monstera gatenplant verzorging

Zo verzorg je een gatenplant (monstera deliciosa)

Een gatenplant of monstera deliciosa is een dankbare plant die niet ingewikkeld is om te verzorgen. Je moet wel met een paar dingen rekening houden!

De monstera is oorspronkelijk een tropische plant. Dat betekent dat hij van warmte en een hoge luchtvochtigheid houdt. De woonkamer is dus een goede plek voor de plant. Houd er wel rekening mee dat de lucht in de winter snel droog wordt. Zéker als je een houtkachel hebt – maar ook centrale verwarming zorgt voor droge lucht. Dan kan het geen kwaad om een keteltje op je kachel te zetten of de plant af en toe te besproeien met een plantenspuit.

Luchtwortels van monstera

In het oerwoud groeit de gatenplant op grote bomen. Daarom krijgt hij luchtwortels: de bruine stengels die uit de plant steken. Knip deze niet af, het zijn geen dode takken. Met deze luchtwortels haalt de plant vocht en voedingsstoffen uit de lucht. Je kunt je voorstellen dat de lucht in een regenwoud daar vol mee zit. Bij ons is dat niet zo, dus je plant heeft ook gewoon potgrond nodig. Als de luchtwortels op de grond komen, is het verstandig om ze regelmatig te bewegen. Anders hechten ze zich aan je vloer.

monstera gatenplant luchtwortels

De bladeren van de monstera draaien zich naar het licht. Zet je de plant bij een raam, dan zul je zien dat ze je de rug toekeren. Daarom heeft Albert Jan de plant tegen de muur gezet waar geen ramen staan. Er komt wel genoeg licht, omdat de tegenovergestelde muur vooral uit ramen bestaat. Hierdoor groeien de bladeren de kamer in en kijken ze je aan. In mijn huis heb ik weinig keuze waar ik de plant neerzet. Daarom draai ik hem regelmatig, zodat hij niet maar één kant op groeit.

Monstera water en voeding geven

Monstera heeft ongeveer eens per week een flinke scheut water nodig – bij temperaturen boven de 20 graden wel twee keer per week. Ook is het goed om regelmatig vloeibare plantenvoeding mee te geven met het water. Doe dat ongeveer eens per maand in de winter, en eens per twee weken of eens per week in de zomer. Blijf goed kijken naar wat de plant nodig heeft.

Het blad van de monstera laat zien hoe de plant zich voelt. Is het blad mooi groen en glanzend, dan is de plant hartstikke gezond. Jong blad is meestal wat lichter van kleur. En wat ik heel gaaf vind: het komt opgerold uit de plant. Pas na een tijdje ontvouwt het blad zich en zie je hoeveel gaten het heeft. Hoe meer gaten, hoe gezonder de plant. Jonge planten krijgen vaak eerst blad zonder gaten of met weinig gaten.

Wordt het blad een beetje geel en droog, dan kan dat betekenen dat de plant meer water en voeding nodig heeft. Controleer ook de potgrond, want als die te nat is, kunnen de wortels gaan schimmelen en afsterven. Vervolgens kan de plant geen vocht meer opnemen en verdroogt hij.

Water geven gatenplant

Gatenplant snoeien

Een gatenplant kan enorm groot worden. Die van Albert Jan groeit tegen het plafond! Het is fantastisch als je daar de ruimte voor hebt, maar het past natuurlijk niet in elk huis. Ook zul je zien dat het oude blad op den duur wat lelijker wordt. Dan kun je de plant snoeien. Dat doe je door af en toe een lelijk blad af te knippen. Wordt de plant van onderen kaal? Dan kun je de stengel tot op zo’n 20 centimeter van onderen afknippen. De plant krijgt dan vanzelf weer nieuwe uitlopers. Voordat je de plant gaat snoeien, is het verstandig om hem te verpotten en nieuwe potgrond te geven. Van de afgeknipte stengel(s) kun je stekken maken. Het juiste moment hiervoor is het voorjaar.

Mosstokken

Omdat de monstera in de natuur op andere, stevigere planten en bomen groeit, is het zelf een erg slappe plant. Het blad gaat snel op de grond hangen. Daarom worden ze in tuincentra vaak al verkocht met mosstokken in de pot. Kweek je zelf een monstera op, dan zul je op den duur dus stokken in de pot moeten zetten om de plant rechtop te houden en te leiden. Mosstokken kun je ook hier* kopen.

gatenplant-monstera2

Monstera stekken

Een monstera is gemakkelijk te stekken. Ideaal ook als je de plant te groot vindt: een stek kun je nog wel gemakkelijk ergens kwijt. Ik schrijf expres ‘stek’ in plaats van ‘stekje’: hij is niet bepaald klein.

Om de plant te stekken, heeft hij wel luchtwortels nodig. Je kiest een stengel uit waar een blad én een luchtwortel aan zitten. Vervolgens knip of snijd je de stengel af met een schone snoeischaar of een schoon mesje. Je zet deze stengel eerst op water, om extra wortels te laten groeien. Vervang het water regelmatig, zodat de plant altijd schoon water heeft en niet gaat schimmelen. Overigens doet monstera het ook heel goed op water, dus je kunt ook een vaas met een gatenplant op tafel zetten. Na het stekken moet je de plant goed verzorgen. Hoe je dat doet, lees je in dit artikel.

Wat vind jij van de monstera?

*Dit is een affiliate-linkje. Dat betekent dat wij een klein bedrag krijgen, als je via deze link een product koopt. Voor jou blijft de prijs (uiteraard) gelijk.

103 Comments

  1. Hoi Linda,

    Wellicht een domme vraag 🙂 ,maar een monstera geeft toch ook nieuw blad vanaf de zijkanten? (Dus niet alleen van bovenaf). Mijn monstera is erg hoog en ik zou zo hem.zo graag de breedte in zien gaan.

    • Hoi Debora, dat klopt! Monstera groeit zeker ook in de breedte, er komen niet alleen bovenaan nieuwe bladeren aan. Geef je hem voldoende voeding? Groeten Linda

        • Ha Debora, graag gedaan! Ik geef mijn monstera in de zomer wekelijks vloeibare plantenvoeding voor groene kamerplanten mee met het gietwater. Kijk voor de dosering vooral ook op de verpakking. Je koopt voeding bij een tuincentrum, en vaak hebben bloemenwinkels met een paar kamerplanten ook wel een klein assortiment voeding. Succes!

  2. De mijne is een drama…. hij hangt slap, de bladeren zijn geel en bruin en ziet er slecht uit. Genoeg water heeft hij zeker gehad…. Jammer want ik vind hem erg mooi. Blijkbaar ben ik niet gemaakt voor zelfs makkelijke planten….

    • Hoi Eva, heb je hem op de juiste plek staan? Geef je hem niet te veel water? En geef je hem regelmatig voeding? Groeten, Linda

    • Hoi Julia, jong blad van de monstera heeft over het algemeen geen gaten. Verzorg de plant optimaal, zodat hij zich helemaal goed voelt. Dan moeten er op den duur vanzelf gaten in het nieuwe blad komen. Succes!

  3. Mijn monstera groeit enorm breed uit. Erg mooi. Staat in de zomer naast de houtkachel. In de winter wordt dat natuurlijk te warm. Ik snoei hem dan weer flink in en geef hem een plaatsje bij het raam.

    • Hoi Sonja, bedoel je met stengels de luchtwortels? Die kun je beter niet afknippen, daar haalt de plant zuurstof mee uit de lucht. Als ze in aanraking komen met grond of water, maken ze gewone wortels. Groetjes, Albert Jan en Linda

  4. Hallo, de luchtwortels beginnen nu zo lang te worden dat ze in de weg beginnen te staan. Ik weet ik mag ze niet wegknippen. Bijknippen is ook geen optie?

    • Hoi Wendy, ons advies is om niet aan de luchtwortels te zitten. We kunnen je niet beloven dat er niets gebeurt als je de stengels wegknipt. Groeten, Albert Jan en Linda

  5. Hallo,

    Sinds kort zie ik kleine zwarte vliegjes uit mijn monstera pot komen, en het zijn er echt heel veel!
    Volgens internet zijn dit dan rouwvliegjes maar ik weet niet zo goed hoe dit te behandelen.. heb al wel aaltjes gekocht ( dit nog niet in de pot gedaan ) en er werd me aangeraden de potgrond te vervangen en ook tussen de wortels af te spoelen maar dit is haast geen doen met zo’n grote plant..
    Enig idee?

    • Hoi Suzanne, wat vervelend dat je er zoveel last van hebt. We kunnen ons voorstellen dat uitspoelen geen optie is. Wij hebben hier geen ervaring mee, maar volgens ons ben je al goed op weg. Kijk het nog even aan! Groeten, Albert Jan en Linda

    • Hoi! Ik heb zelf lange tijd last gehad van rouwvliegjes. In meerdere planten in huis. De aaltjes werkten echt super. Na een half jaar eindelijk van de rouwvliegjes af.

  6. Mijn Monstera krijgt steeds bruine randen langs de bladeren. Ik ontdekte dat de grond enorm stonk, dus waarschijnlijk gaf ik teveel water. Ik geef hem nu dus minder en gelukkig stinkt de grond inmiddels niet meer. Wel zijn de bladeren nog bruin. Maar denk ook niet dat dit nog bijtrekt of wel?
    Hij krijgt trouwens ook voeding en voldoende licht. Ook krijgt hij nog steeds af en toe een nieuw (groen) blad. Maar ik heb nu een paar bruine bladeren weg geknipt en nu is ie wel erg kaal.
    Ik heb overigens nog nooit luchtwortels gekregen.
    Nog tips om hem mooier groen en voller te krijgen?

    • Hoi Ginny, waarschijnlijk was je er net op tijd bij. Een plant heeft meer last van te veel water dan van te weinig.
      Bruine bladeren kun je inderdaad beter weghalen, dat trekt niet meer bij. Als er alweer een nieuw blad aankomt betekent dit dat je op de goede weg bent. Nu het herfst is, is het verstandig om de plant de helft minder voeding te geven dan in de zomer (bekijk vooral ook de verpakking). Een plant ontwikkelt luchtwortels alsh ij wat ouder is. Hebben de nieuwe bladeren (steeds meer) gaten? Dat is een teken dat de plant het naar zijn zin heeft.
      Of de plant voller wordt, is afhankelijk van met hoeveel uitlopers of stammen de plant uit de grond komt.
      Veel plezier met je monstera! Groeten, Albert Jan en Linda

  7. Ik heb er één cadeau gekregen en daarmee was het de 20ste plant in mijn huishouden. Ik heb hem gestekt en eigenlijk lijken ze het goed te doen. Nu zijn er alleen 2dingen. Bij het stekje is een nieuw blad maar deze rolt niet uit, kijk nu +-3wkn tegen opgerold blad aan. En bij de originele zie ik wel een nieuw blad ontstaan maar die lijkt niet goed uit de stengel te kunnen komen… Tips?

    Groetjes taar

    • Hoi Tara, wat een leuk cadeau! Dat de plant het nu wat langzamer aan doet, komt door het seizoen. In het najaar duurt dit nou eenmaal wat langer. Dat komt door de kortere dagen, de plant krijgt simpelweg minder licht. Ook bij ons doen alle planten het in het voorjaar beter dan in de herfst en de winter. Bij voldoende licht, regelmatig water en voeding, gaat dit vanzelf. Geniet van je mooie plant! Groetjes, Albert Jan en Linda

  8. Hoi!

    Ik heb een Monstera cadeau gekregen afgelopen augustus en hij heeft pas na een paar weken een vast, licht plekje gekregen. (daarvoor even buiten gestaan en door verhuizingen mee geschoven)

    Nu merk ik dat de bladeren steeds meer omkrullen, inzakken en dat nieuwere bladeren onderop geel worden. Hij krijgt nu om de twee weken water, sproei ik zeker 4x in de week en ik begrijp dat in de winter voeding geen goed idee is. Ook heb ik hem nog niet verpot en groeit hij in de breedte, dus zonder stok.

    Hoe kan ik ervoor zorgen dat de bladeren weer mooi recht en groen worden?

    Alvast bedankt!

    • Hoi Niekie, allereerst zal je gatenplant tijd nodig hebben om aan zijn nieuwe plek te wennen. Blad dat eenmaal geel is, wordt niet meer groen. Plaats een mosstok en leid aan de hand daarvan de plant voorzichtig omhoog. Verpot je plant in het voorjaar, wanneer de dagen weer langer worden. Dan gaat het helemaal goedkomen. Lees ook ons artikel waarin we problemen met monstera uitleggen en oplossingen geven. Succes! Groeten, Linda en Albert Jan

  9. Mijn Monstera heeft het helaas zwaar. Veel bladeren beginnen te krullen, hebben bruine vlekken en worden geel. We zijn 5 weken op vakantie geweest en mogelijk hebben de verzorgers te veel/weinig water gegeven en ook was het wat fris in huis. De vraag is, kan ik dit proces terugdraaien? Kan ik daarnaast ook de slechte bladeren al knippen of moet ik daar mee wachten?

    MVG Mike

    • Hoi Mike, dat het iets kouder is geweest tijdens jullie afwezigheid zal het probleem niet zijn. Het geven van te veel of juist te weinig water kan wel problemen veroorzaken. Dat is hier vast ook het geval, in combinatie met het korten van de dagen. Met de juiste verzorging komt het wel weer goed.
      Slecht blad weghalen is prima, dat kan altijd.
      Als er weer nieuw blad aanokmt, met mooie en veel gaten, dan is dat een indicate dat het weer de goede kant opgaat met de plant.
      Veel succes! Groeten, Albert Jan en Linda

  10. Hallo,
    Ik heb mijzelf vanmiddag getrakteerd op deze mooie plant. Echter lees ik nu op internet dat hij giftig is voor huisdieren. Maar kom er niet achter hoe en wat er nu precies giftig aan is..

    Nu heb ik een Duitse herder en deze plant in een soort kruikpot op de grond staan. Hij eet geen planten en snuffelt er ook niet aan maar hij loopt er wel eens langs.

    Is het dan ook giftig?

    • Hoi Ineke, maak je geen zorgen voor de hond. Zolang hij niet van het blad gaat eten, is het geen probleem. Groeten, Albert Ja en Linda

  11. Sinds de zomer onze Monstera 1 meter vanaf het raam staan. Begon goed met nieuwe bladeren die uitrolde.
    Nu krijg ik bruine randen aan de bovenste bladeren, dat knip ik er voorzichtig een beetje af. De onderste bladeren worden een beetje geel en hangen slap.
    Vind het lastig. Hij krijgt elke 2 weken ong 200ml water. 1x in de maand voeding erbij.
    Hij krijgt smorgens direct zonlicht….

    • Hoi Wendy, als de plant voldoende licht en voeding krijgt, moet het zeker goedkomen (hanteer de richtlijnen uit dit artikel, maar controleer ook zeker de verpakking van de plantenvoeding). Je kunt nog proberen om je plant één keer per week water te geven in plaats van eens per twee weken. Vooral ook: in de zomer iets meer en in de winter iets minder. Besproei de plant ook regelmatig om de luchtvochtigheid op peil te brengen. Succes! Groeten, Albert Jan en Linda

  12. Hi Linda! Onze Monstera heeft het de eerste maanden heel goed gedaan met mooie groene bladeren en ook veel nieuw blad, maar sinds twee maanden gaat de plant steeds slechter en we weten niet waar het door komt.
    De onderste bladeren worden een voor een geel en sommige verschrompelen en de bovenste bladeren krijgen bruin/zwarte vlekken (bij sommige bladeren aan de rand, bij andere bladeren midden in het blad). Inmiddels heeft elk blad wel wat 🙁
    De plant staat in het midden van de kamer, en we geven hem aan de hand van een verzorgingsapp water. De bovengrond van de plant voelt erg droog, maar als je een lange saté prikker in de grond steekt voelt de prikker vochtig aan aan de onderkant. Onder in de pot zitten hydro korrels.
    Als ik online bovenstaande problemen Google krijg ik ‘je plant krijgt te veel of juist te weinig water’ maar geen idee dus wat het in ons geval is.
    Is onze plant nog te redden en wat moeten we precies doen (ook met de gele en beschadigde bladeren).
    Alvast bedankt!

    • Hoi Maartje, wat jammer dat jullie monstera het steeds slechter doet. Het is geen goed teken als de grond onderin de pot vochtig is. Ook al is het een tropische plant, een overschot aan water moet kunnen weglopen. Waarschijnlijk lukt dat te weinig met de hydrokorrels. Als een plant te veel water krijgt, krijgt hij dezelfde symptomen als een plant die uitdroogt. We zouden je aanraden om de plant uit de pot te halen en met nieuwe potgrond in een plastic binnenpot (containerpot) te zetten. Vervolgens kun je het geheel wel weer in een sierpot zetten. Als de plant nu te veel water krijgt, til je de plant uit de pot en gooi je het water weg. Al klinkt dat soms makkelijker dan het is, aangezien monstera’s grote planten kunnen worden.
      Heel veel succes! Groeten, Albert Jan en Linda

  13. ik heb de plant een maand geleden aangeschaft
    hij staat op een redelijk schaduwplek
    nou heb ik ontdekt dat op 2 bladen bruine vlekken zitten
    ik weet niet of dat goed of slecht is
    graag advies.

    • Hoi Rob, vlekken zijn nooit goed – en die gaan ook niet meer weg. De monstera zal eerst moeten wennen aan de nieuwe plek. Het licht, de temperatuur en luchtvochtigheid is anders dan waar de plant vandaan komt. Die gewenning kan wel een maand duren. Geef één tot hooguit twee keer per week water en besproei de plant regelmatig met de plantenspuit. Succes! Groeten, Albert Jan en Linda

  14. Goedendag,
    Ik heb sinds een paar weken een monstera plant.
    Nu zijn er ongeveer 3 of 4 bladeren die donker bruine vlekken hebben.
    De rest van de bladeren doen het redelijk goed (nog een paar met kleine vlekjes.
    Duiden deze vlekken op te veel water krijgen want naar mij inziens doe ik dat niet.
    Worden deze bladeren nog beter of moet ik ze eraf knippen?

    gr,

    Arno

    • Hoi Arno,
      De monstera zal eerst moeten wennen aan de nieuwe plek, dit kan wel een maand duren. De bladeren die bruine vlekken hebben gaan niet meer weg. Maar knip ze niet te snel weg, want je kunt er goed aan zien of het straks beter gaat met je plant. Gaat het beter met je plant, dan breiden de bruine vlekken niet uit. Gaat het niet beter, dan worden de vlekken groter.
      Zodra in het voorjaar nieuwe bladeren komen met drie tot vijf gaten, dan verzorg je de plant goed.

      De meeste planten die het niet goed doen krijgen te veel water. Geef de gatenplant één, hooguit twee keer per week water. Sproeien met de plantenspuit mag bijna elke dag, vooral als de cv hoger dan 20 graden staat.

      Succes! Groeten, Albert Jan en Linda

  15. Hoi Linda,
    Ik heb vanmiddag een mooie Monstera gekregen, maar de luchtwortels komen aan de onderkant van de pot naar buiten, ik heb hem met de plastic pot in een sierpot gezet, maar vraag me af of het kwaad kan dat hij nu dus op die wortels staat…het is nog een vrij jonge plant, en heeft ook één luchtwortel aan de zijkant, onderaan de plant…

    • Hoi Tineke, het kan geen kwaad dat de wortels aan de onderkant naar buiten komen. Als er veel wortels boven de pot gaan groeien, wordt het tijd voor verpotten. Maar dat kan rustig nog een of twee seizoenen duren. Geniet van je plant! Groetjes, Albert Jan en Linda

  16. Dag Linda,
    Wat een leuke website. Ook wij hebben een monstera in de woonkamer staan. Hij krijgt nu steeds meer gele bladeren (van onder naar boven toe) en bovenaan hebben de bladeren dikke bruine uitgedroogde randen. Ik had al wat opzoekwerk gedaan maar krijg heel tegenstrijdige resultaten. Ik heb niet het gevoel dat de grond te nat is, heb de plant inmiddels verpot en de grond is echt droog (ietswat vochtig maar echt niet nat). Ik kijk binnenkort tegen een hele kale plant aan als het zo verder gaat. Vandaag toch maar even water met voeding gegeven.. misschien dat dit toch wat helpt. Hebben jullie nog tips?
    Vriendelijke groetjes Mariska

    • Hoi Mariska, dank je wel voor je compliment! De winter is vaak een probleem voor kamerplanten. dat gaat in het voorjaar zeker beter worden. Haal al het aangetaste blad weg. Nu de plant al verpot is, hoef je de eerste zes weken geen voeding te geven, er zit genoeg in de potgrond. Geef normaal water, eens tot twee keer per week. Spuit de plant regelmatig met een plantenspuit. Ook de kale plant gaat weer uitlopen. Veel succes! Groetjes, Albert Jan en Linda

  17. Hoi Linda, ik heb een fantastische Monstera Variegata stek bemachtigd, er zijn al 3 nieuwe bladeren uitgekomen. Nou groeit hij dus best hard en wil ik hem binnenkort gaan verpotten naar een grotere pot met een mosstok maar dat vind ik best spannend want ik wil niet dat hij ineens dood gaat. Hoe groot moet de pot voor een monstera met mosstok ongeveer zijn en moet ik hem dan sowieso in een binnenpot zetten of maakt dat niet uit? En hoe leid ik hem aan de mosstok? Zoveel vragen haha, bedankt alvast!

    • Hoi Leonie, wat leuk! Dat is een mooie variant. Ons advies is sowieso om de plant in een binnenpot te zetten. Komen de wortels onder de pot uit? Dan is het tijd om de plant te verpotten. Een mosstok kun je ook in een wat kleinere pot zetten. Wees vooral voorzichtig dat je geen wortels beschadigt. Je kunt de plant vastzetten met speciaal binddraad dat niet insnijdt in de stengel. Als er luchtwortels verschijnen: laat ze vooral zitten! Hopelijk hebben we hiermee je vragen beantwoord. Veel succes! Groetjes, Albert Jan en Linda

  18. Help de bladeren van mijn jonge Monstera worden geel en hij maakt geen nieuwe bladeren meer. Hij staat in de kamer niet ver van het raam en ik geef hem regelmatig water en ben ook met voeding begonnen. Ik dacht in de lente komt het wel goed maar ik ben wanhopig.

    • Hoi Suzan, zolang het stookseizoen duurt, is het voor veel kamerplanten afzien. Pas op dat je hem te veel water geeft. Sproei liever wat vaker met de plantenspuit, zodat de luchtvochtigheid wat hoger wordt. Het gele blad kun je afknippen. Geef de plant alleen voeding als het écht nodig is. Geef sowieso nooit meer dan de dosering die op de verpakking staat. Monstera is een sterke plant, dat gaat vast goed komen. Succes! Groeten, Albert Jan en Linda

  19. Hoi, bedankt voor deze uitleg over de plant die trots staat in mijn kamer. 🙂 Sinds ruim een jaar woon ik in dit huis en hij is mij toch gegroeid…. Volgens mij 12 bladeren erbij in 1 jaar. Echt heel gaaf. Nu doet het al een paar maanden niks meer. Volgens mij vanaf oktober. Wanneer zal de plant weer gaan groeien? Heeft dat met de warmte in mijn huis te maken?

    • Hoi Priscilla, het klinkt alsof je plant erg gelukkig is bij jou! Maar het is niet gek dat de plant sinds oktober ‘stil’ staat: het is immers herfst en winter geweest. Net zoals planten buiten, kunnen kamerplanten dan stil staan. Af en toe een geel blad was ook niet gek geweest. Nu het groeiseizoen weer begint, komt het goed! Sproei regelmatig met een plantenspuit om de luchtvochtigheid op peil te houden en verzorg de plant verder zoals je normaal doet. Veel succes!

  20. Hoi Linda,

    Interessante post dat je hebt geschreven! Ik leer veel bij over de Monstera.
    Ik vind het zo’n mooie plant, we hebben er thuis ook een mooie staan.
    Gisteren zette m’n vriend die buiten ‘als versiering’ aangezien het mooi weer was om de boel op te fleuren.
    Helaas is hij vergeten het ‘s nachts terug binnen te halen en heeft het gevroren. Nu hangen de bladeren helemaal slap met bruine plekken, alle bladeren, ook die nieuwe kleine scheutjes.
    Betekent dit dat hij kapot is? Knip ik alle bladeren best af in de hoop dat hij terug schiet?
    Alvast bedankt voor je hulp!!

    • Hoi Laurence, wat jammer dat je vriend de plant buiten heeft gezet. Het enige wat je kunt doen: het bruine blad erafhalen en afwachten wat de plant gaat doen. Er komt vast wel weer nieuw groen aan, ook al kan dat even duren. De stengels zijn wel sterk en van daaruit zal de plant weer uitgroeien. Succes! Groeten, Albert Jan en Linda

  21. Hoi,

    Mijn monstera staat bij het raam in de woonkamer, ik geef elke week water waarvan om de paar weken met voeding erin. Toch geeft hij gele bladeren.
    Ik geef elke week ca 1,5 koffiemokje water (zo’n 150-200ml), te nat is het niet, want na een week is de aarde weer droog. Waar kan het aan liggen? Ik heb wel nog een nieuw blad gekregen en de plant nieuwe potgrond gegeven.

    Ik hoor het graag, want ben radeloos.

  22. Hoi hoi,
    Ik heb een mooie monstera gekregen van een paar jaar oud.
    Hij is door de vorige eigenaar nooit goed rechtop gepot, en zonder mosstok.

    Gelukkig doet hij het goed, in 4 (winter) maanden 😊 toch een 7 tal niet bladeren bijgekomen.

    Maar ik moet m verpotten.. Kan ik daarbij de hoofdtakken met wortels kwart slag draaien?
    Kan een meerjarige plant ook worden omgezet naar hydrocultuur?
    Met groene groetjes, Thierry

    • Hoi Thierry, wat gaaf dat je plant het zo goed doet. Die heeft het duidelijk naar z’n in! Staat je plant nog maar 4 maanden in deze pot? Dan kan het nog wel wat langer. Behalve als de hele pot volgroeid is met wortels. De hoofdtak voorzichtig een kwartslag draaien is geen probleem. Wij hebben geen ervaring met het overzetten van een meerjarige plant naar hydrocultuur, dus daar kunnen we je helaas niet mee helpen. Succes! Groeten van Albert Jan en Linda

  23. Hoi hoi.
    Kan ik mijn monstera ook in tweeën splitsen?
    Zo ja hoe kan ik dat dan het beste doen.
    Alvast bedankt.
    Groetjes Christa

    • Hoi Christa, dit kan alleen als er ook al twee planten in de pot stonden. Deze twee kun je dan scheuren. Wat je misschien beter kunt doen, is een deel met luchtwortels afknippen. Dit kun je een paar weken op water zetten om wortels te kweken en daarna kun je de nieuwe plant oppotten. Succes! Groeten, Albert Jan en Linda

  24. Hallo Linda,

    Wij hebben eind september een stek monstera gekregen van onze buurvrouw en hebben deze gelijk in water gezet, na ongeveer twee maanden kreeg die genoeg wortels en hebben we de stek in potgrond gezet, steeds water gegeven en op een plek met genoeg daglicht gezet. De stek doet het nog steeds goed, helemaal mooi groen, maar daar blijft het bij, er komen geen nieuwe blaadjes bij. De monstera zit al een half jaar in potgrond. Duurt ie altijd zo lang voordat die verder gaat groeien?

    Ik hoor het graag van je! Alvast bedankt!

    • Hoi Jonathan, dat kan zeker een tijd duren bij monstera. En vergeet niet dat je hem aan het eind van het seizoen hebt gekregen. Al die tijd staan kamerplanten eigenlijk ook een beetje stil, tot nu ongeveer. Geef je monstera plantenvoeding voor groene kamerplanten. Dan kan er zeker binnenkort nieuw blad aankomen. Het groeiseizoen is immers weer begonnen! Veel succes en groetjes van Albert Jan en Linda

  25. Hey hallo!
    Ik heb een vraagje en ik kom er niet helemaal goed uit.
    Mijn jonge bladeren zien een beetje geel terwijl een paar van de oudere bladeren bruine tippen krijgt.
    Ik geef hem 1x in de week een beetje water (een groot glas) en soms ook wat voeding.
    Door deze kleurcombi krijg ik verschillende tips van teveel of te weinig water, dus nogal tegenstrijdig.
    Hij heeft het jaren goed gedaan maar nu heeft hij wat kuren. Heb jij een idee?

    Groetjes!

    • Hoi Nicky, af en toe een blad dat geel wordt is geen probleem. Maar ik zou in jouw geval even de plant uit de pot halen en kijken hoe de grond is. Misschien is de grond wel te nat. Uiteindelijk verdroogt je plant dan ook, omdat de wortels rotten en geen water meer kunnen opnemen. In dat geval kun je de plant beter verpotten (en dan hoef je de eerste weken geen voeding te geven). Door je vraag lijkt het een beetje dat je maar af en toe voeding geeft. Beter kun je dit structureel doen. Ook is het verstandig regelmatig de bladeren te besproeien met een plantenspuit. Veel succes!

  26. Hallo!
    Mijn stekje dat ik cadeau kreeg heeft ondertussen 5 prachtige bladeren(3metgaten) gekregen en doet het goed.er komt alweer n nieuw blad piepen maar hij groeit blad op blad, snap je? En gaat zo tgn n stok de hoogte maar ik zou hem breder willen laten gaan. Hoe kan ik deze stekken dan? Bedankt alvast

    • Hoi Niki, geef de plant vooral ook de tijd om te groeien. Als je een lange scheut afknipt, heb je inderdaad wel kans dat de plant breder gaat groeien. Succes! Groeten van Albert Jan en Linda

  27. Bedankt voor de info! Mijn monstera wordt aardig breed. Ik ben van plan hem te stekken voor mn zus. Nu vroeg ik me af of je van een ‘tak’ met drie bladeren drie stekken kunt maken? Ik vermoed dat ze wel alle drie wortelen, maar hoe groeien ze dan verder? Komt er dan alleen aan het laatste blad weer een groot blad?

    Groet,
    Dori

    • Hoi Dori, het duurt best een poos (2 maanden) voordat er een nieuw blad aan komt. De stek moet namelijk eerst voldoende worteld zijn. Het belangrijkste bij monstera’s stekken, is dat er ook een luchtwortel aan zit. Succes! Groeten, Albert Jan en Linda

  28. Hola, hier ‘n Monstera-fan in Spanje. Ik heb ‘n oude plant die nu wel héél veel luchtwortels heeft (10-12 stuks). Ze liggen meters over de vloer en beginnen nu echt een obstakel te worden. Kan ik echt niet ‘n paar afknippen? Anders moet ik toch afscheid nemen. Maar zó wil ook niemand ze hebben. Help, me and my Monstera…
    Yan
    Alicante

    • Hola Yan! We kunnen ons voorstellen dat het te veel gaat worden. Probeer er anders een paar in te korten, ze als het ware te snoeien. Wacht daarna twee weken om te kijken of het nog goed gaat met de plant. Dan kun je er weer een paar snoeien. Snoei ze nooit allemaal tegelijk, en laat er zeker een paar aan de plant zitten, zodat hij beter kan overleven. We zijn benieuwd hoe het gaat! Succes! Groeten, Albert Jan en Linda

  29. Beste mijn monstera is meer dan 40! Jaar oud en bekleed een hele muur , nu krijgt hij of zijn matte precies stoffige bladeren , weten jullie hoe dit komt en wat ik eraan kan doen ?
    Vriendelijke groeten en alvast bedankt
    Rita

    • Hoi Rita, bedoel je dat ze stoffig zijn, of dat ze mat zijn? Stoffige bladeren kun je afnemen met een vochtige doek of spons. Maar matte bladeren: dat klinkt niet als iets bekends. Gaat het ook om het jonge blad, of alleen het oude? Het oude blad zal er naar verloop van tijd wel wat minder florissant uit gaan zien. Maar dat zul je herkennen, als de plant al zo oud is! Helaas, hopelijk komt je plant er bovenop! Succes! Groeten van Albert Jan en Linda

  30. Ik heb nooit problemen ervaren met het afknippen van een luchtwortel. Heb hem zelfs ook wel eens alle luchtwortels tegelijk kort geknipt waarbij ik nog zo’n 10 cm luchtwortel overhield aan de plant. Hij groeide daarna iets minder snel, maar was beslist niet zielig. Ik heb slechts een enkele keer extra voeding gegeven, maar bij mij gedijt hij gewoon het beste op simpel water. Soms heb ik wel last van doffe bladeren, maar dat is niet zo gek met vloerbedekking en gordijnen en een huisdier wat een hoop stof verplaatst. Roken en vette kook dampen slaan neer op de bladeren wat een perfecte basis is voor stof om lekker vast op te kleven. Ik zet hem regelmatig eens buiten als er een mild regenbuitje is om hem “af te stoffen” al zal dat niet meer heel lang gaan lukken want hij begint nu iets te groot te worden om ermee te gaan lopen slepen.
    Wat betreft de extreem lange luchtwortels heb ik momenteel een experiment lopen om de plant als het ware op te binden aan de mosstok door middel van de luchtwortels die ik er omheen leid. Op deze manier hoop ik van die lelijke onnatuurlijke bind draadjes af te komen. Ik vind de luchtwortels namelijk super leuk, maar soms kunnen ze inderdaad wel heel erg lang worden. Bij mijn laatste keer verpotten was er 1 luchtwortel van 3 meter lang die door mijn woonkamer kroop, deze heb ik toch maar (wederom zonder problemen) radicaal afgeknipt.

    • Hoi Steven, wat een geluk dat je plant geen last had van het afknippen van luchtwortels! Dat is een teken dat je hem erg goed verzorgt en dat hij in tiptop-conditie is. Leuk experiment trouwens, houd ons op de hoogte!

  31. Hallo!
    Ik heb mijn monstera in een glazen pot met water staan. Er gebeurt niet zoveel, hij ziet er prima uit, er komen eigenlijk enkel nieuwe wortels bij. Maar ik vroeg me af, volstaat gewoon kraan water? Of moet ik er wat voeding door doen? Hoevaak verversen en ik hoorde dat mineraalwater beter is ivm de mineralen?

    • Hoi Margje, het is een goed idee om het water regelmatig te verversen. Hoe vaak is moeilijk te zeggen, kijk vooral naar hoe het water eruitziet en of verversing nodig is. Je kunt er voeding bij doen, maar kies dan niet voor een te hoge dosering. Als de plant er goed uitziet en er nieuwe wortels aan komen, is dat een goed teken! Veel succes! Groeten, Albert Jan en Linda

  32. Hey,

    Mijn Mostera Variegata heeft een paar bruine slappe vlekken op het blad en die lijken groter te worden.
    Ik geef max 1 keer per week water (niet te veel niet te weinig). Hij staat niet direct in het volle zonlicht, maar wel op een lichte standplaats.
    Heb je een tip waardoor mijn mooie plant zich weer beter gaat voelen?

    • Hoi Lotte, geef jij je monstera ook voeding? En besproei je de plant ook met een plantenspuit? Zo nee, dan zijn dat zijn nog dingen die je kunt toevoegen in de verzorging. Succes! Groeten, Albert Jan en Linda

  33. Hee,

    Mijn Monstera staat nu een paar maandjes in mijn kamer. Ik geef de plant 1 keer per week ongeveer 275 mililiter water en af en toe wat voeding. Ik merk alleen dat de onderste bladeren van mijn monstera (de wat kleinere en jongere) er ongezond uitzien. Sommigen zijn geel en anderen zijn juist zwart/donkerbruin of hebben donkere plekjes. De grotere bladen zien er wel gewoon goed uit (alleen wat dof en stoffig). Ik weet niet zo goed waar het aan ligt en ik vroeg me af of jij wat tips hebt? Alvast bedankt!!

    Groetjes

    • Hoi Linde, het is voor ons lastig om op basis hiervan te kunnen vertellen wat er mis zou kunnen zijn. Volg je alle tips uit dit artikel op? Staat de plant op de juiste plek? Gaat het om de kleinere bladeren zonder gaten? Haal je slecht blad weg? Veel succes met je plant! Groeten, Albert Jan en Linda

  34. Mijn monstera krijg zowel mooie lichtgroene bladen, maar ook een paar kleine blaadjes aan deonderkant die groen en geel zijn. Tot nu is hij vooral heel groen. Wat zegt dit? Ik geef hem voldoende water, geen voeding tot heden.

    • Hoi Michiel, gaat het dan om van die kleine blaadjes die niet lijken op de bladeren met gaten? Het is sowieso goed om voeding te geven! Veel succes! Groeten, Albert Jan en Linda

  35. Mijn Monstera heeft geen enkel gat, nooit gehad ook. Ik heb me erin verdiept en onlangs overgepot en een betere plek in de woonkamer gegeven. De voeding voor groene planten is onderweg en ik geef hem eenmaal per week een flinke slok water. Omdat ik niet veel mogelijkheden qua plek in huis heb ik de Monstera nu op zo’n anderhalve meter van het raam staan, maar hij krijgt geen direct zonlicht. Is het nu een kwestie van wachten tot er jonge bladeren met hopelijk gaten aan groeien of kan ik nog iets doen?

    • Hoi Marieke, als je monstera het naar z’n zin heeft na het verpotten, dan komen ook zeker de gaten. Het is wel een kwestie van tijd. Bedenk ook dat dit eerder in het voorjaar (het groeiseizoen) zal gebeuren dan in de herfst of winter. Dan is er meer daglicht. Alles wat je hebt gedaan is prima, nu is het afwachten. Succes! Groeten, Albert Jan en Linda

  36. Hoii daar! Ik wil graag mijn monstera verpotten, hij staat al bijna 3 jaar in dezelfde pot, maar doet het nog wel okee. Kan het kwaad om te verpotten in deze tijd i.p.v. in het voorjaar? Of zal ik het nog een half jaartje rekken…?

    • Hoi Vandhana, het is inderdaad het beste om je plant in het voorjaar te verpotten. Als hij het nog wel oké doet, redt hij het voorjaar vast wel. Tegen die tijd worden de dagen weer langer en kan de plant veel beter doorgroeien. Succes! Groeten, Albert Jan en Linda

  37. Hoi Albert Jan en Linda,
    Mijn monstera is twee maanden verzorgd door mijn ex. Toen ik hem achterliet was hij mooi groen en gezond. Toen ik hem weer zag had hij bruine bladeren en hingen hij slap. De grond was kurkdroog. Ik heb de kluit toen even laten weken in water en hem een grotere pot met vers potgrond gegeven. Ik zorg er nu voor dat de grond niet meer uitdroogt, maar geef hem niet heel veel water. Toch wordt het bruin en het hangen alleen maar erger. Is deze monstera nog te redden?

    • Hoi Rebekka, de kans is groot dat de wortels na de droogte het watergeven niet meer aankonden en verrot zijn. Nieuwe potgrond was ook niet zo’n goed idee, dat had later gemoeten – als de plant eenmaal weer op dreef was. Het enige wat je nu kunt doen is afwachten tot hij weer uitloopt. Succes! Groeten van Albert Jan en Linda

  38. Mijn monstera begint volledig te verkleuren, geel en bruine bladeren. bladeren hangen naar beneden. Plant is duidelijk niet ok. Aarde is mossig dus vocht genoeg.. te veel? Hoe kan ik het oplossen?

    • Hoi Jessie, we weten het natuurlijk niet zeker, maar vaak is dit een teken van te veel water. Geef enkele dagen geen water en laat de kluit een beetje drogen. Zit er wel een gat in de bodem van de pot, zodat het overtollige water weg kan? Het kan ook de overgang naar de herfst zijn (en de verwarming die misschien weer aan is gegaan?), die overgang is voor planten zwaar. Maar dat trekt wel weer bij. Veel succes! Groeten van Albert Jan en Linda

  39. Mijn Monstera leek het wel aardig te doen. Is tevreden met zijn plaats. Hij krijgt tot mijn vreugde ook nieuwe bladen en ik zie dat daar ook gaten inkomen, maar zijn opgerold en worden dan aan de punt geel en donker bruin en rollen niet open. Wat moet ik doen of wat doe ik niet goed??????

    • Hoi Eva, heel vaak is de luchtvochtigheid te laag voor monstera’s. Zeker nu de verwarming weer aan gaat, dat is voor de planten niet fijn. Besproei hem om de dag met de plantenspuit, dat is het beste advies wat we je nu kunnen geven. Succes! Groeten, Albert Jan en Linda

  40. Hoi, ik heb een paar vragen. Mijn monstera heeft de afgelopen weken geleden onder de vloerverwarming denk ik. Er zijn verschillende bladeren die geel worden, vooral aan de onderkant van de plant (hij klimt op tegen een mosstok en is nu ong. 1m70) maar ook 2 in het midden 🙁 Hij is wel hoog maar heeft niet héél veel bladeren waardoor hij wat kaal lijkt nu.
    – Ik heb nu een plantenstaander besteld zodat de plant wat hoger boven de verwarmde vloer komt te staan, met een Elho Greenville bloempot met een geïntegreerd schoteltje/waterreservoir onderaan (https://shop.vtwonen.be/product/elho-greenville-bloempot-30-cm/349140/) zodat een teveel aan water kan weglopen, is dat een goede keuze? Moeten er best ook nog hydro korrels in onderaan?
    – Aangezien ik hem zowiezo moet verpotten om hem in de plantenstaander te kunnen plaatsen, dacht ik ineens 2 nieuwe stekken (ik heb er enkele maanden geleden al 2 in aarde geplant, met elk 3 bladeren ondertussen) rondom de mosstok te plaatsen, zodat zij ook naar boven kunnen groeien en de plant wat voller maken. Goed idee, of is de kans klein dat de huidige terug erg mooi wordt en hou ik die stekken beter voor een nieuwe, naar boven klimmende Monstera?
    – Ik lees hier “Wordt de plant van onderen kaal? Dan kun je de stengel tot op zo’n 20 centimeter van onderen afknippen. De plant krijgt dan vanzelf weer nieuwe uitlopers.” Kan je wat meer uitleg geven? Wat mag ik precies afknippen, of net niet?

    • Hoi Marianne, oei, de vloerwarwarming kan inderdaad hier het probleem zijn.
      – Als het te veel aan water kan weglopen, hoef je geen hydrokorrels te gebruiken.
      – Het is een goed idee om de twee stekken erbij te zetten. Dit kun je het beste in het voorjaar doen, aan het begin van de groeiperiode.
      – Wij hebben afgelopen voorjaar onze oude monstera afgeknipt op zo’n 30 centimeter. In de zomer kwamen er uitlopers aan. Eerst nog met dichte bladeren, nu komen ook de eerste gaten tevoorschijn. Gewoon proberen dus. Als de plant gezond is, zal deze vlak onder de afgeknipte stengel weer uitlopen. Kleine en dunne stengels kun je beter met rust laten.

      Veel succes! Groeten, Albert Jan en Linda

  41. Hoi Allemaal,

    Ik heb mijn monstera nu 2 jaar en ineens gaat hij hard achteruit. Het begon dat de onderste bladeren geel werden en ook de uiteinden van de bovenste bladeren. Nu zijn de nieuwe bladeren ook steeds al deels bruin voor ze uitrollen. Ik doe niks anders dan normaal. Heeft iemand tips? Ik heb hem wel een aantal weken geleden verpot en bij een planten standaard gezet. Misschien heeft dat iets kapot gemaakt?
    Ik hoor graag als iemand raad weet:)

    • Hoi Anna, een plant moet altijd even acclimatiseren als je hem verpot en verplaatst. Is dat hier aan de hand? Groeten, Albert Jan en Linda

      • Hallo ik heb eigenlijk een vraag ?
        Gister avond heeft onze pup de monstera deliciosa van mijn dochter kapot gekauwd nou zijn alle wortels nog heel kan ik de plant dan ook proberen weer op te laten komen ??

        • Hoi Bonny, dat kun je zeker proberen (niet geschoten is altijd mis!). Maar hoe meer van de plant kapot is, hoe lastiger het misschien wordt. We duimen voor jullie!

  42. Dag
    Ik heb twee van deze planten achter de bank tegen de muur aan staan en samen kijken we met z’n drieën naar de tv. Klein gekocht, “maar” ze groeien als kool.
    Ik ga nu potten kopen en ze dus verpotten. Daarmee is mijn “probleem” niet verholpen. Want als ik ze verpot dan is de kluit uit zijn benarde positie (eindelijk ruimte, niet meer die strakke broek aan), maar de plant blijft groeien. Zal hij niet gewoon naar voren donderen? Ik wil ze graag tegen de muur aan laten staan/groeien. Hoe los ik dit op?
    Ik had tegen een andere muur ook een plant staan die groeide als een gek. Toen hij te groot werd en het plafond raakte heb ik hem op marktplaats gezet en binnen 5 minuten verkocht.
    Voor het geval je denkt dat ik verstand heb van planten kan ik je zeggen dat mijn kennis dicht tegen de nul aan staat

    Groet, Vrijdag

    • Hoi Vrijdag, monstera’s zijn van oorsprong klimplanten, ze groeien in bomen. Daarom laat je ze (bijvoorbeeld) tegen een mosstok aan groeien. Tegen de muur aan kan ook, maar ze hebben dan wel steun of hulp nodig. Succes! Groet, Albert Jan en Linda

  43. Hi,
    Onze Monstera heeft al langer bruin/geelen randen. Wij dachten dat te plant te weining water had gekregen en te dicht bij het raam stond. Nadat wij hem een nieuwe plaats hebben gegeven en de bruine balderen hebben afgeknippt groien nu jongen bladderen. Helaas komen die in plaats van licht groen bijne zwart uitgerollt. Wat doen wij verkeert? Kunnen we de plant nog redden?

    • Hoi Stefanie, het zou zomaar kunnen zijn dat de plant verbrand is. Dat heb ik ook gehad met mijn monstera, en toen kwamen er nog lang zwarte bladeren uit. Hou vol, het kan flinke tijd duren voordat de plant hersteld is. Succes!

  44. Hallo, onze gatenpatroon heeft hele kleine zwarte beestjes onder t blad. Het lijkt og ze kleine gangetjes maken in t blad. De bladeren lijken leeggezogen te worden. Worden geel en sterven af… hierdoor is hij echt aan t wegkwijnen. Ik heb nu de plant af gespoten met water, de kluit uit gespoeld en wil de plant opnieuw oppotten. Heb je nog ideeën? Ik ben niet zo van bestrijdingsmiddelen, maar moet die misschien toch maar toepassen…

  45. Hey Linda,
    Mijn zus is op erasmus en ik mocht haar planten verzorgen. Ze heeft enorme groene vingers tegenover mij dus er liep nooit iets fout met haar Monstera. Ik moest de plant enkel een glas water geven op een week tijd. Nu, dat heb ik gedaan voor de komende maanden. Alleen wou mijn stiefpapa zich moeien en de planten buiten zetten als het ging regenen “dat was goed voor de planten”. Ik ben dus bang dat de plant teveel water heeft gehad. De plant begint hier en daar kleine zwarte vlekjes te krijgen. Op 1 blad begint er nu een grote bruine vlek te komen. Het meeste advies die ik vond op het internet was verpotten, maar hoe doe ik dat precies? Een nieuwe pot met dezelfde aarde? Of de aarde verwijderen aan de onderkant van de pot. Mijn stiefzus zei dat de aarde bij de plant niet mocht verwijderd worden in de winter. Ze gaf ook aan dat ik de luchtwortels in water moest steken (dat zou een enorme boost zijn voor voedingsstoffen) Dat heb ik gedaan… na een week kwamen er witte stengels aan de luchtwortels, ik nam aan dat de luchtwortels te vochtig waren en begonnen te schimmelen. Uit directe paniek heb ik de luchtwortels tot waar er geen schimmel meer viel te bespeuren afgeknipt. Ik las ook ergens dat ik de luchtwortels terug in de aarde moest steken als je ze toch wou afknippen.

    Na een hele reeks fouten (lijkt mij) hoop ik dat de plant nog te redden valt.

    • Hoi Jana, allereerst om je gerust te stellen: monstera’s kunnen heel wat hebben. Mijn exemplaar is ooit helemaal verbrand (lang verhaal), en lijkt er toch weer bovenop te komen. Het kan wel zijn dat dit wat tijd kost. Ik zou niet alleen op de vlekken afgaan om te bepalen dat de plant moet worden verpot. Heb je al eens dieper in de potgrond gevoeld of het daar erg nat is? Kun je de plant uit de sierpot tillen? De witte stengels aan de luchtwortels zijn andere typen wortels, waarschijnlijk geen schimmels dus. We zouden je afraden om luchtwortels af te knippen, maar het is geen grote ramp. Mijn advies zou vooral zijn om de plant even met rust te laten. Inderdaad vinden tropische planten een regenbuitje wel fijn in de zomer. Maar planten staan er ook om bekend dat ze moet acclimatiseren als je ze verhuist. De hele tijd heen en weer slepen is dus geen goed idee. Laat hem even staan, wees even voorzichtig met water geven en kijk over een tijdje weer. Succes! Groeten van Albert Jan en Linda

  46. Mijn Mostera heeft het perfect gedaan, mooie en goede groei.
    Door de winterse temperatuur staat hij momenteel tussen de 13 en 17 graden. Hij begint te hangen en staat er wat triest bij.
    Watergift is oke. Komt dit in het voorjaar nog goed?

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*