Linda afrikaantjes

Afrikaantjes planten tegen ziektes in de grond

In augustus, september en oktober kun je her en der prachtige grote velden met oranje-bruine bloemen gezien hebben. Grote kans dat dit afrikaantjes waren die de grond moesten ‘ontsmetten’ voor volgend seizoen. Hoe werkt dat?

Aaltjes tasten je planten aan

Planten zoals aardappelen, lelies en rozen zijn erg gevoelig voor aaltjes. Heb je enkele jaren achter elkaar dit soort gewassen op dezelfde plek staan, dan kan ‘moeheid’ optreden. Dat betekent dat de grond vergeven is van aaltjes. Dat zijn een soort minuscule wormpjes die de wortels van de planten aantasten. Ze sluimeren in de grond, en worden weer actief als er planten in de grond staan waar ze van houden.

afrikaantjes

Nu bevatten de wortels van afrikaantjes een stofje dat de aaltjes wel actief maakt, maar waar ze niet van houden. Het gevolg is dat de aaltjes doodgaan. Hiervoor is het wel belangrijk dat de afrikaantjes minimaal drie maanden bloeien. Op die manier wordt het stofje goed verspreid.

Afrikaantjes als groenbemester

Na de bloei worden de planten als een soort groenbemester omgeploegd, en is de grond schoongemaakt. Vroeger werd landbouwgrond in deze situaties vaak vergast, dus het planten van afrikaantjes is een milieuvriendelijk alternatief.

Wisselteelt

Zelf kun je ook afrikaantjes inzetten, als je moestuin bijvoorbeeld te klein is om wisselteelt helemaal goed toe te passen. Je wilt bijvoorbeeld aardappelen elk seizoen op een andere plek poten. Maar soms is dat gewoon niet praktisch. In dat geval kun je ervoor kiezen om ook een vak met afrikaantjes te planten.

afrikaantjes veld

Vraag om advies

Afrikaantjes zaai of plant je in mei of juni – het liefst zo vroeg mogelijk. Daarna laat je de grond met rust. In de herfst of pas in het voorjaar spit of ploeg je alles om, en vervolgens kun je er dan planten inzetten. Sommige rassen afrikaantjes zijn hiervoor beter dan andere. Vraag vooral advies aan de kweker! En ga niet af op je neus, want afrikaantjes kunnen behoorlijk onaangenaam ruiken.

Gebruik jij weleens afrikaantjes? We zijn benieuwd naar jouw ervaring!

5 Comments

  1. Niet ver bij mij vandaan (Boskoop) worden ze gekweekt voor de zaden. Maar tijdens mijn lange afstand wandeling langs de grens tussen Nederland en Belgie vorige maand zag ik vele velden, ik vroeg me toen wel af waarvoor die velden diende. Nu is het me duidelijk, dank voor de info

  2. bij ons op akkers in ZW-Drenthe en op meerdere plaatsen vooral Midden-Drenthe zijn afrikaantjes gezaaid.
    In het voorjaar worden ze ondergewerkt en dan worden er honderden hectares bloembollen(vaak leliebollen) gepoot, die zo’n 30 keer per seizoen met behoorlijke bestrijdingsmiddelen bespoten worden. Dit altijd ten nadelen van insekten, bijen en vlinders, kleine dieren en omwonenden van deze velden.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*