abessijnse gladiool

Abessijnse gladiool: een prachtige zomerbol

Abessijnse gladiool is een prachtige zomerknol die bloeit in de nazomer (augustus) met sierlijke witte bloemen. Als deze bloemen beginnen te bloeien, zijn veel andere bloemen al uitgebloeid. Hij komt dus op het juiste moment!

abessijnse gladiool

Overeenkomst gladiool en Abessijnse gladiool

Als ik aan de gladiool denk, dan zie ik een wat stijve bloem voor me. We kennen ze natuurlijk van de Nijmeegse vierdaagse: als je de finish hebt gehaald, krijg je een bos gladiolen. Vroeger hadden we thuis een rijtje gladiolen langs het gaas staan. Die plek was handig, want dan kon je ze makkelijk aanbinden. Maar de enige overeenkomst tussen een gladiool en de Abessijnse gladiool is dat ze beiden hetzelfde soort blad hebben.

gladiool
Gewone gladiool.

Abessijnse gladiool is sierlijker

De Abessijnse gladiool is vergeleken met de gewone gladiool veel sierlijker en verfijnder. De bloemen geven een heerlijk tropische geur af, wat de gewone gladiool niet doet.

abessijnse gladiool

Zo plant je de bloembollen

De knol plant je eind april of begin mei tien centimeter diep. Meng geen mest in de grond. De Abessijnse gladiool houdt van een zonnige plaats. Geef op tijd water bij droogte!

De Abessijnse gladiool laten overwinteren

Omdat de bollen de winter niet overleven, moet je ze in de herfst rooien. Doe dat op een mooie, droge dag, en laat ze iets drogen voordat je ze opbergt op een vorstvrije plek.

bloemen
Tip: plant ze dicht bij het terras. Dan geniet je niet alleen van de mooie bloemen, maar ook van de heerlijke geur. Dat is dubbel genieten!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*