monstera gatenplant verzorging

Zo verzorg je een gatenplant (monstera deliciosa)

Een gatenplant of monstera deliciosa is een dankbare plant die niet ingewikkeld is om te verzorgen. Je moet wel met een paar dingen rekening houden!

De monstera is oorspronkelijk een tropische plant. Dat betekent dat hij van warmte en een hoge luchtvochtigheid houdt. De woonkamer is dus een goede plek voor de plant. Houd er wel rekening mee dat de lucht in de winter snel droog wordt. Zéker als je een houtkachel hebt – maar ook centrale verwarming zorgt voor droge lucht. Dan kan het geen kwaad om een keteltje op je kachel te zetten of de plant af en toe te besproeien met een plantenspuit.

Luchtwortels van monstera

In het oerwoud groeit de gatenplant op grote bomen. Daarom krijgt hij luchtwortels: de bruine stengels die uit de plant steken. Knip deze niet af, het zijn geen dode takken. Met deze luchtwortels haalt de plant vocht en voedingsstoffen uit de lucht. Je kunt je voorstellen dat de lucht in een regenwoud daar vol mee zit. Bij ons is dat niet zo, dus je plant heeft ook gewoon potgrond nodig. Als de luchtwortels op de grond komen, is het verstandig om ze regelmatig te bewegen. Anders hechten ze zich aan je vloer.

monstera gatenplant luchtwortels

De bladeren van de monstera draaien zich naar het licht. Zet je de plant bij een raam, dan zul je zien dat ze je de rug toekeren. Daarom heeft Albert Jan de plant tegen de muur gezet waar geen ramen staan. Er komt wel genoeg licht, omdat de tegenovergestelde muur vooral uit ramen bestaat. Hierdoor groeien de bladeren de kamer in en kijken ze je aan. In mijn huis heb ik weinig keuze waar ik de plant neerzet. Daarom draai ik hem regelmatig, zodat hij niet maar één kant op groeit.

Monstera water en voeding geven

Monstera heeft ongeveer eens per week een flinke scheut water nodig – bij temperaturen boven de 20 graden wel twee keer per week. Ook is het goed om regelmatig vloeibare plantenvoeding mee te geven met het water. Doe dat ongeveer eens per maand in de winter, en eens per twee weken of eens per week in de zomer. Blijf goed kijken naar wat de plant nodig heeft.

Het blad van de monstera laat zien hoe de plant zich voelt. Is het blad mooi groen en glanzend, dan is de plant hartstikke gezond. Jong blad is meestal wat lichter van kleur. En wat ik heel gaaf vind: het komt opgerold uit de plant. Pas na een tijdje ontvouwt het blad zich en zie je hoeveel gaten het heeft. Hoe meer gaten, hoe gezonder de plant. Jonge planten krijgen vaak eerst blad zonder gaten of met weinig gaten.

Wordt het blad een beetje geel en droog, dan kan dat betekenen dat de plant meer water en voeding nodig heeft. Controleer ook de potgrond, want als die te nat is, kunnen de wortels gaan schimmelen en afsterven. Vervolgens kan de plant geen vocht meer opnemen en verdroogt hij.

Water geven gatenplant

Gatenplant snoeien

Een gatenplant kan enorm groot worden. Die van Albert Jan groeit tegen het plafond! Het is fantastisch als je daar de ruimte voor hebt, maar het past natuurlijk niet in elk huis. Ook zul je zien dat het oude blad op den duur wat lelijker wordt. Dan kun je de plant snoeien. Dat doe je door af en toe een lelijk blad af te knippen. Wordt de plant van onderen kaal? Dan kun je de stengel tot op zo’n 20 centimeter van onderen afknippen. De plant krijgt dan vanzelf weer nieuwe uitlopers. Voordat je de plant gaat snoeien, is het verstandig om hem te verpotten en nieuwe potgrond te geven. Van de afgeknipte stengel(s) kun je stekken maken. Het juiste moment hiervoor is het voorjaar.

Mosstokken

Omdat de monstera in de natuur op andere, stevigere planten en bomen groeit, is het zelf een erg slappe plant. Het blad gaat snel op de grond hangen. Daarom worden ze in tuincentra vaak al verkocht met mosstokken in de pot. Kweek je zelf een monstera op, dan zul je op den duur dus stokken in de pot moeten zetten om de plant rechtop te houden en te leiden. Mosstokken kun je ook hier* kopen.

gatenplant-monstera2

Monstera stekken

Een monstera is gemakkelijk te stekken. Ideaal ook als je de plant te groot vindt: een stek kun je nog wel gemakkelijk ergens kwijt. Ik schrijf expres ‘stek’ in plaats van ‘stekje’: hij is niet bepaald klein.

Om de plant te stekken, heeft hij wel luchtwortels nodig. Je kiest een stengel uit waar een blad én een luchtwortel aan zitten. Vervolgens knip of snijd je de stengel af met een schone snoeischaar of een schoon mesje. Je zet deze stengel eerst op water, om extra wortels te laten groeien. Vervang het water regelmatig, zodat de plant altijd schoon water heeft en niet gaat schimmelen. Overigens doet monstera het ook heel goed op water, dus je kunt ook een vaas met een gatenplant op tafel zetten. Na het stekken moet je de plant goed verzorgen. Hoe je dat doet, lees je in dit artikel.

Wat vind jij van de monstera?

*Dit is een affiliate-linkje. Dat betekent dat wij een klein bedrag krijgen, als je via deze link een product koopt. Voor jou blijft de prijs (uiteraard) gelijk.

87 Comments

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*