Een zomer vol bloeiende borders en het zoemende geluid van insecten in je tuin. Klinkt goed toch? Hoewel kortbloeiende planten extra bijzonder zijn, zijn lange bloeiers een mooie basis voor je tuin. Dan kun je er extra lang van genieten.
Wil je een lange periode genieten van bloemen in je tuin? Dit zijn langbloeiende planten.
1. Kerstroos
Kerstrozen blijven zeker zo’n vier maanden mooi. Over het algemeen bloeien ze wat later dan met kerst, zo vanaf januari.
2. Wolfsmelk
Wolfsmelk (euphorbia) is een vaste plant die vanaf begin april tot half juni bloeit. Of lijkt te bloeien: want zelfs als de bloemen aan het eind van hun bloeiperiode zijn, lijkt het alsof de plant nog volop in bloei staat.
3. Skimmia
Skimma draagt de hele winter rode besjes, die in het voorjaar open gaan. In april bloeit skimmia twee tot drie weken, en geeft dan ook een heerlijke geur af. Door de bessen geeft skimmia vanaf de winter al kleur en kun je er dus extra lang van genieten (ook al is het technisch gezien niet allemaal bloei).
4. Hortensia
Ook hortensia’s zijn prachtig in verschillende stadia. De knoppen kunnen erg mooi zijn, en ook uitgebloeid zien de bloemen er soms uit alsof ze nog op hun hoogtepunt zijn. De bloeitijd is van half juni tot aan de herfst – afhankelijk van de soort. Sommige hortensia-soorten veranderen van kleur tijdens de bloei, dat kan zeker tot de vorst duren. Hortensia groeit goed op een vochthoudende grondsoort, zoals tuingrond gemengd met tuinturf.
5. Schildpadbloem
De Chelone obliqua, oftewel schildpadbloem is een sterke plant die bloeit van juli tot oktober. Deze vaste plant heeft geen steun nodig, maar blijft stevig rechtop staan. Nog een voordeel: hij heeft geen last van ziektes. De schildpadbloem groeit in normale tuingrond en is makkelijk te stekken.
6. Tuingeranium
Er zijn veel verschillende soorten tuingeraniums, de eerste bloeien begin mei. Door verschillende soorten aan te planten, kun je variëren met bloei van mei tot september. Ook is er verschil in kleur en hoogte: van bodembedekker tot tuingeraniums van een meter hoog. Geranium rozanne is een prachtige bodembedekker die blauw bloeit van mei tot oktober. Tuingeranium is winterhard.
7. Kattenkruid
Nepeta of kattenkruid begint in mei te bloeien. Als je regelmatig de uitgebloeide bloemen verwijdert, kan de plant wel tot september doorbleien. Ik gebruik Nepeta vaak als randbeplanting in de border. Nepeta faassenii ‘Six Hills Giant’is een bekende en vertrouwde soort, en zoals Nepeta racemosa ‘Walkers Low’.
8. Fuchsia
Winterharde fuchsia’s zie je niet veel in tuinen. Maar als je ze iets bemest, zullen ze rijk bloeien – van juni tot oktober.
9. Duizendknoop: persicaria polymorpha
Persicaria polymorpha is een makkelijke plant. Hij bloeit van juni tot september met mooie witte pluimen. De plant wordt zo’n 2,5 meter hoog, en neemt dus veel ruimte in beslag. Verwar deze duizendknoop niet met de beruchte woekeraar de Japanse duizendknoop! Deze plant woekert totaal niet.
10. Rudbeckia
Rudbeckia is een vaste plant die wat later begint met bloeien. Afhankelijk van de temperatuur bloeit hij van eind juli tot half oktober. Rudbeckia doet het goed in de volle zon.
11. Sedum
Sedum, oftewel hemelsleutel is al heel mooi als de plant nog niet bloeit, maar in de knop zit. Deze vetplant bloeit vervolgens in de nazomer tot ver in de herfst. Als je half mei de plant topt, verspreid je de bloeitijd en groeit de plant steviger. De bloemen zijn dan wel wat kleiner, maar niet zo zwaar. Ook verleng je daarmee de bloeitijd.
Wat is jouw favoriete lange bloeier?