we problemen met monstera uitleggen en oplossingen geven. Succes! Groeten, Linda en Albert Jan

 11. Mike van Maurik

  Mijn Monstera heeft het helaas zwaar. Veel bladeren beginnen te krullen, hebben bruine vlekken en worden geel. We zijn 5 weken op vakantie geweest en mogelijk hebben de verzorgers te veel/weinig water gegeven en ook was het wat fris in huis. De vraag is, kan ik dit proces terugdraaien? Kan ik daarnaast ook de slechte bladeren al knippen of moet ik daar mee wachten?

  MVG Mike

  • Hoi Mike, dat het iets kouder is geweest tijdens jullie afwezigheid zal het probleem niet zijn. Het geven van te veel of juist te weinig water kan wel problemen veroorzaken. Dat is hier vast ook het geval, in combinatie met het korten van de dagen. Met de juiste verzorging komt het wel weer goed.
   Slecht blad weghalen is prima, dat kan altijd.
   Als er weer nieuw blad aanokmt, met mooie en veel gaten, dan is dat een indicate dat het weer de goede kant opgaat met de plant.
   Veel succes! Groeten, Albert Jan en Linda

 12. Hallo,
  Ik heb mijzelf vanmiddag getrakteerd op deze mooie plant. Echter lees ik nu op internet dat hij giftig is voor huisdieren. Maar kom er niet achter hoe en wat er nu precies giftig aan is..

  Nu heb ik een Duitse herder en deze plant in een soort kruikpot op de grond staan. Hij eet geen planten en snuffelt er ook niet aan maar hij loopt er wel eens langs.

  Is het dan ook giftig?

  • Hoi Ineke, maak je geen zorgen voor de hond. Zolang hij niet van het blad gaat eten, is het geen probleem. Groeten, Albert Ja en Linda

 13. Sinds de zomer onze Monstera 1 meter vanaf het raam staan. Begon goed met nieuwe bladeren die uitrolde.
  Nu krijg ik bruine randen aan de bovenste bladeren, dat knip ik er voorzichtig een beetje af. De onderste bladeren worden een beetje geel en hangen slap.
  Vind het lastig. Hij krijgt elke 2 weken ong 200ml water. 1x in de maand voeding erbij.
  Hij krijgt smorgens direct zonlicht….

  • Hoi Wendy, als de plant voldoende licht en voeding krijgt, moet het zeker goedkomen (hanteer de richtlijnen uit dit artikel, maar controleer ook zeker de verpakking van de plantenvoeding). Je kunt nog proberen om je plant één keer per week water te geven in plaats van eens per twee weken. Vooral ook: in de zomer iets meer en in de winter iets minder. Besproei de plant ook regelmatig om de luchtvochtigheid op peil te brengen. Succes! Groeten, Albert Jan en Linda

 14. Hi Linda! Onze Monstera heeft het de eerste maanden heel goed gedaan met mooie groene bladeren en ook veel nieuw blad, maar sinds twee maanden gaat de plant steeds slechter en we weten niet waar het door komt.
  De onderste bladeren worden een voor een geel en sommige verschrompelen en de bovenste bladeren krijgen bruin/zwarte vlekken (bij sommige bladeren aan de rand, bij andere bladeren midden in het blad). Inmiddels heeft elk blad wel wat 🙁
  De plant staat in het midden van de kamer, en we geven hem aan de hand van een verzorgingsapp water. De bovengrond van de plant voelt erg droog, maar als je een lange saté prikker in de grond steekt voelt de prikker vochtig aan aan de onderkant. Onder in de pot zitten hydro korrels.
  Als ik online bovenstaande problemen Google krijg ik ‘je plant krijgt te veel of juist te weinig water’ maar geen idee dus wat het in ons geval is.
  Is onze plant nog te redden en wat moeten we precies doen (ook met de gele en beschadigde bladeren).
  Alvast bedankt!

  • Hoi Maartje, wat jammer dat jullie monstera het steeds slechter doet. Het is geen goed teken als de grond onderin de pot vochtig is. Ook al is het een tropische plant, een overschot aan water moet kunnen weglopen. Waarschijnlijk lukt dat te weinig met de hydrokorrels. Als een plant te veel water krijgt, krijgt hij dezelfde symptomen als een plant die uitdroogt. We zouden je aanraden om de plant uit de pot te halen en met nieuwe potgrond in een plastic binnenpot (containerpot) te zetten. Vervolgens kun je het geheel wel weer in een sierpot zetten. Als de plant nu te veel water krijgt, til je de plant uit de pot en gooi je het water weg. Al klinkt dat soms makkelijker dan het is, aangezien monstera’s grote planten kunnen worden.
   Heel veel succes! Groeten, Albert Jan en Linda

 15. Rob Verwoerd

  ik heb de plant een maand geleden aangeschaft
  hij staat op een redelijk schaduwplek
  nou heb ik ontdekt dat op 2 bladen bruine vlekken zitten
  ik weet niet of dat goed of slecht is
  graag advies.

  • Hoi Rob, vlekken zijn nooit goed – en die gaan ook niet meer weg. De monstera zal eerst moeten wennen aan de nieuwe plek. Het licht, de temperatuur en luchtvochtigheid is anders dan waar de plant vandaan komt. Die gewenning kan wel een maand duren. Geef één tot hooguit twee keer per week water en besproei de plant regelmatig met de plantenspuit. Succes! Groeten, Albert Jan en Linda

 16. Goedendag,
  Ik heb sinds een paar weken een monstera plant.
  Nu zijn er ongeveer 3 of 4 bladeren die donker bruine vlekken hebben.
  De rest van de bladeren doen het redelijk goed (nog een paar met kleine vlekjes.
  Duiden deze vlekken op te veel water krijgen want naar mij inziens doe ik dat niet.
  Worden deze bladeren nog beter of moet ik ze eraf knippen?

  gr,

  Arno

  • Hoi Arno,
   De monstera zal eerst moeten wennen aan de nieuwe plek, dit kan wel een maand duren. De bladeren die bruine vlekken hebben gaan niet meer weg. Maar knip ze niet te snel weg, want je kunt er goed aan zien of het straks beter gaat met je plant. Gaat het beter met je plant, dan breiden de bruine vlekken niet uit. Gaat het niet beter, dan worden de vlekken groter.
   Zodra in het voorjaar nieuwe bladeren komen met drie tot vijf gaten, dan verzorg je de plant goed.

   De meeste planten die het niet goed doen krijgen te veel water. Geef de gatenplant één, hooguit twee keer per week water. Sproeien met de plantenspuit mag bijna elke dag, vooral als de cv hoger dan 20 graden staat.

   Succes! Groeten, Albert Jan en Linda

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*