pannenkoekenplant-pilea-peperomioides-moederplant

Zo verzorg je een pannenkoekenplant (pilea peperomioides)

De leuke groeiwijze, de makkelijke verzorging én het feit dat hij snel stekjes maakt, zorgen dat de pannenkoekenplant (ook wel pilea peperomioides) een geliefde plant is. Dat snap ik helemaal! Hoewel de verzorging van de pannenkoekenplant een eitje is, krijgen we toch vaak de vraag om tips. Die geven we graag!

Planten houden van licht (en warmte), voeding en water. Dat is bij de pilea niet anders. Sommige planten hebben een specifieke behoefte, maar gelukkig is de pannenkoekenplant niet zo veeleisend!

Standplaats

Een pilea peperomioides houdt van licht. Zet hem dus een lichte plek. Kijk uit dat je je plant níet in de volle zon zet. Een plekje in de vensterbank waar de zon pal op schijnt, is niet de beste keuze.

Een pannenkoekenplant heeft een soort stam die omhoog groeit, waaraan dan weer een stengel met één blad groeit. Die stam wordt steeds groter, maar is niet per se héél stevig. Bovendien groeit hij naar het licht. Let er daarom op dat je je plant regelmatig bijdraait, zodat hij niet scheef naar het licht toe groeit. Draai de pot bij het watergeven bijvoorbeeld een kwartslag.

Water

Want water heeft je pilea natuurlijk ook nodig! In de zomer geef je hem ongeveer twee keer per week water. Let er vooral op dat de grond niet uitdroogt. Soms kan dat betekenen dat ze iets meer water nodig hebben (maar de grond moet niet nat blijven). Komt de grond rondom los van de pot, dan heeft het watergebrek! En je weet: kleinere potten drogen sneller uit dan grote potten.

In de winter kun je het watergeven afbouwen naar één keer per week. Blijf vooral goed naar je plant en de grond kijken.

pilea-peperomioides-pannenkoekenplant-kas

Voeding

Water en licht is niet voldoende. Je pannenkoekenplant houdt ook van een beetje mest. Ongeveer één keer per maand kun je vloeibare voeding met het water meegeven. Dat is een soort vloeibare mest die je oplost in het water. Geef je dat regelmatig, dan zul je zien dat je plant het heel goed doet!

Stekjes

En waar kun je dat nou beter aan zien dan wanneer je plant stekjes ontwikkelt? Vanaf de stam zullen kleinere stammetjes met bladeren gaan groeien. Deze pilea-baby’s kun je op den duur van de moederplant afsnijden, om er een zelfstandige plant van te maken. Hoe je dat doet, lieten we al eens zien in een uitgebreid artikel.

Overigens is het normaal als een blad af en toe lelijk wordt. De stengel wordt dan slap, en na verloop van tijd kun je hem er heel gemakkelijk afhalen. Stoor je je aan het lelijke blad? Dan kun je het ook zelf afsnijden. Heb je nou meerdere gekrulde bladeren aan je plant? Dan zou dat zomaar luis kunnen zijn. We schreven een apart artikel over het bestrijden van luis bij een pannenkoekenplant.

Dat is het, nu weet je precies hoe je je pannenkoekenplant moet verzorgen! Heb je nog vragen? Stel ze gerust in de reacties.

189 Comments

 1. Jaa ik heb ook zo’n plantje, ze zijn zo leuk! Ik ben atlijd een ramp met planten maar op de een of andere manier gaat het me bij deze juist wel goed af gelukkig! 🙂

 2. Mijn pannenkoekplanten deden het heel goed, tot ik ze een maandje geleden in een andere kamer heb gezet. Nu vallen aan de onderkant veel bladeren af, terwijl ze aan de bovenkant wel lijken door te groeien en nieuwe blaadjes maken. Sommige bladeren hebben een beetje bruin aan de rand, een aantal ook een bruine vlek in het midden van het blad. Deze andere kamer is wat minder licht en ze staan verder van het raam van. Kan het daardoor komen? Ik hoor graag tips!

  • Hoi Amber, is er veel verschil tussen de ruimte waar de planten eerst stonden, en de kamer waar je ze nu hebt gezet? Veel planten moeten even acclimatiseren als ze verplaatst worden. Overigens is het wel heel natuurlijk dat de pannenkoekenplant af en toe ook ‘lelijk’ blad krijgt, wat je er naar verloop van tijd gemakkelijk af kunt halen. Als de plant aan de bovenkant door blijft groeien, zit het goed!

 3. Ik heb een paar maanden geleden voorzichtig nieuwe stekjes gemaakt, maar nu doet mijn moederskant het sinds 1,5-2 maanden maar matig. Gezien het wat donkere weer al een andere plek gegeven, maar dat helpt niet. Er komen geen nieuwe bladeren meer aan de bovenkant, geen nieuwe baby’s, en het aantal bladeren aan de plant zelf is gehalveerd doordat ze slap worden en eraf vallen. De grond is niet nat, niet droog, plant staat niet in volle zon en de bladeren kleuren ook niet geel of bruin. Ik wil graag weer een gezonde moederplant, hebben jullie nog tips?
  (De baby’s doen het overigens prima.)

  • Hoi Marjan, wat goed dat je de plant al een lichte plek hebt gegeven. Geef je je pannenkoekenplant ook plantenvoeding? Dat kunnen ze toch wel eens per maand gebruiken. En hoe lang is het geleden dat je de moederplant hebt verpot? Heb je de grond aangevuld toen je hem hebt gestekt? Succes, het zou zonde zijn als je moederplant wegkwijnt!

 4. Ik heb een beetje hetzelfde als Marjan beschrijft, maar is bijvoeden in de winter wel goed?
  Ik ben van plan ze over een maandje ongeveer te gaan verpotten in een grotere pot.

  • Hoi Eva, groene kamerplanten geven wij in de winter ongeveer de helft minder voeding dan in het voorjaar en de zomer. Zo blijft de groei er nog wel een beetje in, maar op een lager pitje. Eind maart kun je de planten die het nodig hebben, verpotten met nieuw potgrond. Na zo’n zes weken kun je dan beginnen met bijvoeden (voor de eerste periode zit genoeg voeding in de potgrond). Hopelijk heb je hier wat aan!

    • Hoi Ria, dit komt veel voor. De stengel is niet heel stevig, en hoe langer hij wordt, hoe groter de kans dat hij gaat buigen. Zelf heb ik aan vier kanten van de steel bamboestokjes in de grond gezet, zodat de plant daar voorzichtig steun aan heeft. Succes! Groetjes, Albert Jan en Linda

   • Mijn plant is helaas omgevallen waardoor de bovenkant eraf is gebroken. Zal desondanks de stam van de plant weer verder groeien?

    • Hoi Daphne, de afgebroken stam zal helaas niet verder groeien. De kans is groter dat de stam gaat vertakken. In dit artikel kun je er meer over vinden. Ik zou wel proberen om de bovenkant op water te zetten (of direct op grond), om te kijken of die door kan groeien!

  • Hoi Nelly, als het de onderste, oudste bladeren zijn, hoeft dat niet per se verontrustend te zijn. Alle planten raken weleens een blad kwijt, zeker in de herfst of winter. Groetjes, Linda

 5. Mijn plant doet het goed, hij krijgt steeds meer stekjes. Het probleem is alleen dat hij erg lang wordt en nu bijna doorbuigt. Wat kan ik daar aan doen? Ik zou het zonde vinden als hij breekt, heb hem als stekje gekregen van een vriendin en het is juist zo leuk om hem steeds groter te zien worden.

  • Hoi Femke, allereerst is het belangrijk dat je je pilea regelmatig draait, omdat hij naar het licht toe groeit. Dan groeit hij niet scheef. Je kunt stokjes naast de stam in de pot zetten, zodat de plant steun heeft. Succes!

 6. Hoi Linda,

  Ik heb een terracotta pot (Ikea 15cm) met daarin een pannenkoekplant. Hij is super aan het uitgroeien en ik heb hem al een keer overgepot.. Inmiddels zitten er 6 moederplanten in, waarvan 1 moederplant wat meer verwijderd van de andere staat. Er komen een hoop babyplantjes dus ik wil hem weer gaan “verschonen”, baby plantjes eruit en ook zou ik die moederplant los van die andere willen verpotten, maar is dat een goed idee, ik had eerder al gezien dat de wortels als een zigzag door elkaar heen lopen!
  Of zeg jij haal alleen de baby’s eruit?

  Groetjes Marjolein

  • Hoi Marjolein, hoe groter de stekken worden, hoe meer energie ze ook uit de grond halen. Het ligt er maar net aan wat jouw voorkeur heeft, maar een plant groeit wel mooier als er niet te veel andere grote stammen in groeien. Je zou ze voorzichtig kunnen proberen te splitsen – al moet je er dan wel rekening mee houden dat er een enkele zou kunnen sneuvelen. Stekjes van de pannenkoekenplant zetten wel snel wortel, dus wellicht dat dat voor grotere ‘stekjes’ ook geldt. Succes!

   • Hallo, de bladeren van mijn pannekoekenplant gaan allemaal hangen. Zelfs de bovenste bladeren hangen zo laag als de onderste. Veel vallen ook uit. Nu heeft hij een lichte plek en krijgt ook gewoon normaal water. Het lijkt ook heel snel te gaan. Kan geen beestjes of iets vinden. Hierdoor lijkt het een erg kale plant. Wat gaat er mis?

    • Hoi Rebecca, als de cv in de herfst hoger gaat, hebben kamerplanten het vaak wat moeilijker. Het is heel zinvol om de planten dan te besproeien om de luchtvochtigheid omhoog te krijgen.
     Natuurlijk hoeft hangend blad gee ndroogte te zijn. Het kan ook een overschot aan water zijn: mensen geven de plant (on)bewust toch te veel water, en dan krijg je dezelfde kenmerken. Staat de plant in een plastic binnenpot met gat? Til hem eens uit de sierpot en kijk of er overtollig water in de pot zit. Succes!

 7. Dag Linda,

  Mijn pannenkoekenplant doet het heel goed, er komen veel baby-plantjes bij en bovenaan groeien er ook nog steeds nieuwe blaadjes.

  Ik heb alleen iets vreemds gezien, uit de bruine stam komt regelmatig een soort sap uit, wat er dan wat aan blijft hangen als een druppel. Mijn vriend zei dat de plant misschien ziek is, maar hij ziet er naar mijn mening te goed uit om ziek te zijn. Weet jij wat dit is?

  Alvast bedankt.
  Groetjes

  • Hoi Elke, zolang de plant het goed doet, zou ik me er niet te veel zorgen over maken. Als er nieuw blad bijkomt, en er baby-plantjes groeien, is dat een teken dat de plant het goed doet.

   • Hallo, ik heb een maand geleden deze plant gekocht maar hij doet het echt super slecht. De baby-plantjes sterven, zowel de bovenste als onderste bladeren vallen af… ook de bladeren aan de baby-plantjes vallen af. Wat moet ik doen? En waar ligt het probleem?

    • Hoi Selin, staat de plant op de juiste plek? Dan is het even afwachten. Een plant kan er best lang over doen om te acclimatiseren. Als alle omstandigheden goed zijn, en je verzorgt de plant ook zoals in dit artikel staat, dan komt het uiteindelijk weer goed. Succes! Groetjes, Albert Jan en Linda

   • Ik had 1 hele mooie goed bloeiende pannekoekenplant. Helaas heeft onze pup de bovenkant eraf gebeten. Deze heb ik op het water gezet. Gaat dit en het andere gedeelte nog verder groeien?
    Ook heeft ze plant in 1.5 jaar ong nog nooit een stekje gehad, kan dat kloppen.
    En als er een nieuw blad groeit wat vrijwel direct bruin is/wordt staat de plant dan teveel in het licht?

    • Hoi Ellen, wat jammer dat je hond de bovenkant van de plant af heeft gebeten! Die kun je op die manier inderdaad stekken. Al is succes niet verzekerd. Het onderste deel van de plant gaat wel verder groeien, maar gaat vertakken op de plek waar hij is ‘gesnoeid’. Geef je de plant voeding? Het maken van stekjes kan veel energie kosten, en er moet genoeg ruimte voor zijn.
     Een pannenkoekenplant is een sterke plant. Wordt het blad meteen bruin, dan zou ik even alle omstandigheden bijlangs gaan, zoals je ze ook leest in dit artikel. Krijgt hij niet te veel/te weinig water? Staat hij niet op de tocht? Staat hij niet in de volle zon? Et cetera. Succes! Groeten, Albert Jan en Linda

 8. Hoi! Ik heb mijn Pannekoekplantje nu bijna een jaar en er zitten op dit moment nog maar 5 blaadjes eraan! Ik heb al naar alles gekeken. Volgensmij is het (omdat het ook winter is) te koud op mijn kamer en ik kan geen goede plek vinden voor licht. Opzicht heeft het plantje wel indirect licht, maar te weinig. Ik zou hem in mijn vensterbank kunnen zetten, maar dan is het weer te koud zo dicht bij het raam. Voeding geven heb ik nog niet geprobeerd, maar het werd door sommige websites afgeraden als hij al zo veel bladeren is verloren. Is het beter ook om hem in een kas te zetten vanwege de kou? Help!!

  • Hoi Joy,

   Nu met de vorst moet je even voorzichtig zijn, maar over een paar weken kun je hem prima in de vensterbank zetten. Voeding geven heeft nog geen zin, omdat het nog geen groeiseizoen is. Wees ook voorzichtig met water geven! De groei staat stil als het koud is, maar zodra het binnen boven de 20 graden kan worden (en ‘s nachts ook warmer is), gaat de plant wel groeien. Uiteraard is het licht ook van belang: het blijft steeds langer licht. Vanaf begin april kun je hem langzamerhand voeding geven.

   Heel veel succes! Groetjes van Albert Jan en Linda

 9. Hoi, ik heb gisteren een pannekoekplant gekocht maar ken je deze ook op hydro korrels zetten? of moet deze plant specifiek in potgrond zetten?

  • Hoi Brenda, ik zou je aanraden om de pannenkoekenplant in potgrond te zetten en een binnenpot (of containerpot) te gebruiken. Op die manier kun je overbodig water makkelijk weggooien, en op die manier voorkomen dat de wortels gaan schimmelen.

 10. Ik heb net een pannekoekplant gekocht maar nu zie ik witte vlekjes onder de bladeren en bruine verkleuring bovenop. Ik denk valse meeldauw. Wat kan ik hier aan doen?

  • Hoi Talita, in dat geval is het verstandig om te spuiten met een middel tegen meeldauw. Dat werkt over het algemeen heel goed: je plan is er zo weer bovenop!

 11. HELP. ik heb een pannenkoekplant.
  die alleen boven op nieuwe blaadjes krijgt maar de rest van het stammetje is kaal.
  hoe kan ik er voor zorgen dat dit kale stam weer vol komt te staan met nieuwe bladeren.

  • Hoi Patricia, helaas groeien nieuwe bladeren alleen aan de bovenkant. Wat je misschien zou kunnen proberen is de plant overpotten in een grotere pot, en een deel van de stam onder de potgrond zetten. Dat hebben wij nooit gedaan, maar het is misschien een idee als je de kale stam niet mooi vindt. Succes!

  • Hoi Martine, als de bladeren van je pannenkoekenplant bruin worden, kan dit erop duiden dat de plant te veel water krijgt. Daarnaast willen de pilea’s nog weleens last krijgen van spint. Dat is een heel klein spinachtig beestje, dat nauwelijks te zien is met het blote oog. Deze beestjes tasten de bladeren aan. Je kunt dit tegengaan door de bladeren schoon te spuiten met een oplossing van groene zeep, of een biologisch middel gebruiken. Denk eraan dat je de plant op zijn tijd voeding geeft, daar krijgt hij meer weerstand van. Veel succes!

   • Hallo,

    Ik heb recent een pannenkoekenplant gekregen, hij heeft lang (een kleine maand) gewoon in water gestaan, en deze week heb ik hem in potgrond gepland. Nu heb ik gemerkt dat er onderaan witte stipjes zijn, na wat opzoekingswerk kunnen dit “huidmondjes” zijn die open staan omdat hij teveel water heeft (ja dat kan wel als hij in water stond dan)? Maar ik zie ook kleine gele rondjes, vooral aan de rand van het blad, weten jullie wat dit kan zijn? Het is zeker niet bruin en verder lijkt hij het goed te doen!

    • Hoi Thalia, het zouden ook kalkvlekjes van het water kunnen zijn. Misschien is het de overgang van water naar potgrond waar hij aan moet wennen. Wacht het vooral even af, pannenkoekenplanten kunnen veel hebben. Groetjes van Albert Jan en Linda

 12. Mijn Pilea’s krijgen kleine harde witte puntjes aan de onderkant van de bladeren. Ze zijn weg te vegen. Wat zou dit kunnen zijn? Ik geef niet teveel water. In de grote potten zie ik ook wel eens kleine beestjes lopen. Ze zijn echt ieniemienie. De Pilea’s in de grote potten hebben ook enorm veel wortelvorming. Alvast bedankt voor uw reactie.

  • Hoi Annelies, als je pilea’s veel wortels hebben, is dat een teken dat ze het goed doen. Staan ze al lang in dezelfde pot? Dan is het misschien tijd om ze opnieuw op te potten en van nieuwe potgrond te voorzien.
   Witte puntjes aan de onderkant van de bladeren kan duiden op witte vlieg. Een oplossing kan zijn om de bladeren (voorzichtig) af te spoelen met een oplossing van water en groene zeep. Eventueel kun je de bladeren daar ook mee afnemen. Succes!

  • Dit bericht is al erg oud zag ik, maar ik wil toch even reageren op de witte puntjes die je zag. Het kan namelijk kalk zijn. In sommige regio’s zit er veel kalk in kraanwater (hard water) en sommige planten scheiden de overtollige kalk uit via de bladmondjes. De pilea is er daar een van. Deze harde korreltjes zijn gewoon af te vegen, maar je zult zien dat ze na een paar weken op exact dezelfde plek terug komen. Het is zover ik weet niet schadelijk voor de plant. Die van mij staat er inmiddels al 3 jaar 😉

 13. Hallo, ik heb sinds een poosje een pannekoekplant. Begon als een mini plantje in een klein potje. Daarna in een normale pot gezet en hij is flink aan het groeien. Moet ik hem overpotten naar een grotere pot? Ik maak me zorgen of hij wel genoeg voedingstoffen kan halen uit het kleine beetje aarde.

  • Hoi Lianne, je pannenkoekenplant kan redelijk lang in dezelfde pot blijven staan. Geef hem wel regelmatig plantenvoeding met het water mee. Overigens is het niet verkeerd om plantjes die uit stekjes groeien, af en toe te verpotten. Dat wil zeggen: als je ze in een te kleine pot zet. Kijk ook eens aan de onderkant van de pot. Groeien de wortels massaal uit de gaten? Dan is het inderdaad tijd voor een nieuwe pot. Hopelijk heb je hiermee wat richtlijnen. Succes!

 14. Hoi. Bij mijn plant zitten witte puntjes aan de onderkant van het blad die niet weg te poetsen zijn. Dacht eerst schimmel maar geloof dat dat het toch niet is.
  De bladeren krullen wel heel erg op.
  Anderzijds groeit hij als kool en heeft al 5 ‘jonkies’.

  • Hoi Ceciel, witte puntjes aan de onderkant van de bladeren kan duiden op witte vlieg. Een oplossing kan zijn om de bladeren (voorzichtig) af te spoelen met een oplossing van water en groene zeep. Eventueel kun je de bladeren daar ook mee afnemen. Eventueel kun je ook kijken of het misschien meeldauw is, en daartegen een middel gebruiken. Als je plant goed groeit en er stekjes in de pot verschijnen, betekent het wel dat je plant het goed doet. Je hoeft je dus niet te veel zorgen te maken! 🙂 Succes!

 15. Ik heb van mijn moeder een stekje gekregen van de pannenkoekenplant. Nu na een paar maanden heb ik er nog maar 2 blaadjes aan zitten die gaan krullen en bruin worden. Wat doe ik verkeerd? Ik heb laatst binnenplantenvoeding gehaald en dat geef ik 1x in de week, voor de rest geef ik m af en toe wat water, grond is inmiddels al een paar weken zeiknat ook nu ik er een 2 week niks aan gedaan heb. Wat doe ik verkeerd?

  • Plant is verhuisd van kastje in het midden van het huis naar de vensterbank voor, waar veel zonlicht komt, in de keukenvensterbank kan deze ook staan, maar daar ging het juist niet goed, daarom staat ie nu in de vensterbank in de woonkamer.

  • Hoi Judith, zeiknatte grond klinkt niet goed! Staat je plant met de grond rechtstreeks in de pot, of heb je ook een binnenpot/containerpot gebruikt? Dat laatste is wel belangrijk, want dan kan het water goed weg – of kun je het teveel aan water gemakkelijk weggieten. Als een plant verdrinkt, vertoont hij namelijk dezelfde symptomen als een uitgedroogde plant (de wortels rotten weg, waardoor de plant te weinig water kan opnemen). Mijn advies zou zijn om hem te verpotten in een containerpot met verse potgrond.

   Uit je vraag kan ik niet goed opmaken hoe de de plantenvoeding geeft. Let erop dat je dat mengt met het water, en dan geeft. Het is wel goed dat je de plant hebt verhuisd naar de vensterbank, want pilea’s hebben veel (zon)licht nodig.

   Succes!

 16. hallo allemaal.
  ik heb een vraag. weet er iemand welke voeding je nodig heb en waar je het kan kopen?
  mvg, cujo

  • Hoi cujo1801, je kunt kamerplantenvoeding gebruiken voor je pannenkoekenplant. Op veel plekken te koop, waaronder tuincentra. Succes!

 17. Hoi, kan je een pilea ook klein houden? Hij groeit nl. super goed, maar ik wil liever niet een grote plant…

  • Hoi Lisanne, pilea’s groeien inderdaad erg gemakkelijk. Verpot je plant niet, dat helpt al een beetje. Maar op den duur kom je er denk ik niet onderuit om een stekje te nemen, die in de pot te zetten en de grote plant weg te geven. Succes!

 18. Hoi!
  Mijn oppaskindje heeft helaas bijna alle blaadjes van mijn pannenkoekenplantje getrokken.
  Komen er nu vanzelf weer nieuwe aan?
  Ik hoop het! Had hem net nieuw en was er helemaal blij mee.. 🙁

  • Hoi vd Elzen, niet getreurd! Er komen vanzelf weer nieuwe blaadjes aan. Wel goed blijven verzorgen en een beetje geduld hebben 🙂 Succes!

  • Hoi Ria, vorig jaar hadden wij in de kas ook last van bobbeltjes op onze pilea’s. Knip af en toe het aangetaste blad weg, en geef je plant regelmatig plantenmest voor groene kamerplanten. Dan moet het goedkomen! Groeten, Albert Jan en Linda

 19. Hoi. Mijn pannenkoekenplant deed het heel goed, maar hij staat nu in een erg warme kamer door de hitte. Verder is het wel licht. Er zitten gekke witte bolletjes op de grond en er is 1 blaadje heel licht groen geworden. Hoe zou dit kunnen komen? Ik geeft hem netjes voldoende water 1x per week (grond is niet droog)

  • Hoi Naomi, gekke witte bolletjes op de grond klinkt raar. Het kan luis zijn, maar dan zitten ze meestal op het blad. Als het blad verder gezond is, hoef je je geen zorgen te maken. Je kunt de bovenste laag grond vervangen door nieuwe potgrond en het gele blad weghalen. Succes! Groetjes, Albert Jan & Linda

  • Hoi Tetta, geen probleem! Laat ze even met rust. Blijven ze nu echt lang krullen, en krijgen de andere bladeren ook een rare vorm, dan kun je deze bladeren eventueel afknippen. Maar over het algemeen worden de blaadjes normaal als ze wat langer ‘uitgevouwen’ zijn. Succes!

 20. Mijn pannenkoekplanten krijgen steeds luis. Ik behandel ze dan met spiritus en groene zeep maar het komt steeds terug.

  • Hoi Myrna, zet de plant na de sproeibeurt een keer op een andere plek neer. Kies een plek met veel licht en geef op tijd voeding. Dan komt het vast goed. Succes!

 21. Hoi Linda,
  Onze pannenkoekenplant doet het fantastisch en is in een jaar tijd 2 maal zo groot geworden (doorsnede ong. 80 cm) , hij is prachtig!
  Sinds een week of twee echter vinden wij elke dag rondom de plant op de grond hele kleine wormvormige sliertjes van ongeveer 1 mm dik en hooguit een cm lang, soms gekruld in een rondje (donkerbruin), het leeft niet en het plakt op de grond.
  Heb je enig idee wat dit kan zijn?

  • Hoi Marjan, dit herken ik niet! Heeft de plant soms gebloeid? Dat zou het kunnen zijn. Controleer de plant ook goed op luis. Eventueel kun je sproeien met een oplossing met groene zeep (verhouding: 1 theelepel zeep op 1 liter water). Succes!

 22. Mijn plantje is nu ver een jaar oud en groeit supergoed naar mijn mening. Ik draai het ook regelmatig zodat hij evenredig groeit. Nu merk ik wel dat de stam bruin wordt.
  Bij de takjes die nieuw uitschieten nog niet direct maar bij de iets oudere komt er een bruine kring rond die uitbreidt. De helft van de stam is ondertussen al bruin.
  Ook bij de 2 zijplantjes gebeurt dit. Is dat normaal?

  • Hoi Elke, dat is heel normaal als je plant ouder wordt. Dan ‘verhout’ de stam als het ware, net zoals bij andere planten. Niets om je druk over te maken, dus!

  • Hoi Fanny, als je onderste blaadjes niet meer mooi zijn, kun je ze het beste weghalen. Zie je later niets meer van! Houd even in de gaten of de plant niet te weinig licht krijgt – of juist te veel water. Succes! Groetjes, Albert Jan en Linda

 23. Hallo Linda
  Ik heb in een tuincentrum een grote pilea gekocht…
  Bladeren zo groot als mijn hand ..
  Alleen alle stelen en blad hangt naar beneden over elkaar heen ..en de onderste zijn wat gekruld …
  De mevrouw van de winkel heeft hem voor mij in een grotere pot gezet ..(potje was wel erg klein )…
  Ik vond hem zo mooi….maar ook zielig omdat hij zo slap hangt
  Daarom heb ik hem meegenomen
  Waarom hangt hij zo slap …?
  En wat moet ik doen om deze knapperd het blad weer mooi omhoog te krijgen ?
  Of doet hij dat omdat de bladeren zo groot zijn ?
  Ik hoop dat je advies voor mij hebt …ben er zo blij mee …
  Help ….

  • Hoi Sas, begrijpelijk dat je even schrikt als alles zo slap hangt. Maar de bladeren zijn ook wel erg groot. Als het blad van de pilea groter wordt, willen de onderste bladeren door hun eigen gewicht nog weleens onderuitzaken. Zorg vooral dat de plant genoeg water en voeding krijgt. Groter planten hebben daar meer van nodig! Pas wel op: te veel is niet goed voor de pilea (de grond moet niet erg vochtig blijven). Van het verpotten zal de plant snel weer bijkomen.
   Houd het krullende blad goed in de gaten, dit zou weleens luis kunnen zijn.

   Een tip bij overhangend blad: zet de plant op een verhoging, zo komt hij veel mooier uit!

   Heel veel succes! Groetjes van Albert Jan en Linda

 24. 3 weken geleden een pannekoekplanrje gehad uit een tuincentrum. 2 keer per week water gegeven ivm het weer. Nu worden de nieuwe blaadjes en de blaadjes van mijn stekje bruin en zitten er witte puntjes op (lijkt op luis). Had hierboven gelezen om de slechte blaadjes van de plant af te halen dus heb ik dit gedaan.
  Wat kan ik hier verder nog aan doen?

  • Hoi Sophie, we hebben pas een artikel geschreven over luis in pannenkoekenplanten. Hier vind je alle informatie! Ik hoop dat je er iets aan hebt. Heel veel succes! Groetjes, Linda

 25. Hoi , ik heb gisteren een pannekoekplant gekocht, zo mooi maar nu zie ik witte ronde vlekjes op sommige bladeren. Is dit erg?

 26. Ik krijg als het ware echt stress van planten verzorgen.. ik vind ze zo mooi maar om de een of andere reden lijk ik steeds weer dingen fout te doen – zucht. Ik kreeg van mijn zus een prachtige pannekoekenplant. Sinds kort begonnen blaadjes te verkleuren en af te vallen. De andere blaadjes liggen er maar slap bij. Ik heb hem overgepot in een grotere pot en op een lichtere plek gezet. Wat water betreft: zijn er geen truuctjes om te weten of ik te veel of te weinig water geef?

  • Hoi Kim, als de grond nat blijft, geef je te veel water. Maar de grond moet ook zeker niet uitdrogen. Met de warmte nu, zou je de plant wel om de dag of zelfs dagelijks water kunnen geven. Staat de plant in een plastic containerpotje? Til dan het potje regelmatig uit de sierpot om te controleren of daar water in blijft staan. Als dat het geval is, heeft de plant te veel water gehad. Succes! Groetjes, Linda

 27. mijn pannekoekplant heeft op een paar blaadjes witte stippen,heb ze behandelt met een spuitbus,en er blijven nieuwe blaatjes komen,komt het dan weer goed,

 28. Hallo,

  Ik heb nu ongeveer 2 weken een pannenkoek plant. Het viel me vandaag op dat hij wat slap hangt, sommige bladeren ligt krullen en er vage witte vlekken onder het blad zitten. Lijkt op opgedroogd water van sproeien alleen heb ik dit niet gedaan. Ik hoop dat u weet wat dit is en wat ik kan doen.

  Groeten Amber

  • Hoi Amber, vage witte vlekken onder het blad is meestal onschuldig. Dit zijn de huidmondjes waar water uit kan komen. Als het blad wat slap hangt, is dit vaak een teken dat de grond iets te droog is. Maar liever iets te droog dan te nat, want dan kunnen de wortels gaan rotten. Succes!

 29. Hoi Linda, wat gaaf dat je steeds antwoord geeft op de vragen! Ik heb er ook 2… Ik heb een plant ‘gered’ van kantoor: moederplant nieuwe aarde gegeven, 3 babies in een eigen potje en ze allemaal in de vensterbank gezet. Op het noorden dus geen directe zon. Mama plant groeit goed maar de bladeren zijn heel licht groen geworden en een paar hebben bruine aanslag. Heb je een suggestie wat er mis is?

  • Hoi Wendy, we helpen graag! 🙂 Lichtgroen blad is meestal een teken van te weinig voeding. Geef eens per week of per twee weken vloeibare plantenvoeding voor groene planten. Dan moet het weer goed komen met mooi diepgroen blad! Succes!

 30. Hallo, heb van mijn dochter een pannenkoek plant gekregen als cadeau om meter te worden van ons eerste kleinkind. Hij was zo mooi maar op een week tijd heeft hij al 6 bladeren verloren. aan de stengel komen precies sneetjes en de dag erna valt het blad groen af, wat kan ik doen? Wil hem graag behouden./Users/Odette/Pictures/Photo Booth-bibliotheek/Pictures/Foto op 11-08-18 om 00.02.jpg

  • Hoi Odette, de foto kunnen we helaas niet zien. Wat je vertelt komt ons ook niet bekend voor, ook al hebben we veel pannenkoekenplanten. Wat je kunt proberen is de plant op een andere plek neer te zetten. Vergeet de plant ook niet regelmatig te draaien en plantenvoeding voor groene planten te geven. Veel succes! Groetjes, Albert Jan en Linda

 31. Goedendag, wat een leuke en nuttige site is dit! Ik heb een vraag. Na terugkomst van onze vakantie zie ik allemaal bruin/zwarte korrels rond de planten liggen. Echt heel veel. Enkele bladeren hebben nu gaten, ook zijn er een paar met vlekken. Ik kan zo op het eerste oog geen beestjes vinden? weten jullie wat dit kan zijn?

 32. Wat een fijne site! Veel wist ik al door zelf te proberen maar alles staat hier goed beschreven!
  Mijn pannenkoekplant groeit goed en geeft regelmatig kindjes die altijd gretig geadopteerd worden. Alleen wordt de moederplant nu heel lichtgroen. De mooie donkergroene kleur is helemaal weg. Ik dacht eerst dat ze te weinig ruimte had dus heb ik haar verpot maar dat hielp niet. Weten jullie wat er aan de hand kan zijn?

  • Hoi Miranda, waarschijnlijk krijgt je plant dan te weinig voeding. Geef je regelmatig voeding mee in het water? Succes! Groetjes, Albert Jan en Linda

 33. Heb mijn pannenkoekplantjes moeten behandelen met dat er witte stipjes op waren en sindsdien gaat het er niet goed mee . De onderste blaadjes hangen naar beneden en de nieuwe blaadjes krullen helemaal op . Het lijkt erop dat ze water nodig hebben maar is niet zo . Wat kan ik eraan doen om mijn plantjes terug mooi te krijgen, 4 van mijn 5 plantjes zien er zo ellendig uit . Help!!

  • De plant heeft luis waarschijnlijk. Geef regelmatig voeding voor groene planten! Zet die ene plant die nu nog gezond is, uit de buurt van de andere planten. Lees vooral ons artikel over luis op de pannenkoekenplant. Ook zou je een biologisch middel kunnen gebruiken. Herhaal de behandeling na een week, waarna het nog een paar weken duurt voordat er weer nieuwe, gave, blaadjes aan je plant groeien.

  • Hoi Marleen, natuurlijk kun je de stekjes ook gewoon laten staan! Het kan zijn dat je plant dan wat meer voeding nodig heeft. Maar dat merk je snel genoeg, dan worden de blaadjes lichter van kleur. Succes!

   • Mijn pannekoekplant was erg groot en is nu bezweken onder eigen gewicht: de stam is geknakt bij het verplaatsen. Is dit nog te redden?

 34. Mijn pannenkoekplant is zo groot geworden dat ik er niet zo goed weet wat ik er mee moet.
  Ik heb vorige jaar top afgeknipt, omdat die enorm last had van bladluis. Nu zijn er 5 neiuwe takken op die top gaan groeien. Aan bovenkant is die behoorlijk vol nu. Moet ik dat gewoon zo laten of moet ik wat weg halen!?

  • Hoi Pixel, de plant kan topzwaar worden. Ondersteunen is verstandig, iets uitdunnen kan ook. Wil je dat weer doen, dan kun je de plant beter iets later afknippen. Maar dat blijft toch wel zonde. Zelf hebben voorkeur voor ondersteunen. Succes! Groetjes van Albert Jan en Linda

 35. Hoi Linda.
  Mij pannekoekenplant doet het echt goed. Dist ja nog verpot maar hij wordt al te grrot voor de pot. En er zijn vier stekels naast elkaar. Hij is nu echt mooi rond maar ik begint te merken dat ze groeien door elkaar heen en steeds minder ruimte is om nieuwe bladeren te krijgen. Verder worden de bladeren een beetje heel met bruine plekjes. Ik twijfel om het te verpotten nu of wachten tot de volgende lengte periode. Wat moet ik doen? Bedankt alvast voor de tips .

  • Hoi Joaquink, probeer er een paar stekjes af te nemen en plant ze apart in een pot. Dan krijg je weer mooie jonge planten. Succes!

 36. Ik heb vorig jaar een stekje gekregen van een vriendin. Zij heeft heel vaak stekjes aan de zijkant zitten. Tot nu toe heb ik er nog geen een gehad.!plant groeit goed, 1 stam (wel wat aan de bruine kant), maar wel veel blaadjes.

  Wat zou het kunnen zijn dat ik geen stekjes krijg?

  • Hoi Jantine, wellicht is het een idee om de plant te verpotten in een grotere pot. Dan is er meer ruimte voor de wortels. En zet je plant vooral ook op een lichte plek! Groetjes, Linda en Albert Jan

 37. Hallo Linda wat een mooie site!
  Ik heb een vraag over onze pannenkoekplant. Sinds ik ze heb zitten er kleine beestjes in. Het lijken een soort fruitvliegjes. Andere plek neerzetten helpt niet. Aangezien er 1 op de babykamer staat vind ik t niet zo fris.. heb je advies voor mij?

 38. Linda,
  Je zegt in de websit: “…bovendien groeit hij naar het licht. Let er daarom op dat je je plant regelmatig bijdraait, zodat hij niet scheef naar het licht toe groeit. Draai de pot bij het watergeven bijvoorbeeld een kwartslag.”
  Het is echter niet zo dat een plant naar het licht groeit. Maar er is een natuurlijke wetmatigheid die zegt dat “licht de groei remt”. Dat klinkt natuurlijk heel tegenstrijdig voor ons gevoel. Maar het klopt precies. De kant van de plant die naar de zon gekeerd is, zal enigszins geremd worden omdat dat zo nu eenmaal gemaakt is in de natuur. Alleen wij noemen dat|: “de plant groeit naar het licht”. Hat is maar net hoe je het bekijkt. Sorry voor deze peanuts-opmerking. Mogelijk wel leuk om te weten.
  groeten,
  Joost

 39. Hoi Linda, ik heb twee pannekoeken plantjes en inmiddels al 4 baby’s weggegeven aan anderen. Alleen blijven ze ontzettend hard groeien, ze hebben meerdere dikke stelen en de baby plantjes raken inmiddels verstrikt in de stengels van de grote. Het ziet er heel mooi en vol uit maar ik weet niet of het goed is voor de plant, ook moet ik ze bijna dagelijks water geven omdat de grond anders droog is. Wat kan ik het beste doen? Moet ik de grote stengels verstekken of? Welk formaat pot is het handigst voor een grote stengel? Die van mij zitten in een pot van 22 hoog en 18 breed.

  • Hoi Iris, goed om je te bedenken: een grotere pot droogt minder snel uit dan een kleinere pot. Daarnaast is het afhankelijk van je eigen smaak of je de baby-pilea’s bij de moederplant houdt, of dat je ze verstekt. Wat betreft het formaat pot: kies niet een te kleine pot, dan kan je stekje lekker lang in de pot blijven (en hoef je minder te verpotten). Als de pot helemaal doorworteld is, is het tijd om de plant te verpotten. Hopelijk heb je iets aan deze antwoorden. Veel succes! Groetjes, Linda

 40. Ik heb heel wat vragen en reacties doorgelezen, maar kan mijn vraag niet vinden..
  Een paar weken geleden heb ik mijn moederplant gestekt, waardoor ongeveer 6 baby’s van de moeder zijn verwijderd. Ik heb moederplant in een grotere pot gedaan. Ze groeit nu langzaam en krijgt grotere bladeren! Nou viel het mij echter op dat de steeltjes van de nieuwe bladeren bruin zijn, terwijl de bladeren wel mooi bruin en rond zijn. Ik dacht eerst dat het watertekort was, maar ook met extra water worden ze niet groen.
  Ik hoor graag wat ik hieraan kan doen! Ik ben namelijk bang dat ze snel gaan uitvallen als ik er niks aan doe..

  • Hoi Adriana, de hoofdstam van de plant is altijd bruin, maar de bladstelen behoren groen te zijn. Als het blad zelf mooi groen is, zou ik me niet te veel zorgen maken. Groen en gaaf blad betekent dat de plant gezond is. Geef normaal water (niet extra!) en regelmatig voeding voor groene kamerplanten. Succes! Groetjes, Albert Jan en Linda

 41. Beste Linda, mijn pannenkoekenplant groeit meer in de lengte dan in de breedte. De stam is ook erg dik. Als ik de plaatjes zie van een dergelijke plant zien ze er vol uit. Dat is bij mij niet het geval.
  Hoe krijg ik de plant voller en aangezien de plant in de hoogte groeit kan ik m inkorten? De plant staat op de eettafel in het midden van de woonkamer.
  Voor de rest groeit de plant super goed!

  • Hoi Marcia, als de pilea wat groter wordt, zie je inderdaad dat hij minder vol wordt. Je kunt hem prima inkorten. Dan haal je de kop eruit. De plant krijgt van dat punt meerdere stammen en zal dan breder groeien. Als je hem te hoog snoeit, zal de top op den duur topzwaar worden. Om die reden adviseren we je om hem dan iets onder de helft af te knippen. Succes! Groetjes, Albert Jan en Linda

 42. Hallo,
  Ik kreeg een grote stek van een collega. Groeit goed! Nieuwe blaadjes zijn heel donker van kleur, maar niet uitgedroogd. De blaadjes blijven ook lang opgekruld.
  Ik geef de plant voldoende voeding, water als de grond heel licht vochtig is en de plant staat in een ruime pot.
  Alvast bedankt

  • Hoi Jana, een nieuwe stek moet eerst zelf wortelen. Dat duurt wel ongeveer een maand. Daarna gaat het vast de goede kant op. Dat het blad donkergroen is, is over het algemeen een goed teken. Geen reden om je zorgen te maken dus!

 43. Hey leuk dit allemaal te lezen. Ik ben zelf ook met een stekje begonnen van een vriendin.
  Deze groeit heel hoog maar komt. Iet echt vol met blaadjes ( staat nu al makkelijk 50cm hoog)
  Ik zie ze liever klein en voller, zou ik deze kunnen inkorten en zou die daardoor meer blaadjes kunnen krijgen? Nu staat er al een stokje om hem recht te houden.

  • Hoi Chloé, leuk om te horen dat je wat aan het artikel en de vragen hebt! Als je een vollere plant wil, zou ik je adviseren om de stekjes die naast de stam gaan groeien, daar te laten staan. Verder zou je even kunnen wachten met de plant verpotten, en wellicht wat minder plantenvoeding geven dan we normaal gesproken adviseren. Dan groeit de stengel minder snel. Succes!

 44. Hey,
  Mijn Pilea is al erg gegroeid en al 2x verpot.
  Nu zie ik dat de onderste/oudste bladeren lichtgroen/gelig worden, allemaal tegelijk.
  Bovenste bladeren zien er tot nu toe normaal uit. Plant is wel in andere kamer gezet maar maakt wel stekken en nieuwe blaadjes aan.
  Komt mijn plantje iets te kort of werpt ze gewoon al haar oude bladeren tegelijk af?

  • Hoi Pia, als je plant nieuwe stekken en blaadjes aan blijft maken die er goed uitzien, zou ik me niet druk maken. Waarschijnlijk is dit inderdaad de normale manier van blad ‘afwerpen’. Het kan zijn dat het verplaatsen dat proces iets heeft versneld.

 45. Hoi hoi,
  Hoewel wij ook mega blij zijn met onze plant, valt er elke dag wel een blaadje uit. Het blad en de stengel zelf zijn dan nog steeds mooi groen, maar uiteinde van de stengel heeft een klein zwart puntje.
  Weet jij wat er aan de hand is?

  • Hoi Eva, dit hebben wij ook weleens gezien, maar we hebben er geen verklaring voor. Het stopte vanzelf. Bij goede verzorging en voldoende licht gaat dit over. Controleer ook of je pila last heeft van luis. In dit artikel lees je daar meer over. Succes!

 46. Hoi hoi,
  Hoewel wij ook mega blij zijn met onze plant, valt er elke dag wel een blaadje uit. Het blad en de stengel zelf zijn dan nog steeds mooi groen, maar uiteinde van de stengel heeft een klein zwart puntje.
  Weet jij wat er aan de hand is??

  • Hoi Evy, dat is lastig te zeggen. Verzorg je je plant zoals je in dit artikel kunt lezen? Vloeibare plantenvoeding voor groene planten is prima! Groetjes, Albert Jan & Linda

 47. Mijn pilea is gaan krimpen en helemaal uitgedund!
  In de tweede week dat ik hem had, begon dit. Bladeren begonnen geel te worden. Heb ik hem teveel water gegeven? Dit dacht ik, dus daarna een weekje niks gegeven…
  maar het wil niet vlotten 🙁

  • Hoi RoxN, watergeven is belangrijk. Het beste is om dit één keer per week te doen. Staat de plant in een ruimte die warmer is dan 20 graden, geef dan twee keer per week een scheut water. Houd ook de luchtvochtigheid in de gaten, 50% is prima. Bij voldoende luchtvochtigheid kun je de plant beter te weinig water geven, dan te veel water in één keer. Het is heel normaal als er af en toe een blad onderaan afgaat. Geef op dit moment geen plantenvoeding, maar laat de plant eerst stabiliseren. Dan kun je in het voorjaar (april) beginnen met plantenvoeding geven.

 48. Hoi 🙂 Van mijn moeder heb ik een stekje gekregen van haar pannenkoeken plant. Hij is al een flink stuk gegroeid! Alleen nu hebben 4 bladeren kleine, vochtige bruine plekjes… Hij staat nu ongeveer 2 weken op de eettafel, wat verder de kamer in. Daarvoor stond hij op de salontafel, dichter bij het licht. Wat zou dit kunnen zijn? Alvast bedankt voor de reactie 🙂

  • Hoi Nootje, het is verstandig om de aangestaste blaadjes er zo snel mogelijk af te halen. Zet de plant op een lichte plek en geef hem regelmatig plantenvoeding (voor groene kamerplanten) om aan te sterken. Veel succes! Groetjes, Albert Jan en Linda

 49. Ik had een vriendin een pannekoekplantje gegeven en nu heeft het onderaan de bladeren bij de nerven een soort bruine schubjes die je eraf kan krabben. De schubjes beginnen als een soort lichte vlekjes en worden dan lichtbruin met een donkere kern.

  Is hier ook weer de oplossing water met groene zeep erop wrijven of sproeien of zo?

  Hartelijk dank voor het reageren,

  Christina

  • Hoi Christina, zo te lezen zou het weleens schildluis kunnen zijn. die kun je er voorzichtig afwrijven. De aangetaste blaadjes (die verkleurd zijn) kun je het beste ook weghalen. Geef de plant zeker eens per week of per twee weken voeding, zodat hij kan aansterken. Groene zeep zou een oplossing kunnen zijn, verdun dit wel goed!

 50. Ik heb stekjes gehaald van mijn plant. Ik heb alles buiten staan, wel in de zon. De bladeren vertonen bruine plekken aan de randen, zowel de stekjes als de moederplant. Misschien beter terug binnen zetten?

  • Hoi Josée, pannenkoekenplanten zijn echt kamerplanten. Het lijkt me het beste om de plant naar binnen te halen. Buiten zijn de temperatuurwisselingen te groot, en wellicht dat de bruine randen tekenen van verbranding door de zon zijn. Ik zou je aanraden om de planten ook niet binnen in de volle zon te zetten. Succes!

 51. Hoi Linda! Leuk dat hier zoveel wordt gedeeld over pilea’s! Ik heb alle vragen en antwoorden gelezen, maar helaas staat die van mij er niet bij. Ik heb een pannenkoekplant 1 meter van de vensterbank afgezet. Waarschijnlijk was dat toch nog te dichtbij het raam, want een aantal bladeren van een babyplant zijn hierdoor verbrand. Ook is de top van de stam van de moederplant zwart geworden. Kan ik de verbrande stukken het beste afknippen? Zal de moederstam daarna verder groeien? Ik hoop dat je een antwoord hebt!
  Groet,
  Mindy

  • Hoi Mindy, leuk hè! Daar word ik ook erg blij van. Wij zouden je adviseren om alleen de aangetaste bladeren weg te halen. Laat de stam ongemoeid! Als de beschadiging niet te erg is, zal de plant een nieuwe top maken en verder groeien. Pannenkoekenplanten zijn erg sterk en kunnen gelukkig een stootje hebben 🙂 Veel succes! Groetjes, Albert Jan en Linda

 52. Ik heb al heel lang een hangende pannenkoekenplant, Hij is alleen gevallen en de stengel is afgebroken de onderkant is nog wel intact, kan de stengel weer aangroeien? of is het verstandiger om een nieuwe te kopen?

  • Hoi Merel, de natuur zal het redden als de omstandigheden goed zijn. Koop niet meteen een nieuwe maar kijk eens wat ervan komt. Je hebt zelfs kans dat er een heel mooie vorm uit groeit. Ook kun je de bovenkant opnieuw in de grond zetten om te kijken of die wortels gaat aanmaken. Als het lukt, ontvangen we graag een foto! Groetjes, Albert Jan en Linda

 53. Mijn pannenkoekplant is zeker al een jaar oud. Hij groeit goed, staat er mooi bij maar..Ik zie geen stekkies groeien. Wat kan de oorzaak zijn dat hij geen stekkies krijgt..gebeurt dat vaker?

  • Hoi Jeannet, wij hebben veel van deze planten en aan de meeste komen veel stekjes. Het kan een idee zijn om de plant te verpotten. Maar het is ook belangrijk om naar de basisverzorging te kijken. Geef je bijvoorbeeld wel regelmatig voeding? Groetjes, Albert Jan en Linda

 54. Wat leuk, al de informatie op deze site! Ik heb mijn pannenkoekplant nu anderhalf jaar en hij deed het altijd geweldig. Ik heb ook stekjes aan familie gegeven en die doen het ook heel goed. Alleen is er nu een probleem! Een aantal blaadjes wordt helemaal zwart. Niet bruin of een beetje vergeeld, maar echt zwart. Er zitten zwarte vlekken op. Een aantal blaadjes is juist lichtgeel. Wat zou er aan de hand kunnen zijn? Hartelijk bedankt voor het antwoord!

  • Hoi Saskia, wat vervelend dat je pannenkoekenplant het niet meer goed doet. Het is zonder foto lastig te beoordelen wat het kan zijn. We denken niet aan luis of spint maar eerder aan te veel water. Toch zou het dan misschien niet anderhalf jaar goed zijn gegaan. Je kunt ons altijd even een foto sturen (info[a]groenepassies.nl). Groetjes, Albert Jan en Linda

 55. Hallo, ik heb erg veel berichtjes gelezen en kom mijn vraag wel tegen maar geen van de gemaakte redenen gelden voor mijn plant. Ik heb hem al bijna een jaar. Hij deed het altijd goed maar nu zijn alle nieuwe blaadjes gekruld. Ik heb al gekeken of ze last heeft van beestjes maar kan niets ontdekken. Ze krijgt hele week een beetje water en staat niet in de zon. Er staan verschillende kinderen in de pot die wachten tot ze op eigen benen mogen staan maar die zien er gezond uit en niets gekruld. Wat kan ik er nog aan doen?

  • Hoi Mirjam, het is moeilijk om te achterhalen wat het probleem is. Maar het is een probleem dat meer mensen hebben!
   Allereerst: de hele week een beetje water geven kan te veel zijn. Het is beter om één keer per week water te geven. Nu de verwarming hoger staat (20+ graden), kun je twee keer per week water geven. Vergeet niet de voeding voor groene platen. Op deze manier krijgt de plant meer weerstand. Je zult niet van de ene op de andere dag verandering zien, maar nieuwe blaadjes zullen weer gaaf worden.
   Spint is een heel kleine belager die je nauwelijks met het blote oog kunt zien. Je kunt een biologisch middel tegen spint gebruiken, dan heb je er alles aan gedaan.
   Succes! Groeten van Albert Jan en Linda

 56. Hallo, mijn pilea’s doen het zó goed dat ik stokjes nodig heb om de dunne stammetjes te ondersteunen. Echter lukt dit niet zo goed met Japanse (eet)stokjes en tieribs. Als ik ze weer aan het verplaatsen ben, breek ik vaak wat blaadjes.. mijn vraag is; hoe kan ik het beste de stammetjes ondersteunen?

  • Hoi Lau, zo te lezen zijn de stammetjes erg dun. Onze pilea’s die ondersteuning nodig hebben, hebben wat stevigere stammen. Ikzelf heb rondom de stam van mijn grote pilea vier bamboestokjes in de pot gestoken, zodat de plant aan alle kanten ondersteuning krijgt. Deze stokjes heb ik niet vastgemaakt aan de plant. Eventueel kun je op zoek naar dunne plantenclipjes, waarmee je de stam aan het stokje verbindt. Dan hoef je niet met tiewraps aan de slag. De kans op beschadigingen is dan ook wat kleiner. Al zul je het breken van blaadjes vast niet helemaal kunnen voorkomen. Gelukkig levert dat verder geen problemen op voor de plant. Succes!

 57. Hoi! Mijn pannenkoekplant deed het altijd goed, maar heeft afgelopen 1,5 jaar bijna alleen nog maar blad verloren. Er is wel nieuw blad gekomen, maar die zijn klein en niet mooi rond en recht. Hij heeft nog maar een aantal bladeren, er blijft dus niks van over! Wat kan ik doen? Kan het zijn dat de plant te koud staat?

  • Hoi Tessa, wat jammer dat je plant het zo slecht doet. Waar staat je plant precies? Volg je alle richtlijnen uit het artikel op? Geef je de plant wel voeding? Het is lastig om zonder context te kunnen zeggen wat er aan de hand is. Krullend blad kan trouwens een aanwijzing zijn dat er luis op je pannenkoekenplant zit. Succes met je plant!

 58. Hoi, mijn pilea is nu ongeveer een jaar oud maar sinds kort staat het blad helemaal bol.
  Ik kan geen luis, spint o.i.d. ontdekken op de plant. Hij staat licht en helemaal vrij. Ook laat hij nu veel blad vallen. Wat doe ik niet goed? ?

  • Hoi Ruth, het gebeurt vaker in de herfst dat het even minder gaat met de kamerplanten. Deze plant is sterk en gaat het wel overleven. Haa lde sierpot even weg en controleer de vochtbalans. Het moet niet te nat zijn, maar ook niet te droog. Al is iets te droog beter dan iets te nat. Is de luchtvochtigheid laag, dan is het besproeien van de plant een aanrader. Ook zou je het misvormde blad kunnen wegknippen. De belager kan ook onzichtbaar zijn. Succes! Groeten, Albert Jan en Linda

 59. Hoi,
  Weten jullie of deze plant ook laag te houden is, zodat het niet een lange hoge plant wordt?
  Bijvoorbeeld door af te knippen op tijd?

  Ik heb deze plant nu en deze wordt heel hoog, maar
  dan ga ik dat proberen bij het stekje wat er nu aan komt.

  Alvast bedankt,
  Groetjes, Linda

  • Hoi Linda, je kunt de pannenkoekenplant inderdaad snoeien. Wij raden dat niet per se aan, omdat de stengel zich dan gaat vertakken en je ingrijpt in de natuurlijke groeiwijze. Wel krijg je dan meer zijscheuten en dus een vollere en lagere plant. Succes! Groeten, Albert Jan en Linda

 60. Hoi Linda,

  Wat fijn dat jij de expert bent🙂. Ik heb 2 pannekoekplantjes en nu groeien de onderste blaadjes heel hard en worden beetje slap. Ik wil ook een foto plaatsen maar dat kan denk ik niet.
  Beide plantjes krijgen wel nieuwe kleine blaasjes. Heb m al keer omgepot.

  Ik lees jouw reactie graag.

  Gr Denise

  • Hoi Denise! Grappig dat je mij de expert noemt, ik heb veel van mijn kennis van Albert Jan hoor 😀 Als het blad slap wordt, zou je kunnen proberen om iets meer water te geven. Dat ze snel groeien is een teken dat de plant het naar z’n zin heeft. Overigens is het normaal dat de onderste bladeren het grootst zijn, die zijn immers ook het oudst. Hopelijk ben je hiermee gerustgesteld. Groetjes, Albert Jan en Linda

 61. Hoi, ik heb al een tijdje een pannenkoekenplant en in de zomer deed hij het heel goed. We hebben geen vensterbanken dus toen stond hij aan het raam op de verwarming. Nu gaat dit uiteraard niet meer dus nu staat hij op tafel naast een raam. De plant had veel blaadjes maar deze beginnen een voor een te zakken en af te vallen maar nog volledig groen. De plant heeft nu nog maar 4 blaadjes maar ik zie wel al nieuwe groeien in het midden. Hoe kan ik zorgen dat mijn plantje de winter overleefd en waarom sterven alle bladeren helemaal groen af?

  • Hoi Phébe, de winter is voor kamerplanten meestal een moeilijke periode. Vaak heeft dit te maken met luchtvochtigheid (door verwarming), daarom kan het goed zijn je planten twee keer per week te besproeien met een plantenspuit. Je zou ook kunnen proberen de plant op een koele kamer (bijvoorbeeld je slaapkamer) te zetten. Meestal gaat het dan wel weer de goede kant op – dan is een keer per week water geven voldoende. Helaas kan het nog wel een flinke tijd duren voordat de plant er weer bovenop komt. Succes! Groeten, Albert Jan en Linda

 62. Hoi,

  Ik heb een vraag. Ik had een erg mooie moederplant die enorm veel stekjes gaf, maar sinds een maand of twee vallen er blaadjes af en wordt het blad aangevreten!! Het blad verdwijnt en er vallen echt gaten in. Ik zie ook allemaal zwarte pikjes (poepjes?) op en rondom de plant. Ook is het zo dat ik last heb van de rauwvarenmug in huis, maar naar mijn weten eten die niet de bladeren op? Ik hoor graag als iemand weet wat dit mogelijk kan betekenen en hoe ik ervan af kom 🙁

  Alvast dank!

  • Hoi Nina, helaas hebben wij daar geen ervaring mee, ook niet met aangevreten bladeren. Wat je kunt proberen: het blad besproeien met een mengsel van 1 theelepel groene zeep op 1 liter lauw water. Succes! Groetjes van Albert Jan en Linda

 63. Goeiemiddag,

  Ik heb een pannenkoeken plant. Deze bladeren beginnen krom te trekken en de stelen beginnen te liggen. Wat kan ik hier aan doen?

  Groetjes,
  Yvonne

 64. Goeiemiddag,
  Ik heb enige tijd geleden 2 stekjes gehad die t heel goed doen. Ze begonnen zelfs al kleine stekjes te vormen.
  Nu zag ik ineens dat diverse bladeren vol zitten met kleine ronde bruine vlekjes en aan de onderkant van t blad zie ik allemaal witte puntjes in t centrum van die vlekjes. Een luis oid denk ik?
  Maar wat kan ik nu t beste doen?
  Groetjes,
  Maur1

  • Hoi Maureen, verwijder zoveel mogelijk de aangetaste blaadjes. Is dit niet afdoende? Maak dan een mengsel van lauw water en groene zeep (1 theelepel zeep op 1 liter water) en besproei de plant hiermee. Succes! Groetjes, Albert Jan e Linda

 65. Ik heb een pannenkoekplant waarvan de onderste bladeren gaan hangen nadat ik ze water geef. Ik geef eenmaal per week water (niet overdadig), en hij staat bij een raam maar niet in direct zonlicht. Er zit geen luis in. Hij groeit ook al maanden niet meer verder… Wat kan er aan de hand zijn? Is mijn plantje depresssief? 🙁

  • Hoi Bine, je plantje kan zeker ‘depressief’ zijn! De meeste planten hebben het zwaarder in de winter. Nu het weer langer licht gaat worden, gaat het vast een stuk beter. Je kunt ook weer voeding gaan geven. Is de potgrond uitgedroogd? Dat kun je wat dieper in de pot voelen, of je ziet dat er een rand ontstaat tussen de potgrond en de pot. Dan kun je de plant een kwartier in een badje zetten (met de containerpot). Sproei ook af en toe met een plantespuit. Succes! Groetjes, Albert Jan en Linda

 66. Hooii, ik heb een kleine pannenkoekenplant, maar sinds een paar werken heeft ie roze stippen/vlekjes en de rand is ook roze gekleurd. Ik weet niet waardoor dit komt, want ik geef hem 1x per week water en heb hem op een lichte plek staan… niet in direct zonlicht. Een blad is ook bijna wit van kleur. Zouden jullie mij kunnen helpen?

 67. Dankjewel voor je goede tips. Ik heb zo’n tips nodig om voor planten te zorgen :-). Sinds kort ziet de bladsteel van mijn pannenkoekenplant bruin. De blaadjes niet maar alleen de steel… weet jij wat dit is en wat ik eraan kan doen?

  • Hoi Carmen, dat ligt een beetje aan de hoeveelheid. Gebeurt dit af en toe bij een stengel? Dan is dat niet zo erg: de pannenkoekenplant stoot weleens een blad af. Dit kan daar een voorbode van zijn. Als dit het geval is bij élk blad dan is het geen goed teken. Staat je plant in een containerpot? Til hem dan eens op, misschien staat er wel heel veel water in de sierpot. Als je hem direct in de sierpot hebt staan, raad ik je aan om hem te verpotten in een containerpot. Dan kun je in dit soort gevallen beter uitzoeken wat er aan de hand is. Succes!

 68. Hai,
  Bij mijn pannekoekplantje scheuren de blaadjes? Is dat erg? Wat heeft de plant nodig?

  Groetjes Marjolein

  • Hoi Marjolein, gescheurde blaadjes zijn voor ons niet bekend. Houd je je aan alle tips uit dit artikel? Geef je ook genoeg voeding? Is de plant misschien uit de pot gegroeid? Groeten, Albert Jan en Linda

 69. Hoi, ik heb een jaar geleden een stekje gekregen van mijn tante en die groeit goed. Bijna wekelijks een nieuw blaadje in deze tijd van het jaar. Echter zijn alle bladeren (ook de wat oudere) redelijk licht van kleur en dun. Ik was vandaag in een tuincentrum en ik zag daar een pilea plantje met van die dikke donkergroene leerachtige bladeren. Hoe kan ik mijn blaadjes ook zo krijgen? Of is dat een andere soort pannenkoekplant?

  • Hoi Charlotte, ik kan uit je vraag niet opmaken of je je plant net zo verzorgt als je in dit artikel kunt lezen. Het lijkt alsof je de plant te weinig voeding geeft. Als je vloeibare plantenvoeding meegeeft met het water, krijgt je pannenkoekenplant mooi groen blad. Groetjes Albert Jan en Linda

 70. Hoi, ik heb een pannenkoekplant die nu denk ik al anderhalf jaar een heel mooi plekje op mijn kamer heeft. Ik heb sinds kort dat mijn blaadjes gele vlekken kregen, ik heb mijn plant nu verpot omdat hij duidelijk meer ruimte nodig had en heb hem ook gelijk voeding gegeven want dat had ik ook al een tijdje niet gedaan. Hij lijkt nu heel blij en er komen best wel wat nieuwe blaadjes aan, maar die voelen heel gek en ze blijven opgekruld. Help wat is er mis met mijn plant 🙁

  • Hoi Elise, een pannenkoekenplant moet je regelmatig voeding geven om hem optimaal te verzorgen. Dus dit kan nog wel een reactie zijn op een gebrek aan voeding. Ook kunnen opgekrulde bladeren duiden op luis, daarover lees je meer in dit artikel. Veel succes! Groeten, Albert Jan en Linda

   • Hoi Linda, is het ook mogelijk dat de plant van Elise nu wat teveel voeding heeft gehad als ze de plant in nieuwe potgrond heeft gezet en meteen ook voeding heeft gegeven? Omdat nieuwe potgrond ook voeding heeft voor een paar weken?

    • Hoi Marjolein, dat kan ook zomaar het geval zijn. Een pannenkoekenplant is heel sterk, maar een overdaad aan voeding na een tijd met gebrek is vast niet heel prettig voor de plant!

 71. Van moeder van de pannenkoekenplant heb ik een stekje verwijderd. Dit deed ik zo dicht mogelijk bij de stam. Helaas heb ik hierdoor een stuk in de stam gesneden. De stam lijkt bijna gehalveerd. Zal de pannenkoekenplant het kunnen overleven? Daarnaast die ik witte puntjes rondom de aarde van de plant. Kan dit kalk zijn?

  • Hoi Daan, ga voorzichtig met de plant om. Binnen twee weken is de stam wel weer voldoende aangegroeid. Die witte puntjes kunnen inderdaad kalk zijn. Geef eens een tijdje water dat je eerst gekookt hebt (en laten afkoelen), als het dan weggaat, was het inderdaad kalk. Groeten, Albert Jan en Linda

 72. Dag Albert Jan en Linda

  Mijn pannenkoekenplant wordt intussen echt mooi groot. In de huidige, tropische, omstandigheden, merk ik dat mijn plant veel stekjes aanmaakt. Ik vroeg me hierbij af of het slecht is voor de plant wanneer ik de stekjes niet verwijder en ook laat uitgroeien tot een grote plant naast de moederplant.

  Bedankt!

  Groet
  Margot

  • Hoi Margot, dat is helemaal niet slecht, dat kun je prima doen! Wel goed om te weten dat dit de moederplant extra energie kost, dus houd goed in de gaten of je de plant wel genoeg voeding geeft (maar geef geen voeding in de hittegolf!). Leuk om te lezen dat hij het zo goed doet, veel plezier met je plant!

 73. Hoi Linda,
  Ik heb nu inmiddels 3 jaar een pannenkoekenplant en altijd op dezelfde plek staan. Nu hangen de onderste helft van de bladeren slap en worden ze lichter van kleur. De bovenste helft doet het goed en lijkt ook nog nieuw blad aan te maken. Er zaten dit jaar veel stekjes in waarvan ik laatst de 3 grootste verpoot heb, zodat de ‘moederplant’ weer meer energie zou hebben voor de bladeren. Nu blijven de bladeren alsnog slap hangen en zitten er nog 2 grotere stekjes aan. Kan het komen door het aantal stekjes dat de bladeren hangen? Want de plant deed het altijd erg goed en is niet verplaatst.

  • Hoi Laura, uit je verhaal wordt nog niet duidelijk of je de potgrond weleens hebt vernieuwd en of je de plant regelmatig plantenvoeding geeft. Zeker met veel stekjes heeft een pannenkoekenplant wel energie nodig. Als de grond uitgeput is, zal de plant op den duur er steeds slechter uitzien – ook al is een pannenkoekenplant een sterke plant. Succes! Groetjes, Albert Jan en Linda

 74. Hallo Linda,
  We hebben een vrij grote pannenkoekenplant en sinds een paar weken krijgt heeft hij op de helft van van de bladeren zwarte vlekken. Deze vlekken zijn zichtbaar aan de onderkant maar zitten in het blad zelf. Ik vermoed dat het dus niet om schimmelvorming gaat. Heb jij hier ervaring mee?

  • Hoi Git, als de verwarming wat hoger staat, krijgen ze het moeilijker. Dat kan goed de oorzaak zijn. Voor deze plant is het niet erg om wat kouder te staan, want dan is de luchtvochtigheid vaak wat hoger. Ze houden niet van temperatuurschommelingen. Veel succes! Groeten, Albert Jan en Linda

 75. Hallo Linda, wat een interessante site! Ik heb een vraag over de pannekoekplant. Ik heb mijn grote pannekoekplant op hydro gezet. Hij werd te groot dus in een grote pot met hydro. Hij doet het prima! Ik heb hem op de normale manier water gegeven zoals ik het gewend ben. Nu wil ik de pot vullen met water zodat het hydrosysteem zijn werk kan doen. Kan de plant zelf regelen wanneer het water wil. Of slokt hij in een keer zodat uiteindelijk de wortels verrotten. Groeten Martha

  • Hoi Martha, helaas hebben we hier te weinig ervaring mee om je van goed advies te voorzien. Hopelijk gaat het goed met je plant!

  • Hoi Martha,
   Tot nu toe verzuip ik mijn planten per ongeluk regelmatig waardoor ik rouwmugjes krijg. Neem mijn advies dus met een korrel zout. Wat ik over jouw vraag regelmatig lees wanneer ik zoek op specifieke plant verzorging is dat wanneer sommige planten als de pannenkoek en een met een zebrastreepjes stengel teveel water krijgen dat ze gaan druppelen via het blad. Dat zou een indicatie zijn voor teveel water. Misschien kan je dat eens bekijken om te bepalen hoe de plant het doet. Zelf heb ik dat nooit meegemaakt omdat de rouw mugjes eerder komen dan dat het blad gaat druppelen bij mij. Verder heb ik kattengras op hydrokorrels waar de rouw mugjes blijkbaar ook gek op zijn helaas. Dus daar volledig op overgaan lijkt voor mij ook geen optie helaas. Hoop dat je wat hebt aan mijn info.
   Gr. Annelieke

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*