Zo verzorg je een pannenkoekenplant (pilea peperomioides)

Zo verzorg je een pannenkoekenplant (pilea peperomioides)

De leuke groeiwijze, de makkelijke verzorging én het feit dat hij snel stekjes maakt, zorgen dat de pannenkoekenplant (ook wel pilea peperomioides) een geliefde plant is. Dat snap ik helemaal! Hoewel de verzorging van de pannenkoekenplant een eitje is, krijgen we toch vaak de vraag om tips. Die geven we graag!

Planten houden van licht (en warmte), voeding en water. Dat is bij de pilea niet anders. Sommige planten hebben een specifieke behoefte, maar gelukkig is de pannenkoekenplant niet zo veeleisend!

Standplaats

Een pilea peperomioides houdt van licht. Zet hem dus een lichte plek. Kijk uit dat je je plant níet in de volle zon zet. Een plekje in de vensterbank waar de zon pal op schijnt, is niet de beste keuze.

Een pannenkoekenplant heeft een soort stam die omhoog groeit, waaraan dan weer een stengel met één blad groeit. Die stam wordt steeds groter, maar is niet per se héél stevig. Bovendien groeit hij naar het licht. Let er daarom op dat je je plant regelmatig bijdraait, zodat hij niet scheef naar het licht toe groeit. Draai de pot bij het watergeven bijvoorbeeld een kwartslag.

>> Wij verkopen zelfgekweekte pannenkoekenplantjes in onze webshop! <<<

Water

Want water heeft je pilea natuurlijk ook nodig! In de zomer geef je hem ongeveer twee keer per week water. Let er vooral op dat de grond niet uitdroogt. Soms kan dat betekenen dat ze iets meer water nodig hebben (maar de grond moet niet nat blijven). Komt de grond rondom los van de pot, dan heeft het watergebrek! En je weet: kleinere potten drogen sneller uit dan grote potten.

In de winter kun je het watergeven afbouwen naar één keer per week. Blijf vooral goed naar je plant en de grond kijken.

pilea-peperomioides-pannenkoekenplant-kas

Voeding

Water en licht is niet voldoende. Je pannenkoekenplant houdt ook van een beetje mest. Ongeveer één keer per maand kun je vloeibare voeding met het water meegeven. Dat is een soort vloeibare mest die je oplost in het water. Geef je dat regelmatig, dan zul je zien dat je plant het heel goed doet!

Stekjes

En waar kun je dat nou beter aan zien dan wanneer je plant stekjes ontwikkelt? Vanaf de stam zullen kleinere stammetjes met bladeren gaan groeien. Deze pilea-baby’s kun je op den duur van de moederplant afsnijden, om er een zelfstandige plant van te maken. Hoe je dat doet, lieten we al eens zien in een uitgebreid artikel.

Overigens is het normaal als een blad af en toe lelijk wordt. De stengel wordt dan slap, en na verloop van tijd kun je hem er heel gemakkelijk afhalen. Stoor je je aan het lelijke blad? Dan kun je het ook zelf afsnijden. Heb je nou meerdere gekrulde bladeren aan je plant? Dan zou dat zomaar luis kunnen zijn. We schreven een apart artikel over het bestrijden van luis bij een pannenkoekenplant.

Dat is het, nu weet je precies hoe je je pannenkoekenplant moet verzorgen! Heb je nog vragen? Stel ze gerust in de reacties. Wil jij ook zo’n leuke plant? Wij verkopen zelfgekweekte pannenkoekenplantjes in onze webshop!

119 Reacties

 1. Jaa ik heb ook zo’n plantje, ze zijn zo leuk! Ik ben atlijd een ramp met planten maar op de een of andere manier gaat het me bij deze juist wel goed af gelukkig! 🙂

 2. Mijn pannenkoekplanten deden het heel goed, tot ik ze een maandje geleden in een andere kamer heb gezet. Nu vallen aan de onderkant veel bladeren af, terwijl ze aan de bovenkant wel lijken door te groeien en nieuwe blaadjes maken. Sommige bladeren hebben een beetje bruin aan de rand, een aantal ook een bruine vlek in het midden van het blad. Deze andere kamer is wat minder licht en ze staan verder van het raam van. Kan het daardoor komen? Ik hoor graag tips!

  • Hoi Amber, is er veel verschil tussen de ruimte waar de planten eerst stonden, en de kamer waar je ze nu hebt gezet? Veel planten moeten even acclimatiseren als ze verplaatst worden. Overigens is het wel heel natuurlijk dat de pannenkoekenplant af en toe ook ‘lelijk’ blad krijgt, wat je er naar verloop van tijd gemakkelijk af kunt halen. Als de plant aan de bovenkant door blijft groeien, zit het goed!

 3. Ik heb een paar maanden geleden voorzichtig nieuwe stekjes gemaakt, maar nu doet mijn moederskant het sinds 1,5-2 maanden maar matig. Gezien het wat donkere weer al een andere plek gegeven, maar dat helpt niet. Er komen geen nieuwe bladeren meer aan de bovenkant, geen nieuwe baby’s, en het aantal bladeren aan de plant zelf is gehalveerd doordat ze slap worden en eraf vallen. De grond is niet nat, niet droog, plant staat niet in volle zon en de bladeren kleuren ook niet geel of bruin. Ik wil graag weer een gezonde moederplant, hebben jullie nog tips?
  (De baby’s doen het overigens prima.)

  • Hoi Marjan, wat goed dat je de plant al een lichte plek hebt gegeven. Geef je je pannenkoekenplant ook plantenvoeding? Dat kunnen ze toch wel eens per maand gebruiken. En hoe lang is het geleden dat je de moederplant hebt verpot? Heb je de grond aangevuld toen je hem hebt gestekt? Succes, het zou zonde zijn als je moederplant wegkwijnt!

 4. Ik heb een beetje hetzelfde als Marjan beschrijft, maar is bijvoeden in de winter wel goed?
  Ik ben van plan ze over een maandje ongeveer te gaan verpotten in een grotere pot.

  • Hoi Eva, groene kamerplanten geven wij in de winter ongeveer de helft minder voeding dan in het voorjaar en de zomer. Zo blijft de groei er nog wel een beetje in, maar op een lager pitje. Eind maart kun je de planten die het nodig hebben, verpotten met nieuw potgrond. Na zo’n zes weken kun je dan beginnen met bijvoeden (voor de eerste periode zit genoeg voeding in de potgrond). Hopelijk heb je hier wat aan!

 5. Bij mij vallen de bladeren er spontaan af !!

  • Hoi Nelly, als het de onderste, oudste bladeren zijn, hoeft dat niet per se verontrustend te zijn. Alle planten raken weleens een blad kwijt, zeker in de herfst of winter. Groetjes, Linda

 6. Mijn plant doet het goed, hij krijgt steeds meer stekjes. Het probleem is alleen dat hij erg lang wordt en nu bijna doorbuigt. Wat kan ik daar aan doen? Ik zou het zonde vinden als hij breekt, heb hem als stekje gekregen van een vriendin en het is juist zo leuk om hem steeds groter te zien worden.

  • Hoi Femke, allereerst is het belangrijk dat je je pilea regelmatig draait, omdat hij naar het licht toe groeit. Dan groeit hij niet scheef. Je kunt stokjes naast de stam in de pot zetten, zodat de plant steun heeft. Succes!

 7. Hoi Linda,

  Ik heb een terracotta pot (Ikea 15cm) met daarin een pannenkoekplant. Hij is super aan het uitgroeien en ik heb hem al een keer overgepot.. Inmiddels zitten er 6 moederplanten in, waarvan 1 moederplant wat meer verwijderd van de andere staat. Er komen een hoop babyplantjes dus ik wil hem weer gaan “verschonen”, baby plantjes eruit en ook zou ik die moederplant los van die andere willen verpotten, maar is dat een goed idee, ik had eerder al gezien dat de wortels als een zigzag door elkaar heen lopen!
  Of zeg jij haal alleen de baby’s eruit?

  Groetjes Marjolein

  • Hoi Marjolein, hoe groter de stekken worden, hoe meer energie ze ook uit de grond halen. Het ligt er maar net aan wat jouw voorkeur heeft, maar een plant groeit wel mooier als er niet te veel andere grote stammen in groeien. Je zou ze voorzichtig kunnen proberen te splitsen – al moet je er dan wel rekening mee houden dat er een enkele zou kunnen sneuvelen. Stekjes van de pannenkoekenplant zetten wel snel wortel, dus wellicht dat dat voor grotere ‘stekjes’ ook geldt. Succes!

 8. Dag Linda,

  Mijn pannenkoekenplant doet het heel goed, er komen veel baby-plantjes bij en bovenaan groeien er ook nog steeds nieuwe blaadjes.

  Ik heb alleen iets vreemds gezien, uit de bruine stam komt regelmatig een soort sap uit, wat er dan wat aan blijft hangen als een druppel. Mijn vriend zei dat de plant misschien ziek is, maar hij ziet er naar mijn mening te goed uit om ziek te zijn. Weet jij wat dit is?

  Alvast bedankt.
  Groetjes

  • Hoi Elke, zolang de plant het goed doet, zou ik me er niet te veel zorgen over maken. Als er nieuw blad bijkomt, en er baby-plantjes groeien, is dat een teken dat de plant het goed doet.

 9. Hoi! Ik heb mijn Pannekoekplantje nu bijna een jaar en er zitten op dit moment nog maar 5 blaadjes eraan! Ik heb al naar alles gekeken. Volgensmij is het (omdat het ook winter is) te koud op mijn kamer en ik kan geen goede plek vinden voor licht. Opzicht heeft het plantje wel indirect licht, maar te weinig. Ik zou hem in mijn vensterbank kunnen zetten, maar dan is het weer te koud zo dicht bij het raam. Voeding geven heb ik nog niet geprobeerd, maar het werd door sommige websites afgeraden als hij al zo veel bladeren is verloren. Is het beter ook om hem in een kas te zetten vanwege de kou? Help!!

  • Hoi Joy,

   Nu met de vorst moet je even voorzichtig zijn, maar over een paar weken kun je hem prima in de vensterbank zetten. Voeding geven heeft nog geen zin, omdat het nog geen groeiseizoen is. Wees ook voorzichtig met water geven! De groei staat stil als het koud is, maar zodra het binnen boven de 20 graden kan worden (en ‘s nachts ook warmer is), gaat de plant wel groeien. Uiteraard is het licht ook van belang: het blijft steeds langer licht. Vanaf begin april kun je hem langzamerhand voeding geven.

   Heel veel succes! Groetjes van Albert Jan en Linda

 10. Brenda Plas

  Hoi, ik heb gisteren een pannekoekplant gekocht maar ken je deze ook op hydro korrels zetten? of moet deze plant specifiek in potgrond zetten?

  • Hoi Brenda, ik zou je aanraden om de pannenkoekenplant in potgrond te zetten en een binnenpot (of containerpot) te gebruiken. Op die manier kun je overbodig water makkelijk weggooien, en op die manier voorkomen dat de wortels gaan schimmelen.

 11. Ik heb net een pannekoekplant gekocht maar nu zie ik witte vlekjes onder de bladeren en bruine verkleuring bovenop. Ik denk valse meeldauw. Wat kan ik hier aan doen?

  • Hoi Talita, in dat geval is het verstandig om te spuiten met een middel tegen meeldauw. Dat werkt over het algemeen heel goed: je plan is er zo weer bovenop!

 12. HELP. ik heb een pannenkoekplant.
  die alleen boven op nieuwe blaadjes krijgt maar de rest van het stammetje is kaal.
  hoe kan ik er voor zorgen dat dit kale stam weer vol komt te staan met nieuwe bladeren.

  • Hoi Patricia, helaas groeien nieuwe bladeren alleen aan de bovenkant. Wat je misschien zou kunnen proberen is de plant overpotten in een grotere pot, en een deel van de stam onder de potgrond zetten. Dat hebben wij nooit gedaan, maar het is misschien een idee als je de kale stam niet mooi vindt. Succes!

 13. Martine billiau

  Ik heb ook een mooie plant gekocht maar de bladeren worden bruin wat us de reden wat kan ik er aan doen

  • Hoi Martine, als de bladeren van je pannenkoekenplant bruin worden, kan dit erop duiden dat de plant te veel water krijgt. Daarnaast willen de pilea’s nog weleens last krijgen van spint. Dat is een heel klein spinachtig beestje, dat nauwelijks te zien is met het blote oog. Deze beestjes tasten de bladeren aan. Je kunt dit tegengaan door de bladeren schoon te spuiten met een oplossing van groene zeep, of een biologisch middel gebruiken. Denk eraan dat je de plant op zijn tijd voeding geeft, daar krijgt hij meer weerstand van. Veel succes!

 14. Annelies Hendriks

  Mijn Pilea’s krijgen kleine harde witte puntjes aan de onderkant van de bladeren. Ze zijn weg te vegen. Wat zou dit kunnen zijn? Ik geef niet teveel water. In de grote potten zie ik ook wel eens kleine beestjes lopen. Ze zijn echt ieniemienie. De Pilea’s in de grote potten hebben ook enorm veel wortelvorming. Alvast bedankt voor uw reactie.

  • Hoi Annelies, als je pilea’s veel wortels hebben, is dat een teken dat ze het goed doen. Staan ze al lang in dezelfde pot? Dan is het misschien tijd om ze opnieuw op te potten en van nieuwe potgrond te voorzien.
   Witte puntjes aan de onderkant van de bladeren kan duiden op witte vlieg. Een oplossing kan zijn om de bladeren (voorzichtig) af te spoelen met een oplossing van water en groene zeep. Eventueel kun je de bladeren daar ook mee afnemen. Succes!

 15. Hallo, ik heb sinds een poosje een pannekoekplant. Begon als een mini plantje in een klein potje. Daarna in een normale pot gezet en hij is flink aan het groeien. Moet ik hem overpotten naar een grotere pot? Ik maak me zorgen of hij wel genoeg voedingstoffen kan halen uit het kleine beetje aarde.

  • Hoi Lianne, je pannenkoekenplant kan redelijk lang in dezelfde pot blijven staan. Geef hem wel regelmatig plantenvoeding met het water mee. Overigens is het niet verkeerd om plantjes die uit stekjes groeien, af en toe te verpotten. Dat wil zeggen: als je ze in een te kleine pot zet. Kijk ook eens aan de onderkant van de pot. Groeien de wortels massaal uit de gaten? Dan is het inderdaad tijd voor een nieuwe pot. Hopelijk heb je hiermee wat richtlijnen. Succes!

 16. Ceciel Korsmit

  Hoi. Bij mijn plant zitten witte puntjes aan de onderkant van het blad die niet weg te poetsen zijn. Dacht eerst schimmel maar geloof dat dat het toch niet is.
  De bladeren krullen wel heel erg op.
  Anderzijds groeit hij als kool en heeft al 5 ‘jonkies’.

  • Hoi Ceciel, witte puntjes aan de onderkant van de bladeren kan duiden op witte vlieg. Een oplossing kan zijn om de bladeren (voorzichtig) af te spoelen met een oplossing van water en groene zeep. Eventueel kun je de bladeren daar ook mee afnemen. Eventueel kun je ook kijken of het misschien meeldauw is, en daartegen een middel gebruiken. Als je plant goed groeit en er stekjes in de pot verschijnen, betekent het wel dat je plant het goed doet. Je hoeft je dus niet te veel zorgen te maken! 🙂 Succes!

 17. Judith Staal

  Ik heb van mijn moeder een stekje gekregen van de pannenkoekenplant. Nu na een paar maanden heb ik er nog maar 2 blaadjes aan zitten die gaan krullen en bruin worden. Wat doe ik verkeerd? Ik heb laatst binnenplantenvoeding gehaald en dat geef ik 1x in de week, voor de rest geef ik m af en toe wat water, grond is inmiddels al een paar weken zeiknat ook nu ik er een 2 week niks aan gedaan heb. Wat doe ik verkeerd?

  • Judith Staal

   Plant is verhuisd van kastje in het midden van het huis naar de vensterbank voor, waar veel zonlicht komt, in de keukenvensterbank kan deze ook staan, maar daar ging het juist niet goed, daarom staat ie nu in de vensterbank in de woonkamer.

  • Hoi Judith, zeiknatte grond klinkt niet goed! Staat je plant met de grond rechtstreeks in de pot, of heb je ook een binnenpot/containerpot gebruikt? Dat laatste is wel belangrijk, want dan kan het water goed weg – of kun je het teveel aan water gemakkelijk weggieten. Als een plant verdrinkt, vertoont hij namelijk dezelfde symptomen als een uitgedroogde plant (de wortels rotten weg, waardoor de plant te weinig water kan opnemen). Mijn advies zou zijn om hem te verpotten in een containerpot met verse potgrond.

   Uit je vraag kan ik niet goed opmaken hoe de de plantenvoeding geeft. Let erop dat je dat mengt met het water, en dan geeft. Het is wel goed dat je de plant hebt verhuisd naar de vensterbank, want pilea’s hebben veel (zon)licht nodig.

   Succes!

 18. Giny Pasterkamp

  Een van mijn Pilea planten gaat een soort van bloeien? Is ben ik bang geen goed teken?

 19. cujo1801

  hallo allemaal.
  ik heb een vraag. weet er iemand welke voeding je nodig heb en waar je het kan kopen?
  mvg, cujo

  • Hoi cujo1801, je kunt kamerplantenvoeding gebruiken voor je pannenkoekenplant. Op veel plekken te koop, waaronder tuincentra. Succes!

 20. Lisanne

  Hoi, kan je een pilea ook klein houden? Hij groeit nl. super goed, maar ik wil liever niet een grote plant…

  • Hoi Lisanne, pilea’s groeien inderdaad erg gemakkelijk. Verpot je plant niet, dat helpt al een beetje. Maar op den duur kom je er denk ik niet onderuit om een stekje te nemen, die in de pot te zetten en de grote plant weg te geven. Succes!

 21. vd Elzen

  Hoi!
  Mijn oppaskindje heeft helaas bijna alle blaadjes van mijn pannenkoekenplantje getrokken.
  Komen er nu vanzelf weer nieuwe aan?
  Ik hoop het! Had hem net nieuw en was er helemaal blij mee.. 🙁

  • Hoi vd Elzen, niet getreurd! Er komen vanzelf weer nieuwe blaadjes aan. Wel goed blijven verzorgen en een beetje geduld hebben 🙂 Succes!

 22. Ria Luigies van Westbroek

  Er komen bobbeltjes op de bladeren weet niet waarom.

  Verder doet hij het prima

  • Hoi Ria, vorig jaar hadden wij in de kas ook last van bobbeltjes op onze pilea’s. Knip af en toe het aangetaste blad weg, en geef je plant regelmatig plantenmest voor groene kamerplanten. Dan moet het goedkomen! Groeten, Albert Jan en Linda

 23. Hoi. Mijn pannenkoekenplant deed het heel goed, maar hij staat nu in een erg warme kamer door de hitte. Verder is het wel licht. Er zitten gekke witte bolletjes op de grond en er is 1 blaadje heel licht groen geworden. Hoe zou dit kunnen komen? Ik geeft hem netjes voldoende water 1x per week (grond is niet droog)

  • Hoi Naomi, gekke witte bolletjes op de grond klinkt raar. Het kan luis zijn, maar dan zitten ze meestal op het blad. Als het blad verder gezond is, hoef je je geen zorgen te maken. Je kunt de bovenste laag grond vervangen door nieuwe potgrond en het gele blad weghalen. Succes! Groetjes, Albert Jan & Linda

 24. Mijn nieuwe blaadjes krullen, help

  • Hoi Tetta, geen probleem! Laat ze even met rust. Blijven ze nu echt lang krullen, en krijgen de andere bladeren ook een rare vorm, dan kun je deze bladeren eventueel afknippen. Maar over het algemeen worden de blaadjes normaal als ze wat langer ‘uitgevouwen’ zijn. Succes!

 25. Mijn pannenkoekplanten krijgen steeds luis. Ik behandel ze dan met spiritus en groene zeep maar het komt steeds terug.

  • Hoi Myrna, zet de plant na de sproeibeurt een keer op een andere plek neer. Kies een plek met veel licht en geef op tijd voeding. Dan komt het vast goed. Succes!

 26. Marjan van der Meij

  Hoi Linda,
  Onze pannenkoekenplant doet het fantastisch en is in een jaar tijd 2 maal zo groot geworden (doorsnede ong. 80 cm) , hij is prachtig!
  Sinds een week of twee echter vinden wij elke dag rondom de plant op de grond hele kleine wormvormige sliertjes van ongeveer 1 mm dik en hooguit een cm lang, soms gekruld in een rondje (donkerbruin), het leeft niet en het plakt op de grond.
  Heb je enig idee wat dit kan zijn?

  • Hoi Marjan, dit herken ik niet! Heeft de plant soms gebloeid? Dat zou het kunnen zijn. Controleer de plant ook goed op luis. Eventueel kun je sproeien met een oplossing met groene zeep (verhouding: 1 theelepel zeep op 1 liter water). Succes!

 27. Mijn plantje is nu ver een jaar oud en groeit supergoed naar mijn mening. Ik draai het ook regelmatig zodat hij evenredig groeit. Nu merk ik wel dat de stam bruin wordt.
  Bij de takjes die nieuw uitschieten nog niet direct maar bij de iets oudere komt er een bruine kring rond die uitbreidt. De helft van de stam is ondertussen al bruin.
  Ook bij de 2 zijplantjes gebeurt dit. Is dat normaal?

  • Hoi Elke, dat is heel normaal als je plant ouder wordt. Dan ‘verhout’ de stam als het ware, net zoals bij andere planten. Niets om je druk over te maken, dus!

 28. Hoi Linda ,
  Mijn blaadjes krullen vooral de onderste van de stam. Waar ligt dat aan?

  • Hoi Fanny, als je onderste blaadjes niet meer mooi zijn, kun je ze het beste weghalen. Zie je later niets meer van! Houd even in de gaten of de plant niet te weinig licht krijgt – of juist te veel water. Succes! Groetjes, Albert Jan en Linda

 29. Hallo Linda
  Ik heb in een tuincentrum een grote pilea gekocht…
  Bladeren zo groot als mijn hand ..
  Alleen alle stelen en blad hangt naar beneden over elkaar heen ..en de onderste zijn wat gekruld …
  De mevrouw van de winkel heeft hem voor mij in een grotere pot gezet ..(potje was wel erg klein )…
  Ik vond hem zo mooi….maar ook zielig omdat hij zo slap hangt
  Daarom heb ik hem meegenomen
  Waarom hangt hij zo slap …?
  En wat moet ik doen om deze knapperd het blad weer mooi omhoog te krijgen ?
  Of doet hij dat omdat de bladeren zo groot zijn ?
  Ik hoop dat je advies voor mij hebt …ben er zo blij mee …
  Help ….

  • Hoi Sas, begrijpelijk dat je even schrikt als alles zo slap hangt. Maar de bladeren zijn ook wel erg groot. Als het blad van de pilea groter wordt, willen de onderste bladeren door hun eigen gewicht nog weleens onderuitzaken. Zorg vooral dat de plant genoeg water en voeding krijgt. Groter planten hebben daar meer van nodig! Pas wel op: te veel is niet goed voor de pilea (de grond moet niet erg vochtig blijven). Van het verpotten zal de plant snel weer bijkomen.
   Houd het krullende blad goed in de gaten, dit zou weleens luis kunnen zijn.

   Een tip bij overhangend blad: zet de plant op een verhoging, zo komt hij veel mooier uit!

   Heel veel succes! Groetjes van Albert Jan en Linda

 30. anoesjka

  Geen vraag (nog) maar bedankt voor deze pagina!! Staan allemaal superhandige vragen/antwoorden!

 31. 3 weken geleden een pannekoekplanrje gehad uit een tuincentrum. 2 keer per week water gegeven ivm het weer. Nu worden de nieuwe blaadjes en de blaadjes van mijn stekje bruin en zitten er witte puntjes op (lijkt op luis). Had hierboven gelezen om de slechte blaadjes van de plant af te halen dus heb ik dit gedaan.
  Wat kan ik hier verder nog aan doen?

  • Hoi Sophie, we hebben pas een artikel geschreven over luis in pannenkoekenplanten. Hier vind je alle informatie! Ik hoop dat je er iets aan hebt. Heel veel succes! Groetjes, Linda

 32. Marianna

  Hoi , ik heb gisteren een pannekoekplant gekocht, zo mooi maar nu zie ik witte ronde vlekjes op sommige bladeren. Is dit erg?

 33. Ik krijg als het ware echt stress van planten verzorgen.. ik vind ze zo mooi maar om de een of andere reden lijk ik steeds weer dingen fout te doen – zucht. Ik kreeg van mijn zus een prachtige pannekoekenplant. Sinds kort begonnen blaadjes te verkleuren en af te vallen. De andere blaadjes liggen er maar slap bij. Ik heb hem overgepot in een grotere pot en op een lichtere plek gezet. Wat water betreft: zijn er geen truuctjes om te weten of ik te veel of te weinig water geef?

  • Hoi Kim, als de grond nat blijft, geef je te veel water. Maar de grond moet ook zeker niet uitdrogen. Met de warmte nu, zou je de plant wel om de dag of zelfs dagelijks water kunnen geven. Staat de plant in een plastic containerpotje? Til dan het potje regelmatig uit de sierpot om te controleren of daar water in blijft staan. Als dat het geval is, heeft de plant te veel water gehad. Succes! Groetjes, Linda

 34. mijn pannekoekplant heeft op een paar blaadjes witte stippen,heb ze behandelt met een spuitbus,en er blijven nieuwe blaatjes komen,komt het dan weer goed,

 35. Hallo,

  Ik heb nu ongeveer 2 weken een pannenkoek plant. Het viel me vandaag op dat hij wat slap hangt, sommige bladeren ligt krullen en er vage witte vlekken onder het blad zitten. Lijkt op opgedroogd water van sproeien alleen heb ik dit niet gedaan. Ik hoop dat u weet wat dit is en wat ik kan doen.

  Groeten Amber

  • Hoi Amber, vage witte vlekken onder het blad is meestal onschuldig. Dit zijn de huidmondjes waar water uit kan komen. Als het blad wat slap hangt, is dit vaak een teken dat de grond iets te droog is. Maar liever iets te droog dan te nat, want dan kunnen de wortels gaan rotten. Succes!

 36. Hoi Linda, wat gaaf dat je steeds antwoord geeft op de vragen! Ik heb er ook 2… Ik heb een plant ‘gered’ van kantoor: moederplant nieuwe aarde gegeven, 3 babies in een eigen potje en ze allemaal in de vensterbank gezet. Op het noorden dus geen directe zon. Mama plant groeit goed maar de bladeren zijn heel licht groen geworden en een paar hebben bruine aanslag. Heb je een suggestie wat er mis is?

  • Hoi Wendy, we helpen graag! 🙂 Lichtgroen blad is meestal een teken van te weinig voeding. Geef eens per week of per twee weken vloeibare plantenvoeding voor groene planten. Dan moet het weer goed komen met mooi diepgroen blad! Succes!

 37. Hallo, heb van mijn dochter een pannenkoek plant gekregen als cadeau om meter te worden van ons eerste kleinkind. Hij was zo mooi maar op een week tijd heeft hij al 6 bladeren verloren. aan de stengel komen precies sneetjes en de dag erna valt het blad groen af, wat kan ik doen? Wil hem graag behouden./Users/Odette/Pictures/Photo Booth-bibliotheek/Pictures/Foto op 11-08-18 om 00.02.jpg

  • Hoi Odette, de foto kunnen we helaas niet zien. Wat je vertelt komt ons ook niet bekend voor, ook al hebben we veel pannenkoekenplanten. Wat je kunt proberen is de plant op een andere plek neer te zetten. Vergeet de plant ook niet regelmatig te draaien en plantenvoeding voor groene planten te geven. Veel succes! Groetjes, Albert Jan en Linda

 38. Goedendag, wat een leuke en nuttige site is dit! Ik heb een vraag. Na terugkomst van onze vakantie zie ik allemaal bruin/zwarte korrels rond de planten liggen. Echt heel veel. Enkele bladeren hebben nu gaten, ook zijn er een paar met vlekken. Ik kan zo op het eerste oog geen beestjes vinden? weten jullie wat dit kan zijn?

 39. Wat een fijne site! Veel wist ik al door zelf te proberen maar alles staat hier goed beschreven!
  Mijn pannenkoekplant groeit goed en geeft regelmatig kindjes die altijd gretig geadopteerd worden. Alleen wordt de moederplant nu heel lichtgroen. De mooie donkergroene kleur is helemaal weg. Ik dacht eerst dat ze te weinig ruimte had dus heb ik haar verpot maar dat hielp niet. Weten jullie wat er aan de hand kan zijn?

  • Hoi Miranda, waarschijnlijk krijgt je plant dan te weinig voeding. Geef je regelmatig voeding mee in het water? Succes! Groetjes, Albert Jan en Linda

 40. Heb mijn pannenkoekplantjes moeten behandelen met dat er witte stipjes op waren en sindsdien gaat het er niet goed mee . De onderste blaadjes hangen naar beneden en de nieuwe blaadjes krullen helemaal op . Het lijkt erop dat ze water nodig hebben maar is niet zo . Wat kan ik eraan doen om mijn plantjes terug mooi te krijgen, 4 van mijn 5 plantjes zien er zo ellendig uit . Help!!

  • De plant heeft luis waarschijnlijk. Geef regelmatig voeding voor groene planten! Zet die ene plant die nu nog gezond is, uit de buurt van de andere planten. Lees vooral ons artikel over luis op de pannenkoekenplant. Ook zou je een biologisch middel kunnen gebruiken. Herhaal de behandeling na een week, waarna het nog een paar weken duurt voordat er weer nieuwe, gave, blaadjes aan je plant groeien.

 41. Mijn pannenkoekplantje maakt ook veel stekjes. Mijn vraag, kun je de stekjes ook gewoon laten staan?

  • Hoi Marleen, natuurlijk kun je de stekjes ook gewoon laten staan! Het kan zijn dat je plant dan wat meer voeding nodig heeft. Maar dat merk je snel genoeg, dan worden de blaadjes lichter van kleur. Succes!

 42. Mijn pannenkoekplant is zo groot geworden dat ik er niet zo goed weet wat ik er mee moet.
  Ik heb vorige jaar top afgeknipt, omdat die enorm last had van bladluis. Nu zijn er 5 neiuwe takken op die top gaan groeien. Aan bovenkant is die behoorlijk vol nu. Moet ik dat gewoon zo laten of moet ik wat weg halen!?

  • Hoi Pixel, de plant kan topzwaar worden. Ondersteunen is verstandig, iets uitdunnen kan ook. Wil je dat weer doen, dan kun je de plant beter iets later afknippen. Maar dat blijft toch wel zonde. Zelf hebben voorkeur voor ondersteunen. Succes! Groetjes van Albert Jan en Linda

 43. Joaquin Lopez

  Hoi Linda.
  Mij pannekoekenplant doet het echt goed. Dist ja nog verpot maar hij wordt al te grrot voor de pot. En er zijn vier stekels naast elkaar. Hij is nu echt mooi rond maar ik begint te merken dat ze groeien door elkaar heen en steeds minder ruimte is om nieuwe bladeren te krijgen. Verder worden de bladeren een beetje heel met bruine plekjes. Ik twijfel om het te verpotten nu of wachten tot de volgende lengte periode. Wat moet ik doen? Bedankt alvast voor de tips .

  • Hoi Joaquink, probeer er een paar stekjes af te nemen en plant ze apart in een pot. Dan krijg je weer mooie jonge planten. Succes!

 44. Ik heb vorig jaar een stekje gekregen van een vriendin. Zij heeft heel vaak stekjes aan de zijkant zitten. Tot nu toe heb ik er nog geen een gehad.!plant groeit goed, 1 stam (wel wat aan de bruine kant), maar wel veel blaadjes.

  Wat zou het kunnen zijn dat ik geen stekjes krijg?

  • Hoi Jantine, wellicht is het een idee om de plant te verpotten in een grotere pot. Dan is er meer ruimte voor de wortels. En zet je plant vooral ook op een lichte plek! Groetjes, Linda en Albert Jan

 45. Hallo Linda wat een mooie site!
  Ik heb een vraag over onze pannenkoekplant. Sinds ik ze heb zitten er kleine beestjes in. Het lijken een soort fruitvliegjes. Andere plek neerzetten helpt niet. Aangezien er 1 op de babykamer staat vind ik t niet zo fris.. heb je advies voor mij?

 46. Evy De Poorter

  Is het een speciaal voeding voor de pannekoek plant of een algemeen voeding, die je ook aan de andere planten geeft,

 47. ik heb een vraag over mijn pannekoekplantje
  Er is een nieuw blaadje gegroeid wat geel is
  De rest is groen
  Hoe kan dat?

  • Hoi Jannie, zorg dat je je plant voldoende water en voeding geeft. Een gebrek aan voeding kan gele blaadjes opleveren. Succes!

 48. Linda,
  Je zegt in de websit: “…bovendien groeit hij naar het licht. Let er daarom op dat je je plant regelmatig bijdraait, zodat hij niet scheef naar het licht toe groeit. Draai de pot bij het watergeven bijvoorbeeld een kwartslag.”
  Het is echter niet zo dat een plant naar het licht groeit. Maar er is een natuurlijke wetmatigheid die zegt dat “licht de groei remt”. Dat klinkt natuurlijk heel tegenstrijdig voor ons gevoel. Maar het klopt precies. De kant van de plant die naar de zon gekeerd is, zal enigszins geremd worden omdat dat zo nu eenmaal gemaakt is in de natuur. Alleen wij noemen dat|: “de plant groeit naar het licht”. Hat is maar net hoe je het bekijkt. Sorry voor deze peanuts-opmerking. Mogelijk wel leuk om te weten.
  groeten,
  Joost

 49. Hoi Linda, ik heb twee pannekoeken plantjes en inmiddels al 4 baby’s weggegeven aan anderen. Alleen blijven ze ontzettend hard groeien, ze hebben meerdere dikke stelen en de baby plantjes raken inmiddels verstrikt in de stengels van de grote. Het ziet er heel mooi en vol uit maar ik weet niet of het goed is voor de plant, ook moet ik ze bijna dagelijks water geven omdat de grond anders droog is. Wat kan ik het beste doen? Moet ik de grote stengels verstekken of? Welk formaat pot is het handigst voor een grote stengel? Die van mij zitten in een pot van 22 hoog en 18 breed.

  • Hoi Iris, goed om je te bedenken: een grotere pot droogt minder snel uit dan een kleinere pot. Daarnaast is het afhankelijk van je eigen smaak of je de baby-pilea’s bij de moederplant houdt, of dat je ze verstekt. Wat betreft het formaat pot: kies niet een te kleine pot, dan kan je stekje lekker lang in de pot blijven (en hoef je minder te verpotten). Als de pot helemaal doorworteld is, is het tijd om de plant te verpotten. Hopelijk heb je iets aan deze antwoorden. Veel succes! Groetjes, Linda

 50. Ik heb heel wat vragen en reacties doorgelezen, maar kan mijn vraag niet vinden..
  Een paar weken geleden heb ik mijn moederplant gestekt, waardoor ongeveer 6 baby’s van de moeder zijn verwijderd. Ik heb moederplant in een grotere pot gedaan. Ze groeit nu langzaam en krijgt grotere bladeren! Nou viel het mij echter op dat de steeltjes van de nieuwe bladeren bruin zijn, terwijl de bladeren wel mooi bruin en rond zijn. Ik dacht eerst dat het watertekort was, maar ook met extra water worden ze niet groen.
  Ik hoor graag wat ik hieraan kan doen! Ik ben namelijk bang dat ze snel gaan uitvallen als ik er niks aan doe..

  • Hoi Adriana, de hoofdstam van de plant is altijd bruin, maar de bladstelen behoren groen te zijn. Als het blad zelf mooi groen is, zou ik me niet te veel zorgen maken. Groen en gaaf blad betekent dat de plant gezond is. Geef normaal water (niet extra!) en regelmatig voeding voor groene kamerplanten. Succes! Groetjes, Albert Jan en Linda

 51. Beste Linda, mijn pannenkoekenplant groeit meer in de lengte dan in de breedte. De stam is ook erg dik. Als ik de plaatjes zie van een dergelijke plant zien ze er vol uit. Dat is bij mij niet het geval.
  Hoe krijg ik de plant voller en aangezien de plant in de hoogte groeit kan ik m inkorten? De plant staat op de eettafel in het midden van de woonkamer.
  Voor de rest groeit de plant super goed!

  • Hoi Marcia, als de pilea wat groter wordt, zie je inderdaad dat hij minder vol wordt. Je kunt hem prima inkorten. Dan haal je de kop eruit. De plant krijgt van dat punt meerdere stammen en zal dan breder groeien. Als je hem te hoog snoeit, zal de top op den duur topzwaar worden. Om die reden adviseren we je om hem dan iets onder de helft af te knippen. Succes! Groetjes, Albert Jan en Linda

 52. Hallo,
  Ik kreeg een grote stek van een collega. Groeit goed! Nieuwe blaadjes zijn heel donker van kleur, maar niet uitgedroogd. De blaadjes blijven ook lang opgekruld.
  Ik geef de plant voldoende voeding, water als de grond heel licht vochtig is en de plant staat in een ruime pot.
  Alvast bedankt

  • Hoi Jana, een nieuwe stek moet eerst zelf wortelen. Dat duurt wel ongeveer een maand. Daarna gaat het vast de goede kant op. Dat het blad donkergroen is, is over het algemeen een goed teken. Geen reden om je zorgen te maken dus!

 53. Hey leuk dit allemaal te lezen. Ik ben zelf ook met een stekje begonnen van een vriendin.
  Deze groeit heel hoog maar komt. Iet echt vol met blaadjes ( staat nu al makkelijk 50cm hoog)
  Ik zie ze liever klein en voller, zou ik deze kunnen inkorten en zou die daardoor meer blaadjes kunnen krijgen? Nu staat er al een stokje om hem recht te houden.

  • Hoi Chloé, leuk om te horen dat je wat aan het artikel en de vragen hebt! Als je een vollere plant wil, zou ik je adviseren om de stekjes die naast de stam gaan groeien, daar te laten staan. Verder zou je even kunnen wachten met de plant verpotten, en wellicht wat minder plantenvoeding geven dan we normaal gesproken adviseren. Dan groeit de stengel minder snel. Succes!

 54. Hey,
  Mijn Pilea is al erg gegroeid en al 2x verpot.
  Nu zie ik dat de onderste/oudste bladeren lichtgroen/gelig worden, allemaal tegelijk.
  Bovenste bladeren zien er tot nu toe normaal uit. Plant is wel in andere kamer gezet maar maakt wel stekken en nieuwe blaadjes aan.
  Komt mijn plantje iets te kort of werpt ze gewoon al haar oude bladeren tegelijk af?

  • Hoi Pia, als je plant nieuwe stekken en blaadjes aan blijft maken die er goed uitzien, zou ik me niet druk maken. Waarschijnlijk is dit inderdaad de normale manier van blad ‘afwerpen’. Het kan zijn dat het verplaatsen dat proces iets heeft versneld.

 55. Hoi hoi,
  Hoewel wij ook mega blij zijn met onze plant, valt er elke dag wel een blaadje uit. Het blad en de stengel zelf zijn dan nog steeds mooi groen, maar uiteinde van de stengel heeft een klein zwart puntje.
  Weet jij wat er aan de hand is?

  • Hoi Eva, dit hebben wij ook weleens gezien, maar we hebben er geen verklaring voor. Het stopte vanzelf. Bij goede verzorging en voldoende licht gaat dit over. Controleer ook of je pila last heeft van luis. In dit artikel lees je daar meer over. Succes!

 56. Hoi hoi,
  Hoewel wij ook mega blij zijn met onze plant, valt er elke dag wel een blaadje uit. Het blad en de stengel zelf zijn dan nog steeds mooi groen, maar uiteinde van de stengel heeft een klein zwart puntje.
  Weet jij wat er aan de hand is??

 57. Evy De Poorter

  mijn grote bladeren vallen altijd eruit! hoe komt het? En wat voor voeding geef ik aan mijn pannekoekeplant?

  • Hoi Evy, dat is lastig te zeggen. Verzorg je je plant zoals je in dit artikel kunt lezen? Vloeibare plantenvoeding voor groene planten is prima! Groetjes, Albert Jan & Linda

 58. Mijn pilea is gaan krimpen en helemaal uitgedund!
  In de tweede week dat ik hem had, begon dit. Bladeren begonnen geel te worden. Heb ik hem teveel water gegeven? Dit dacht ik, dus daarna een weekje niks gegeven…
  maar het wil niet vlotten 🙁

  • Hoi RoxN, watergeven is belangrijk. Het beste is om dit één keer per week te doen. Staat de plant in een ruimte die warmer is dan 20 graden, geef dan twee keer per week een scheut water. Houd ook de luchtvochtigheid in de gaten, 50% is prima. Bij voldoende luchtvochtigheid kun je de plant beter te weinig water geven, dan te veel water in één keer. Het is heel normaal als er af en toe een blad onderaan afgaat. Geef op dit moment geen plantenvoeding, maar laat de plant eerst stabiliseren. Dan kun je in het voorjaar (april) beginnen met plantenvoeding geven.

 59. Nootje

  Hoi 🙂 Van mijn moeder heb ik een stekje gekregen van haar pannenkoeken plant. Hij is al een flink stuk gegroeid! Alleen nu hebben 4 bladeren kleine, vochtige bruine plekjes… Hij staat nu ongeveer 2 weken op de eettafel, wat verder de kamer in. Daarvoor stond hij op de salontafel, dichter bij het licht. Wat zou dit kunnen zijn? Alvast bedankt voor de reactie 🙂

  • Hoi Nootje, het is verstandig om de aangestaste blaadjes er zo snel mogelijk af te halen. Zet de plant op een lichte plek en geef hem regelmatig plantenvoeding (voor groene kamerplanten) om aan te sterken. Veel succes! Groetjes, Albert Jan en Linda

 60. Christina

  Ik had een vriendin een pannekoekplantje gegeven en nu heeft het onderaan de bladeren bij de nerven een soort bruine schubjes die je eraf kan krabben. De schubjes beginnen als een soort lichte vlekjes en worden dan lichtbruin met een donkere kern.

  Is hier ook weer de oplossing water met groene zeep erop wrijven of sproeien of zo?

  Hartelijk dank voor het reageren,

  Christina

  • Hoi Christina, zo te lezen zou het weleens schildluis kunnen zijn. die kun je er voorzichtig afwrijven. De aangetaste blaadjes (die verkleurd zijn) kun je het beste ook weghalen. Geef de plant zeker eens per week of per twee weken voeding, zodat hij kan aansterken. Groene zeep zou een oplossing kunnen zijn, verdun dit wel goed!

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*