Zo verzorg je een gatenplant (monstera deliciosa)

Zo verzorg je een gatenplant (monstera deliciosa)

Een gatenplant of monstera deliciosa is een dankbare plant die niet ingewikkeld is om te verzorgen. Je moet wel met een paar dingen rekening houden!

De monstera is oorspronkelijk een tropische plant. Dat betekent dat hij van warmte en een hoge luchtvochtigheid houdt. De woonkamer is dus een goede plek voor de plant. Houd er wel rekening mee dat de lucht in de winter snel droog wordt. Zéker als je een houtkachel hebt – maar ook centrale verwarming zorgt voor droge lucht. Dan kan het geen kwaad om een keteltje op je kachel te zetten of de plant af en toe te besproeien met een plantenspuit.

Luchtwortels van monstera

In het oerwoud groeit de gatenplant op grote bomen. Daarom krijgt hij luchtwortels: de bruine stengels die uit de plant steken. Knip deze niet af, het zijn geen dode takken. Met deze luchtwortels haalt de plant vocht en voedingsstoffen uit de lucht. Je kunt je voorstellen dat de lucht in een regenwoud daar vol mee zit. Bij ons is dat niet zo, dus je plant heeft ook gewoon potgrond nodig. Als de luchtwortels op de grond komen, is het verstandig om ze regelmatig te bewegen. Anders hechten ze zich aan je vloer.

monstera gatenplant luchtwortels

De bladeren van de monstera draaien zich naar het licht. Zet je de plant bij een raam, dan zul je zien dat ze je de rug toekeren. Daarom heeft Albert Jan de plant tegen de muur gezet waar geen ramen staan. Er komt wel genoeg licht, omdat de tegenovergestelde muur vooral uit ramen bestaat. Hierdoor groeien de bladeren de kamer in en kijken ze je aan. In mijn huis heb ik weinig keuze waar ik de plant neerzet. Daarom draai ik hem regelmatig, zodat hij niet maar één kant op groeit.

Monstera water en voeding geven

Monstera heeft ongeveer eens per week een flinke scheut water nodig – bij temperaturen boven de 20 graden wel twee keer per week. Ook is het goed om regelmatig vloeibare plantenvoeding mee te geven met het water. Doe dat ongeveer eens per maand in de winter, en eens per twee weken of eens per week in de zomer. Blijf goed kijken naar wat de plant nodig heeft.

Het blad van de monstera laat zien hoe de plant zich voelt. Is het blad mooi groen en glanzend, dan is de plant hartstikke gezond. Jong blad is meestal wat lichter van kleur. En wat ik heel gaaf vind: het komt opgerold uit de plant. Pas na een tijdje ontvouwt het blad zich en zie je hoeveel gaten het heeft. Hoe meer gaten, hoe gezonder de plant. Jonge planten krijgen vaak eerst blad zonder gaten of met weinig gaten.

Wordt het blad een beetje geel en droog, dan kan dat betekenen dat de plant meer water en voeding nodig heeft. Controleer ook de potgrond, want als die te nat is, kunnen de wortels gaan schimmelen en afsterven. Vervolgens kan de plant geen vocht meer opnemen en verdroogt hij.

Water geven gatenplant

Gatenplant snoeien

Een gatenplant kan enorm groot worden. Die van Albert Jan groeit tegen het plafond! Het is fantastisch als je daar de ruimte voor hebt, maar het past natuurlijk niet in elk huis. Ook zul je zien dat het oude blad op den duur wat lelijker wordt. Dan kun je de plant snoeien. Dat doe je door af en toe een lelijk blad af te knippen. Wordt de plant van onderen kaal? Dan kun je de stengel tot op zo’n 20 centimeter van onderen afknippen. De plant krijgt dan vanzelf weer nieuwe uitlopers. Voordat je de plant gaat snoeien, is het verstandig om hem te verpotten en nieuwe potgrond te geven. Van de afgeknipte stengel(s) kun je stekken maken. Het juiste moment hiervoor is het voorjaar.

Mosstokken

Omdat de monstera in de natuur op andere, stevigere planten en bomen groeit, is het zelf een erg slappe plant. Het blad gaat snel op de grond hangen. Daarom worden ze in tuincentra vaak al verkocht met mosstokken in de pot. Kweek je zelf een monstera op, dan zul je op den duur dus stokken in de pot moeten zetten om de plant rechtop te houden en te leiden.

gatenplant-monstera2

Monstera stekken

Een monstera is gemakkelijk te stekken. Ideaal ook als je de plant te groot vindt: een stek kun je nog wel gemakkelijk ergens kwijt. Ik schrijf expres ‘stek’ in plaats van ‘stekje’: hij is niet bepaald klein.

Om de plant te stekken, heeft hij wel luchtwortels nodig. Je kiest een stengel uit waar een blad én een luchtwortel aan zitten. Vervolgens knip of snijd je de stengel af met een schone snoeischaar of een schoon mesje. Je zet deze stengel eerst op water, om extra wortels te laten groeien. Vervang het water regelmatig, zodat de plant altijd schoon water heeft en niet gaat schimmelen. Overigens doet monstera het ook heel goed op water, dus je kunt ook een vaas met een gatenplant op tafel zetten.

Wat vind jij van de monstera?

16 Reacties

 1. Hoi Linda,

  Wellicht een domme vraag 🙂 ,maar een monstera geeft toch ook nieuw blad vanaf de zijkanten? (Dus niet alleen van bovenaf). Mijn monstera is erg hoog en ik zou zo hem.zo graag de breedte in zien gaan.

  • Hoi Debora, dat klopt! Monstera groeit zeker ook in de breedte, er komen niet alleen bovenaan nieuwe bladeren aan. Geef je hem voldoende voeding? Groeten Linda

   • Bedankt voor je reply. Extra voeding wil ik nog wel eens vergeten… heb jij hierin nog tips?

    • Ha Debora, graag gedaan! Ik geef mijn monstera in de zomer wekelijks vloeibare plantenvoeding voor groene kamerplanten mee met het gietwater. Kijk voor de dosering vooral ook op de verpakking. Je koopt voeding bij een tuincentrum, en vaak hebben bloemenwinkels met een paar kamerplanten ook wel een klein assortiment voeding. Succes!

 2. De mijne is een drama…. hij hangt slap, de bladeren zijn geel en bruin en ziet er slecht uit. Genoeg water heeft hij zeker gehad…. Jammer want ik vind hem erg mooi. Blijkbaar ben ik niet gemaakt voor zelfs makkelijke planten….

  • Hoi Eva, heb je hem op de juiste plek staan? Geef je hem niet te veel water? En geef je hem regelmatig voeding? Groeten, Linda

 3. Hallo mijn monstera heeft veel bladeren maar geen gaten hoe komt dat en wat kan ik daar aan doen aub

  • Hoi Julia, jong blad van de monstera heeft over het algemeen geen gaten. Verzorg de plant optimaal, zodat hij zich helemaal goed voelt. Dan moeten er op den duur vanzelf gaten in het nieuwe blad komen. Succes!

 4. Mijn monstera groeit enorm breed uit. Erg mooi. Staat in de zomer naast de houtkachel. In de winter wordt dat natuurlijk te warm. Ik snoei hem dan weer flink in en geef hem een plaatsje bij het raam.

 5. Hoi
  Mij plant heeft af en toe nieuwe bladeren
  Maar mijne zit wel heel.vol met die stengels
  Kan ik er niet een aantal.weg knippen?

  • Hoi Sonja, bedoel je met stengels de luchtwortels? Die kun je beter niet afknippen, daar haalt de plant zuurstof mee uit de lucht. Als ze in aanraking komen met grond of water, maken ze gewone wortels. Groetjes, Albert Jan en Linda

 6. Hallo, de luchtwortels beginnen nu zo lang te worden dat ze in de weg beginnen te staan. Ik weet ik mag ze niet wegknippen. Bijknippen is ook geen optie?

  • Hoi Wendy, ons advies is om niet aan de luchtwortels te zitten. We kunnen je niet beloven dat er niets gebeurt als je de stengels wegknipt. Groeten, Albert Jan en Linda

 7. Hallo,

  Sinds kort zie ik kleine zwarte vliegjes uit mijn monstera pot komen, en het zijn er echt heel veel!
  Volgens internet zijn dit dan rouwvliegjes maar ik weet niet zo goed hoe dit te behandelen.. heb al wel aaltjes gekocht ( dit nog niet in de pot gedaan ) en er werd me aangeraden de potgrond te vervangen en ook tussen de wortels af te spoelen maar dit is haast geen doen met zo’n grote plant..
  Enig idee?

  • Hoi Suzanne, wat vervelend dat je er zoveel last van hebt. We kunnen ons voorstellen dat uitspoelen geen optie is. Wij hebben hier geen ervaring mee, maar volgens ons ben je al goed op weg. Kijk het nog even aan! Groeten, Albert Jan en Linda

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*