pannenkoekenplant-pilea-peperomioides-moederplant

Zo verzorg je een pannenkoekenplant (pilea peperomioides)

De leuke groeiwijze, de makkelijke verzorging én het feit dat hij snel stekjes maakt, zorgen dat de pannenkoekenplant (ook wel pilea peperomioides) een geliefde plant is. Dat snap ik helemaal! Hoewel de verzorging van de pannenkoekenplant een eitje is, krijgen we toch vaak de vraag om tips. Die geven we graag!

Planten houden van licht (en warmte), voeding en water. Dat is bij de pilea niet anders. Sommige planten hebben een specifieke behoefte, maar gelukkig is de pannenkoekenplant niet zo veeleisend!

Standplaats

Een pilea peperomioides houdt van licht. Zet hem dus een lichte plek. Kijk uit dat je je plant níet in de volle zon zet. Een plekje in de vensterbank waar de zon pal op schijnt, is niet de beste keuze.

Een pannenkoekenplant heeft een soort stam die omhoog groeit, waaraan dan weer een stengel met één blad groeit. Die stam wordt steeds groter, maar is niet per se héél stevig. Bovendien groeit hij naar het licht. Let er daarom op dat je je plant regelmatig bijdraait, zodat hij niet scheef naar het licht toe groeit. Draai de pot bij het watergeven bijvoorbeeld een kwartslag.

>> Wij verkopen zelfgekweekte pannenkoekenplantjes in onze webshop! <<<

Water

Want water heeft je pilea natuurlijk ook nodig! In de zomer geef je hem ongeveer twee keer per week water. Let er vooral op dat de grond niet uitdroogt. Soms kan dat betekenen dat ze iets meer water nodig hebben (maar de grond moet niet nat blijven). Komt de grond rondom los van de pot, dan heeft het watergebrek! En je weet: kleinere potten drogen sneller uit dan grote potten.

In de winter kun je het watergeven afbouwen naar één keer per week. Blijf vooral goed naar je plant en de grond kijken.

pilea-peperomioides-pannenkoekenplant-kas

Voeding

Water en licht is niet voldoende. Je pannenkoekenplant houdt ook van een beetje mest. Ongeveer één keer per maand kun je vloeibare voeding met het water meegeven. Dat is een soort vloeibare mest die je oplost in het water. Geef je dat regelmatig, dan zul je zien dat je plant het heel goed doet!

Stekjes

En waar kun je dat nou beter aan zien dan wanneer je plant stekjes ontwikkelt? Vanaf de stam zullen kleinere stammetjes met bladeren gaan groeien. Deze pilea-baby’s kun je op den duur van de moederplant afsnijden, om er een zelfstandige plant van te maken. Hoe je dat doet, lieten we al eens zien in een uitgebreid artikel.

Overigens is het normaal als een blad af en toe lelijk wordt. De stengel wordt dan slap, en na verloop van tijd kun je hem er heel gemakkelijk afhalen. Stoor je je aan het lelijke blad? Dan kun je het ook zelf afsnijden. Heb je nou meerdere gekrulde bladeren aan je plant? Dan zou dat zomaar luis kunnen zijn. We schreven een apart artikel over het bestrijden van luis bij een pannenkoekenplant.

Dat is het, nu weet je precies hoe je je pannenkoekenplant moet verzorgen! Heb je nog vragen? Stel ze gerust in de reacties. Wil jij ook zo’n leuke plant? Wij verkopen zelfgekweekte pannenkoekenplantjes in onze webshop!

186 Comments

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*